
Duurzaam smartphone gebruik? Dit zijn tips die werken!
Met de toenemende mate van aandacht voor verantwoord en duurzaam gedrag wordt dit ook van steeds groter belang bij het gebruik van de smartphone.

Oldtimers en de toekomst: hoe je jouw klassieke brommer duurzaam in topconditie houdt
Bij het onderhouden van een oldtimer brommer komt net wat meer kijken dan bij een modern exemplaar. Hier zijn een paar tips en trucs om jouw klassieke tweewieler in topconditie te houden, met oog voor duurzaamheid en kosten.

Weer brandbrief ambtenaren: Trage klimaatmaatregelen schaden rechtsstaat en welzijn
Ambtenaren uit de publieke sector slaan opnieuw alarm in een brandbrief aan de landelijke politiek. Ze uiten hun diepe zorgen over de trage uitvoering van klimaat- en ecologisch beleid, die volgens hen niet alleen het maatschappelijk welzijn, maar ook de rechtsstaat in gevaar brengt.

Efficiënte (zakelijke) energiekostenbesparing: peak shaving met een accukast of -container
Peak shaving is een techniek waarbij bedrijven het gebruik van elektriciteit tijdens momenten van hoge vraag — de zogenaamde piekmomenten — verminderen.

Nieuwe docu: regeneratieve landbouw als bondgenoot van de natuur
Natuur en landbouw zouden zelfs vijanden zijn. Deze documentaire laat zien hoe in de regeneratieve landbouw juist sprake is van synergie. Dat het leven op deze boerderijen juist onderdeel is van het systeem.

Woning verduurzamen: 4 manieren waarop isolatie daaraan bij kan dragen
Het verduurzamen van woningen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Er zijn een aantal manieren waarop dit gerealiseerd kan worden.

Belastingparadijzen kosten de wereld bijna een half biljoen per jaar, Nederland in EU top 10
Volgens het jaarlijkse State of Tax Justice-rapport van het Tax Justice Network verliezen landen jaarlijks 492 miljard USD aan belastinginkomsten door belastingparadijzen. Nederland staat in de Europese top 10.

Duurzaamheid zakt weg op financiële bedrijfsradar
Duurzaamheid is gezakt als strategische prioriteit van Nederlandse CFO’s: van 68% in de vorige editie van de CFO Survey (voorjaar 2024) naar 48% nu.

Hoe redden we het klimaat, met revolutie of met rantsoen?
We hebben klimaatverandering zo ver uit de hand laten lopen dat drastisch ingrijpen onvermijdelijk is, betoogt Jac Nijssen. Een grote en groeiende groep klimaatintellectuelen staat klaar om het stuur te grijpen. Maar de haalbaarheid van de noodzakelijke transitie wordt zwaar overschat. De huidige onmachtige governance handhaven en de samenleving in hoog tempo uitstootloos maken zijn niet te combineren. De keuze die overblijft is die tussen revolutie of rantsoen.

VPRO Tegenlicht: Greed is green
Wat gebeurt er als klimaat en natuur beleggingsobjecten worden? VPRO Tegenlicht: Greed is green onderzoekt hoe natuur en biodiversiteit steeds meer worden gezien als lucratieve investeringskansen.

Duurzaam dakmateriaal: Klaar voor de toekomst van uw dak
Duurzaam dakmateriaal is een essentiële stap in duurzame richting en kan binnenkort ook op uw dak liggen.

Waar zijn milieuzones voor bedrijfswagens, dieselauto’s, brommers en scooters
Waar mag ik nog de stad in met een bedrijfswagen, dieselauto, brommer of vrachtwagen? Die vraag verschilt per gemeente, en de uitkomst wisselt ook nog voortdurend. Dit overzicht van milieuzones en zero-emissiezones geeft een beeld van de situatie per eind 2024.

Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons
De grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.

Je kunt nog groen beleggen met duurzaam rendement
Duurzaam beleggen in Nederland biedt nog steeds voordelen, zowel voor de individuele belegger als voor de maatschappij als geheel. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

5 manieren om duurzamer te tuinieren
Duurzaam tuinieren is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je portemonnee en de toekomst van onze planeet. Steeds meer tuiniers kiezen ervoor om op een milieuvriendelijke manier hun tuin te onderhouden.

