
Wat kun je doen bij letselschade?
Letselschade, wat is dat eigenlijk precies? Voor veel mensen is het wel een bekend begrip, maar is het niet helemaal duidelijk wat het precies inhoudt. Daarom leggen we dat voor je uit.

Eneco wil hoge energiekosten compenseren met inkomensafhankelijke energiesubsidie
Eneco pleit voor een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren die zijn ontstaan door de internationale energiecrisis.

Vleesvervangers zijn wel degelijk gezonder
Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.

Afbouw saldering vanaf 2025: zonnepanelen blijven gunstig
Uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat het investeren in zonnepanelen, ondanks de afbouw van de salderingsregeling, financieel aantrekkelijk blijft.

Gezond milieu is universeel mensenrenrecht
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de toegang tot een schoon en gezond leefmilieu officieel erkend als universeel mensenrecht, en dat met een overweldigende meerderheid.

Gazprom doet meer om het klimaat te redden dan Shell
De kolencentrales nog even aan de gang houden is niet alleen beter voor het klimaat, maar scheelt ook compensatie aan RWE en Uniper, stelt Han Blok.

Windmolen op zee ‘praat’ met laadpaal in de straat
Vattenfall wil windmolens en elektrische auto’s met elkaar laten communiceren over het windenergieaanbod en de oplaadbehoefte om zo netcongestie te helpen voorkomen.

De crash die nog vermeden kan worden
Een overshoot commissie wil bekijken met welke technieken (geo-engineering) het klimaat gerepareerd kan worden. Maar dat kan niet meer, betoogt Jac Nijssen.

Wordt geo-engineering straks toch een serieuze optie?
Geo-engineering – zoals het dimmen van zonlicht met chemicaliën in de atmosfeer – zou kunnen helpen de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan te beteugelen, zeggen voorstanders. Maar er zijn grote risico's aan verbonden.

Hoe de oliesector de wereld leegzuigt met gemanipuleerde winst
De olie- en gasindustrie heeft de afgelopen 50 jaar 2,8 miljard dollar per dag aan pure winst opgeleverd, zo blijkt uit een nieuwe analyse. Dat is bij elkaar 52.000 miljard.

Geheim rapport: hele ecosystemen in Australië staan op instorten
Het gaat niet goed met het milieu in Australië. Nergens sterven er meer zoogdiersoorten uit, en verschillende ecosystemen staan op instorten. Het staat in een rapport dat geheim werd gehouden.

Consumentenbond wil minimum terugleververgoeding zonnestroom
De Consumentenbond wil dat minister Jetten snel een nieuwe minimumvergoeding vaststelt voor teruggeleverde stroom. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel consumenten met zonnepanelen nog steeds een te lage vergoeding krijgen.

Elektriciteit opslaan met een thuisbatterij? Dan is registreren nu verplicht
Particulieren en bedrijven die elektriciteit gaan opslaan, zijn per direct verplicht deze opslageenheid zoals een thuisbatterij aan te melden bij hun netbeheerder.

De milieueffecten van mijnbouw in cryptovaluta
Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank bleek dat een Bitcoin transactie ongeveer evenveel CO2-uitstoot als een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot in drie weken tijd.

Met deze auto rijd je elektrisch zonder op te laden
Check de Aptera, een driewielige zonnewagen die op niets lijkt wat we tot nu toe auto noemden. En in zonnige landen hoef je hem ook niet op te laden, dat gebeurt vanzelf met zonnecellen. Nog een voordeel: hij is betaalbaar.

Hittestress slaat sneller toe dan gedacht
Onderzoekers Larry Kenney, Daniel Vecellio, Rachel Cottle en Tony Wolf beschrijven welke implicaties hun bevindingen hebben voor hittestress in een steeds warmere wereld.

Hyperloopnetwerk kan veel Europese vluchten vervangen in 2050
Het Hyperloop Development Program, heeft deelnemers uit de publieke sector samengebracht om te kijken hoe hyperloop kan helpen om op een duurzame manier te voldoen aan de groeiende behoefte aan vervoer van goederen en passagiers.

Hergebruik afgedankte batterij uit elektrische auto stijgt naar 83%
Het behaalde percentage hergebruik van afgedankte aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s is 83%. In 2020 lag dit op bijna 70%.

Denk jij aan verduurzamen tijdens je verbouwing?
Wie een grote verbouwing wil laten uitvoeren, is in sommige gevallen verplicht om verduurzamingsmaatregelen door te voeren. In de nieuwe wetgeving die dit jaar in te gegaan vertelt ons dat we verplicht zijn te verduurzamen bij ingrijpende renovaties.

Alles is nu anders dan toen
“Wat we toen al wisten” zou het idee kunnen geven dat, omdat het milieuprobleem toen uiteindelijk redelijk snel is opgelost, dit met het klimaatprobleem ook wel weer zal lukken. Dat is mijns inziens een valse hoop.

Wat zijn de voordelen van kozijnen?
Over het algemeen zijn deze kozijnen van kunststof stabiel en bieden ze een goede isolatie wat weer goed is voor de duurzaamheid van je woning.

Niet duurzaam: Beleggen in CO2-vervuilers om de klimaattransitie te helpen
De vraag dringt zich op of de financiële top van de wereld bewust aanstuurt op crisis om daar verder van te profiteren. De schijn hebben ze in elk geval tegen.

Zo helpt een slimme thuisbatterij je geld verdienen met zonnestroom
Een slimme thuisbatterij uit Nederland waarmee bezitters van zonnepanelen in de toekomst niet alleen hun eigen stroom van het dak opslaan, maar ook geld kunnen verdienen op de elektriciteitsmarkt.

Wanneer is de eerste Grote Footprint-herdenking, in 2162?
Nog steeds blijken de rijke landen veruit de grootste graaiers en zijn daardoor bijvoorbeeld veruit de grootste veroorzakers van de klimaatontwrichting. De CO2-uitstoot is gemiddeld 60% van onze Voetafdruk, en de resterende 40% gaat over landbeslag, ook via landgrabbing elders op Aarde.

Verduurzaam en bespaar door zonnepanelen
Ben je benieuwd waarom je überhaupt zonnepanelen zou moeten aanschaffen of hoe je dit het beste zou kunnen doen? Lees dan snel verder.

Wat betekent groene energie voor onze toekomst?
Nederland heeft een internationaal akkoord ondertekend waarin staat dat ze maatregelen zullen nemen om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Het doel van alle Europese landen samen is om tegen dat jaar een totale vermindering van 55% CO2-uitstoot te bewerkstelligen.

Groei hernieuwbare energie bespaart 1 miljard m3 aardgas
Het aandeel van hernieuwbare bronnen in de productie van stroom is in het eerste halfjaar van 2022 gestegen van 33 naar 41 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021.

Fonds voor klimaatdata moet risicolanden beter voorbereiden op extreem weer
Een nieuw VN-systeem voor vroege klimaatwaarschuwingen moet vooral kwetsbare landen ten goede komen. Als ze eerder gewaarschuwd worden, kunnen ze zich beter voorbereiden op extreem weer.

Verkoop van Fairtrade producten stijgt met 11% in 2021
De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk stegen in Nederland met maar liefst 11% vorig jaar. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.

29 grote vervuilers liggen op ramkoers met het klimaat
29 grote bedrijven, waaronder ING, Schiphol en Unilever, schieten ernstig tekort als het gaat om hun klimaatplannen. Dit blijkt uit de Klimaatcrisis-Index, een onderzoek van NewClimate Institute in opdracht van Milieudefensie.