
Glasvezel de groene verbinding voor de toekomst?
Ook in wereld van telecommunicatie en internet zijn veranderingen gewenst. Een belangrijk stap hierin is de keuze voor glasvezelverbindingen als vervanger van kopernetwerken.

Weer een COP, weer een plan, maar wat komt er van de natuur terecht?
Tijdens COP16 in Cali, Colombia, werd een nieuw wereldwijd fonds opgericht om de opbrengsten van digitale sequentie-informatie (DSI) uit genetische bronnen te delen. Maar een breder biodiversiteitsfonds voor ontwikkelingslanden kwam er niet.

Hoe GLB en EU subsidies voor rijke boeren het landschap slopen
Overal waar je kijkt is de Europese natuur bedreigd en het GLB en subsidies zijn daar mede oorzaak van. Sinds decennia is het verhaal van de natuur er een van scherpe achteruitgang, ondanks verbeteringen in luchtkwaliteit, minder industriële vervuiling en minder rioolafval.

Hoe kan een kantoor verduurzaamd worden?
Kantoren kunnen op verschillende manieren worden verduurzaamd en werkelijk alle kleine beetjes helpen.

CO2 in atmosfeer blijft stijgen
De gemiddelde CO₂-concentratie wereldwijd bereikte in 2023 420,0 delen per miljoen (ppm), methaan 1.934 delen per miljard en lachgas 336,9 delen per miljard.

Superrijke klimaatkillers stoten 112 keer meer CO2 uit dan gemiddeld
Superrijken in Europa nemen 140 keer per jaar het vliegtuig en hun luxejachten stoten jaarlijks evenveel CO2 uit als een gewone Europeaan in 585 jaar tijd. Hun uitstoot komt zo op 112 keer dat van een gemiddelde Europeaan. Dat zegt Oxfam in een nieuw rapport.

Tip: doe eens een abonnement cadeau
Wat moet ik nu weer geven? Speelt die vraag ook door jouw gedachten? Misschien is een digitaal abonnement dan een origineel en praktisch cadeau.

Stel corrosie en slijtage uit voor een langere levensduur door galvanisatie
Door corrosie en slijtage uit te stellen kan een product veel langer meegaan en hoeft het minder snel vervangen te worden. Dat is natuurlijk precies wat we willen in een tijd waarin duurzaamheid belangrijk is.

Hoe wordt kunststof spuitgieten steeds duurzamer?
Kunststof spuitgieten staat al bekend als een tamelijk duurzaam ambacht, maar door nieuwe ontwikkelingen wordt het steeds duurzamer. Hoe dat zit leggen we je uit in dit artikel.

Hoe beïnvloedt de voorzichtigheid van de consument het economisch herstel in Europa?
Meta Description; Hoe geven de aarzelende consumenten en de hoge inflatie in Europa vorm aan het winkellandschap? Ontdek de belangrijkste trends achter de wisselende prestaties van de Europese detailhandel en wat dit kan betekenen voor de economie.

Duurzame utiliteitsbouw: technische innovaties in installatietechnieken
Groene utiliteitsgebouwen zorgen niet alleen voor lagere energiekosten, maar bieden ook een gezonde en comfortabele leefomgeving.

Als de hoop in je hoofd is verdwenen
Hoop moet. Hoop doet goed. Politici, zakenmensen en zelfs klimaatactivisten blijven het drammen, maar onderzoek laat zien dat mensen die zich zorgen maken eerder samen in actie komen.

Eerste commerciele fabriek voor CCS / CO2 opslag is al lek
Bij de eerste commerciële CCS installatie van de VS, in Decatur, Illinois, zijn twee lekken ontdekt in de CO2-opslagput onder het Decatur-meer. Daarmee staat de veiligheid en haalbaarheid van koolstofafvang en -opslag (CCS) technologie opnieuw ter discussie.

Voorbij Duurzaamheid naar ecorechtvaardigheid, maar wel graag samen
Voorbij duurzaamheid, op weg naar een ecorechtvaardige samenleving is een boek met verschillende gezichten. Het kritiseert het begrip duurzaamheid en alles wat daar omheen hangt als een wit/westerse bedoening. Met ecorechtvaardigheid daarvoor in de plaats stellen heeft Shivant Jhagroe een punt. Maar de manier waarop is ook een zwakte.

