rantsoenering

Hoe redden we het klimaat, met revolutie of met rantsoen?

We hebben klimaatverandering zo ver uit de hand laten lopen dat drastisch ingrijpen onvermijdelijk is, betoogt Jac Nijssen. Een grote en groeiende groep klimaatintellectuelen staat klaar om het stuur te grijpen. Maar de haalbaarheid van de noodzakelijke transitie wordt zwaar overschat. De huidige onmachtige governance handhaven en de samenleving in hoog tempo uitstootloos maken zijn niet te combineren. De keuze die overblijft is die tussen revolutie of rantsoen.
greed is green

VPRO Tegenlicht: Greed is green 

Wat gebeurt er als klimaat en natuur beleggingsobjecten worden? VPRO Tegenlicht: Greed is green onderzoekt hoe natuur en biodiversiteit steeds meer worden gezien als lucratieve investeringskansen.
microbioom in de bodem

Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons

De grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.
groen tuinieren

5 manieren om duurzamer te tuinieren

Duurzaam tuinieren is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je portemonnee en de toekomst van onze planeet. Steeds meer tuiniers kiezen ervoor om op een milieuvriendelijke manier hun tuin te onderhouden.
Koos de Koala

Koos de Koala, klimaatheld van kinderen, als prentenboek

Het tweede prentenboek uit de Koos de Koala boekenreeks is er: ‘Een schild voor Soof.’ Na het eerste avontuur van Koos over het thema ontbossing, strijdt de sympathieke klimaatheld in dit nieuwe verhaal op een speelse manier tegen de gevolgen van zwerfafval.
uitspraal shell klimaatzaak

Shell wint, het klimaat verliest

De hoge Raad oordeelt echter over de concrete vraag van Milieudefensie om Shell een reductiebeperking op te leggen van 45%. En daarover oordeelt de raad dat het niet aan de rechtbank is om dat te doen.
COP29 in Baku

Weer een klimaatillusie in een olieland: COP29 in Bakoe

COP na COP verzamelen zich duizenden afgevaardigden in verre oorden om de lijst van beloften die niet of nauwelijks worden nagekomen, weer wat langer te maken. Editie 29: het met olie doordrenkte Bakoe in Azerbeidzjan.
stemhok

Willen we wel democratie?

De schok van de Amerikaanse verkiezingen zal nog lang nadreunen. Behalve de verklaringen over de uitslag die nu over elkaar heen rollen kunnen we ons een veel fundamentelere vraag stellen, namelijk: Willen we wel democratie?