duurzame voeding en root causes landbopuw

Hoe GLB en EU subsidies voor rijke boeren het landschap slopen

Overal waar je kijkt is de Europese natuur bedreigd en het GLB en subsidies zijn daar mede oorzaak van. Sinds decennia is het verhaal van de natuur er een van scherpe achteruitgang, ondanks verbeteringen in luchtkwaliteit, minder industriële vervuiling en minder rioolafval.
uitstoot

CO2 in atmosfeer blijft stijgen

De gemiddelde CO₂-concentratie wereldwijd bereikte in 2023 420,0 delen per miljoen (ppm), methaan 1.934 delen per miljard en lachgas 336,9 delen per miljard.
watching tv

Tip: doe eens een abonnement cadeau

Wat moet ik nu weer geven? Speelt die vraag ook door jouw gedachten? Misschien is een digitaal abonnement dan een origineel en praktisch cadeau.
angst en hoop

Als de hoop in je hoofd is verdwenen

Hoop moet. Hoop doet goed. Politici, zakenmensen en zelfs klimaatactivisten blijven het drammen, maar onderzoek laat zien dat mensen die zich zorgen maken eerder samen in actie komen. 
ccs

Eerste commerciele fabriek voor CCS / CO2 opslag is al lek

Bij de eerste commerciële CCS installatie van de VS, in Decatur, Illinois, zijn twee lekken ontdekt in de CO2-opslagput onder het Decatur-meer. Daarmee staat de veiligheid en haalbaarheid van koolstofafvang en -opslag (CCS) technologie opnieuw ter discussie.
voorbij duurzaamheid

Voorbij Duurzaamheid naar ecorechtvaardigheid, maar wel graag samen

Voorbij duurzaamheid, op weg naar een ecorechtvaardige samenleving is een boek met verschillende gezichten. Het kritiseert het begrip duurzaamheid en alles wat daar omheen hangt als een wit/westerse bedoening. Met ecorechtvaardigheid daarvoor in de plaats stellen heeft Shivant Jhagroe een punt. Maar de manier waarop is ook een zwakte.
klimaatprotest

Heeft klimaatprotest effect, en hoe dan?

Klimaatprotesten hebben veel media-aandacht getrokken, maar maken ze mensen ook echt meer bereid om actie te ondernemen tegen klimaatverandering? En zo ja, welke proteststrategieën werken het beste? 
pfas in voedingsgewassen

Europese Commissie pleegt wanbeheer met giftige chemicaliën

De Europese Ombudsman stelt wanbeheer vast bij de Commissie bij het al dan niet vergunnen van gevaarlijke chemische stoffen. Zo doet de Commissie er gemiddeld 14,5 maanden over om ontwerpbesluiten voor te bereiden, terwijl de termijn daarvoor 3 maanden bedraagt.
windenergie

Klimaatdoelen steeds verder uit beeld

De Klimaat en Energieverkenning laat teleurstellende cijfers zien. De kans dat de klimaatdoelen voor 2030 gehaald worden, is kleiner dan vijf procent.
stikstof in de koestal

Ook het Duitse melksprookje is doorgeprikt

De Duitse zuivelindustrie probeert zich als klimaatvriendelijk neer te zetten, terwijl ze in werkelijkheid veel meer bijdraagt aan de klimaatcrisis dan beweerd wordt. Dat blijkt uit het nieuwe foodwatch-rapport “Milchmärchen”
eco coin cryptomunt

De digitale voetafdruk van online betalingen

Nederland is een van de meest geavanceerde landen ter wereld op het vlak van technologische vooruitgang, gebruik en aanvaarding. We zijn een enorm digitale en “tech-savvy” maatschappij en steeds grotere delen van ons leven spelen zich online af.
strenge winter in Amsterdam

Vroege sneeuwpatronen voorspellen een strenge winter

Een ongebruikelijk dikke sneeuwlaag, van Siberië tot Noord-Amerika eind oktober, kan de poolwervel destabiliseren. Dit kan leiden tot een koudere winter met meer sneeuw in de Verenigde Staten, Canada en Europa.
patent on seeds

Octrooibureau verleent patent op veredeld gewas, ondanks verbod

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft een bezwaar tegen een patent van het bedrijf KWS op koudebestendige maïs afgewezen. Daarmee handelt het EOB in strijd met de Europese wet, die patenten op conventioneel veredelde planten en plantensoorten niet toestaat.
rievieren drogen op

Het water in onze rivieren droogt op

Het lijkt tegenstrijdig na alle berichten over overstromingen de afgelopen tijd. Maar 2023 was het droogste jaar voor de wereldwijde rivieren in meer dan drie decennia, volgens een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
uitstoot luchtvaart

Belasting op veelvliegen reduceert vliegen en levert fors geld op

Een "belasting op veelvliegen" kan zowel de klimaatimpact van de luchtvaart aanzienlijk verminderen als ervoor zorgen dat de gewone reiziger grotendeels buiten schot blijft. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het milieuadviesbureau CE Delft en Stay Grounded.