Koos de Koala, klimaatheld van kinderen, als prentenboek
Het tweede prentenboek uit de Koos de Koala boekenreeks is er: ‘Een schild voor Soof.’ Na het eerste avontuur van Koos over het thema ontbossing, strijdt de sympathieke klimaatheld in dit nieuwe verhaal op een speelse manier tegen de gevolgen van zwerfafval.

Oceaan kan steeds minder van stijgende CO2-uitstoot opnemen
De wereldwijde uitstoot van CO2 is dit jaar opnieuw gestegen met 0,8 procent. Tegelijk verliest de oceaan aan capaciteit om een deel van die uitstoot weer op te nemen.

Consumentenbond komt met alternatief voor salderingsregeling
De Consumentenbond heeft een alternatieve regeling ontwikkeld voor de salderingsregeling van zonnepanelen. Hiermee blijft het voor consumenten financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Shell wint, het klimaat verliest
De hoge Raad oordeelt echter over de concrete vraag van Milieudefensie om Shell een reductiebeperking op te leggen van 45%. En daarover oordeelt de raad dat het niet aan de rechtbank is om dat te doen.

Nationale Klimaatweek: steeds meer Nederlanders willen klimaatverandering tegengaan
Bijna vier op de tien Nederlanders is zeer gemotiveerd om klimaatvriendelijke keuzes te maken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Publieksmonitor Klimaat en Energie.

Weer een klimaatillusie in een olieland: COP29 in Bakoe
COP na COP verzamelen zich duizenden afgevaardigden in verre oorden om de lijst van beloften die niet of nauwelijks worden nagekomen, weer wat langer te maken. Editie 29: het met olie doordrenkte Bakoe in Azerbeidzjan.

Huurders willen zonnepanelen van het dak als salderen verdwijnt
Het afschaffen van de salderingsregeling is voor huurders zo nadelig dat één op de drie huurders met zonnepanelen zegt er vanaf te willen.

Waar wil je op letten als je houtpellets koopt?
Houtpellets worden steeds populairder als een alternatief voor fossiele brandstoffen. Ze worden gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel en spaanders.

Enkele van de meest inspirerende boeken over klimaatverandering
Ben je het overzicht een beetje kwijt of wil je je graag verdiepen in dit onderwerp? Lees dan een van deze inspirerende boeken over klimaatverandering.

Een duurzame kerst op kantoor: tips voor milieubewuste decoratie
Heb je er ooit gedacht aan dat deze feestdecoratie iets minder ‘kerstig’ is voor het milieu? Met een paar slimme keuzes kun je de milieu-impact van al deze versiering verminderen

Willen we wel democratie?
De schok van de Amerikaanse verkiezingen zal nog lang nadreunen. Behalve de verklaringen over de uitslag die nu over elkaar heen rollen kunnen we ons een veel fundamentelere vraag stellen, namelijk: Willen we wel democratie?

In een warmer klimaat gaat cadmium door de bodem zwerven
Giftige metalen, die van nature in de bodem zitten, kunnen door de klimaatverandering vrijer door de bodem gaan bewegen - met negatieve gevolgen voor ecosystemen en de menselijke voedselketen.

Ook groen is schijn bij Shein fashion
Tegenwoordig doen we alles online. We werken vaak online, gamen online, zitten op social media online, kopen online en nog veel meer.

6 tips voor het creëren van een eco-friendly Interieur
Duurzaam leven wordt voor velen steeds belangrijker, en dit bewustzijn groeit ook in de interieurwereld. Een eco-vriendelijk interieur gaat verder dan alleen milieuvriendelijke materialen.

Hoe extreem rechts de klimaatcrisis gebruikt om boeren voor hun kar te spannen
De pijnlijke gevolgen van de klimaatcrisis en globalisering hebben boeren in Europa gemarginaliseerd en kwetsbaar gemaakt voor populistische politici van extreem rechts, waarschuwen antiracisme-actiegroepen en academici.