Heeft klimaatprotest effect, en hoe dan?
Klimaatprotesten hebben veel media-aandacht getrokken, maar maken ze mensen ook echt meer bereid om actie te ondernemen tegen klimaatverandering? En zo ja, welke proteststrategieën werken het beste?

Europese Commissie pleegt wanbeheer met giftige chemicaliën
De Europese Ombudsman stelt wanbeheer vast bij de Commissie bij het al dan niet vergunnen van gevaarlijke chemische stoffen. Zo doet de Commissie er gemiddeld 14,5 maanden over om ontwerpbesluiten voor te bereiden, terwijl de termijn daarvoor 3 maanden bedraagt.

Klimaatdoelen steeds verder uit beeld
De Klimaat en Energieverkenning laat teleurstellende cijfers zien. De kans dat de klimaatdoelen voor 2030 gehaald worden, is kleiner dan vijf procent.

De duurzaamheidsambities van Deventer: samenwerken aan een groene toekomst
Deventer is een stad die bekend staat om zijn historische charme, maar het is ook een voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Ook het Duitse melksprookje is doorgeprikt
De Duitse zuivelindustrie probeert zich als klimaatvriendelijk neer te zetten, terwijl ze in werkelijkheid veel meer bijdraagt aan de klimaatcrisis dan beweerd wordt. Dat blijkt uit het nieuwe foodwatch-rapport “Milchmärchen”

Dynamisch energiecontract: alle voordelen op een rijtje
Hier lees je alle voordelen van een dynamisch energiecontract, zodat je een goede keuze kunt maken omtrent het afsluiten van energie, stroom en natuurlijk gas.

Brengt een einde van het coalitiesysteem het vertrouwen in de politiek terug?
Het coalitiesysteem leidt tot veel problemen en onvrede: formaties duren lang en het resultaat is vaak zeer wankel, waardoor het vertrouwen in de politiek daalt. Maar is er een goed alternatief?

Dit is het beste moment om zonnepanelen aan te schaffen
Wie vijftien jaar geleden wél zonnepanelen kochten, maken nu de meeste winst. Ze hebben hun geld dubbel en dwars terugverdiend, een mooi rendement gepakt, en daarna stegen de energieprijzen flink

Hoe sport duurzaamheid kan ondersteunen en kan helpen het milieu te beschermen
Sport heeft een wereldwijde reikwijdte, beïnvloedt miljarden mensen en drijft aanzienlijke economische activiteit, waardoor het een ideaal platform is voor het bevorderen van duurzaamheid en milieubescherming.

De digitale voetafdruk van online betalingen
Nederland is een van de meest geavanceerde landen ter wereld op het vlak van technologische vooruitgang, gebruik en aanvaarding. We zijn een enorm digitale en “tech-savvy” maatschappij en steeds grotere delen van ons leven spelen zich online af.

Vroege sneeuwpatronen voorspellen een strenge winter
Een ongebruikelijk dikke sneeuwlaag, van Siberië tot Noord-Amerika eind oktober, kan de poolwervel destabiliseren. Dit kan leiden tot een koudere winter met meer sneeuw in de Verenigde Staten, Canada en Europa.

Octrooibureau verleent patent op veredeld gewas, ondanks verbod
Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft een bezwaar tegen een patent van het bedrijf KWS op koudebestendige maïs afgewezen. Daarmee handelt het EOB in strijd met de Europese wet, die patenten op conventioneel veredelde planten en plantensoorten niet toestaat.

Waarom duurzaam vis kweken op land de vis en het voedselsysteem niet helpt
We eten steeds meer vis. Om die honger te stillen werd de zee zwaar overbevist en is de helft van de vis op ons bord inmiddels gekweekt. Met gevolgen.

Het water in onze rivieren droogt op
Het lijkt tegenstrijdig na alle berichten over overstromingen de afgelopen tijd. Maar 2023 was het droogste jaar voor de wereldwijde rivieren in meer dan drie decennia, volgens een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Van windmolen naar tiny house met tweedehands interieur
Tijdens de Dutch Design Week 2024 is een circulair tiny house te zien dat is ontworpen met materialen van afgedankte windturbines en ingericht door tweedehands marktplaats Reliving.

Belasting op veelvliegen reduceert vliegen en levert fors geld op
Een "belasting op veelvliegen" kan zowel de klimaatimpact van de luchtvaart aanzienlijk verminderen als ervoor zorgen dat de gewone reiziger grotendeels buiten schot blijft. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het milieuadviesbureau CE Delft en Stay Grounded.