voedselverspilling voorkomen to good to go

Ouderen zijn gezondste eters, stuur pubers naar opa en oma

Nederlanders van 65 jaar of ouder maakten in 2023 de gezondste keuzes van voeding. Ze kozen het minst vaak voor ongezonde snacks en suikerhoudende dranken en aten het vaakst gezonde producten. 12- tot 18-jarigen aten het vaakst ongezond.
dode vogel dooe neonicotonoiden

Neonicotinoïden doen ook vogels de das om

Niet alleen insecten, maar ook vogels ondervinden grote gevolgen van ‘neonicotinoïden’, pesticiden die worden gebruikt in de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland.
ontbossing in Zweden

Help, de natuur slaat geen CO2 meer op

De oceanen, bossen, bodems en andere natuurlijke koolstofputten absorberen ongeveer de helft van alle menselijke uitstoot. Maar naarmate de aarde opwarmt, beginnen deze cruciale processen te haperen. Extra onhandig: dat is niet voorzien in de klimaatmodellen.
economische groei

Gedragsverandering en klimaat is een taaie combinatie

Klimaatvriendelijke gedragsverandering beperkt zich vrijwel volledig tot de rol als consument: biologisch eten kopen, water besparen en vaker met de trein. Andere rollen, bijvoorbeeld die van actief burger, staan nauwelijks op het netvlies, terwijl het rendement ervan vaak groter is.
ram truck

Steeds meer monstertrucks in Europa, ondanks gevaren voor mens en klimaat

De Ram 1500 is een pickup truck die net iets groter is dan de Panzer I-tanks van nazi-Duitsland, bijna net zo zwaar en steeds populairder, zelfs in Europa. In 2023 werden er 20% meer Rams geregistreerd dan het jaar er voor. Dat blijkt uit gegevens van het Europees Milieuagentschap. Verkeersveiligheid- en milieu activisten in het VK en Europa zijn geschokt, omdat de nieuwste, meest extreme voorbeelden van de “autobloat” uit Noord-Amerika – gigantische pickup trucks – steeds vaker de Atlantische Oceaan oversteken.
nieuwe kerncentrales

Nieuwe kerncentrales tien keer duurder dan zon, en veel te laat

De kosten van nieuwe kerncentrales worden systematisch onderschat. Om welke bedragen gaat het dan? En met welke bouwtijden moeten we rekening houden als Nederland nieuwe kerncentrales gaat bouwen? Nieuw onderzoek is duidelijk: te duur en te traag.
klimaatschade loss and damage

De staat van het klimaat: 7 van de 10 indicatoren op rood

Wetenschappers waarschuwen voor een "kritische en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis”. Van de 35 ‘vitale functies van de planeet’ die de groep bestudeert, hebben vorig jaar 25 nieuwe records bereikt.
eiwitten / proteïnes

Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet

Voedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
lng terminal

LNG vervuilt meer dan steenkool, geen overgangsbrandstof

LNG, vloeibaar aardgas, wordt veelvuldig aangeprezen als alternatief voor steenkool. Het zou minder schade aan het klimaat toebrengen. Maar nieuw onderzoek weerlegt die bewering van de fossiele brandstofindustrie.
co2-budget

Méér CO2, in plaats van minder, niks groene groei

De meest vervuilende industrie in Nederland stoot juist meer CO2 uit per eenheid product, in plaats van minder. Jawel, de totale uitstoot ging omlaag. Maar dat kwam omdat er minder werd geproduceerd. Hoezo groene groei?
mensen met smartphones

Duurzaam omgaan met je smartphone: 3 tips 

Er zijn verschillende manieren waarop je duurzamer om kunt gaan met een smartphone. In dit artikel vertellen we hoe je dit precies aanpakt aan de hand van drie eenvoudige verduurzamende tips.
tweedehands

Het gaat goed met tweedehands

Tweedehands shoppen is niet langer een niche: 55% van de Nederlanders koopt regelmatig tweedehands goederen en 8% staat ervoor open.
koeien en stikstof

Koeienstront als politiek probleem

De oplossingen om Nederland van het stikstofslot te halen zijn duidelijk. Maar het politieke klimaat is nog nooit zo ongunstig geweest als onder radicaalrechts, dat zo bruin als koeienstront is.
groen kantoor

Hoe maak je je kantoor duurzaam? 

Een duurzaam kantoor biedt veel voordelen. In de eerste plaats omdat je zo je steentje bijdraagt aan het milieu, maar ook omdat het veel financiële voordelen oplevert op de lange termijn.
windenergie op zee

Meer dan de helft elektriciteitsproductie nu hernieuwbaar

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2024 gestegen naar 32,3 miljard kWh. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 53 procent van de totale elektriciteitsproductie.
koffie

Zuivere koffie nauwelijks te vinden in supers

Dinsdag 1 oktober is door de International Coffee Organization (ICO) uitgeroepen tot Wereldkoffiedag. Op deze dag vieren we dat er koffie is, maar hoe lang kunnen we dit nog doen? Want wereldwijd is de productie van koffie in gevaar. En zolang 95% van de koffie in retail ‘niet eerlijk’ is, is deze tendens niet te stoppen.
krill legt co2 vast

Hoe het kleine krill massaal CO2 vastlegt

Minuscule krill, diertjes in de oceanen die we kennen als walvisvoer, spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.
boerderijwinkel oogst

De boerderijwinkel komt naar de stad

Oogst bouwt ‘nieuwe boerenwinkels’ in de stad, waar je verse producten vindt van boeren en makers uit de buurt. Met als missie samen met boeren en klanten een lekker voedselsysteem te bouwen dat barst van de biodiversiteit.
gezond menu

Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad? 

Gaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
waterstof opslaan

Lokaal waterstof maken en opslaan voorkomt netcongestie

Lokaal waterstof produceren uit wind- en zonne-energie en decentraal opslaan helpt netcongestie tegen te gaan en zorgt voor een stabielere duurzame energievoorziening. Een groep bedrijven onder leiding van Saxion hogeschool ontwikkelde daar een plan voor.