Een overgrote meerderheid Nederlanders vindt het (onder voorwaarden) acceptabel dat activisten een bedrijf (88 procent) of de directeur van een bedrijf (83 procent) aanklagen. Dat meldt Milieudefensie, op basis van een opiniepeiling van I&O Research. Ondervraagden noemden het veroorzaken van klimaatvervuiling, slecht werkgeverschap en het overtreden van de wet als geldige redenen voor een gang naar de rechter.
Het nieuws komt naar buiten aan de vooravond van een stormachtig aandeelhoudersseizoen, waar vrijwilligers van Milieudefensie juridisch onderzoek gaan doen op aandeelhoudersvergaderingen van 20 bedrijven, die deel uitmaken van de KlimaatCrisis-Index (KCI) en nauwlettend zijn gevolgd op hun klimaatbeleid.
Bewijsstuk in rechtszaal
Activistische aandeelhouders zullen CEO’s vragen of ze zich gaan houden aan internationale klimaatafspraken. De antwoorden kunnen dienen als bewijsstuk in de rechtszaal en invloed hebben op welk vervuilend bedrijf (of welke bedrijven) door Milieudefensie wordt aangeklaagd. Een stap die, ook volgens deze opiniepeiling, kan rekenen op brede steun vanuit de samenleving. Peer de Rijk, campaigner van Milieudefensie: “Bedrijven boekten het afgelopen jaar recordwinsten. Toch besluiten CEO’s onvoldoende te investeren in het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering. Ondertussen staat de wereld in brand. Mensen voelen dat en steunen daarom het voeren van rechtszaken tegen grote vervuilers.”
Radicale vriendelijkheid
67 procent van de ondervraagden vindt het bovendien acceptabel, of acceptabel onder voorwaarden, dat activisten een aandeelhoudersvergadering verstoren, schrijft I&O Research verder in haar rapport. De meest genoemde voorwaarde was dat ‘aandeelhouders beslissingen maken die tegen het belang van de wereld en mensen ingaan’. Milieudefensie benadrukt dat het niet van plan is om aandeelhoudersvergaderingen te verstoren, maar kiest voor een aanpak met ‘radicale vriendelijkheid’.
Steun voor activisten neemt toe, maar ook voor preventieve arrestaties
Wat verder opvalt, is dat het draagvlak voor activisten is gegroeid in het afgelopen half jaar. Het aandeel Nederlanders dat stelt dat activisten doorgaans op hun steun kunnen rekenen is sinds de zomer van 2022 gestegen van 14 naar 22 procent. De nieuwe cijfers zijn afgezet tegen een opinieonderzoek naar demonstratievrijheid, in opdracht van Amnesty International. Daarin werd op veel verschillende manieren aandacht gevraagd voor gevaarlijke klimaatverandering.
Zo bleek ook dat de steun voor preventief arresteren toenam. De helft van de Nederlanders is het eens met de stelling ‘Het is goed dat activisten preventief worden gearresteerd als zij worden verdacht van opruiing‘. Circa een kwart (26%) is het er niet mee eens, de rest antwoordt neutraal of weet het niet. Als we de uitkomsten uitsplitsen naar politieke voorkeur treedt een duidelijk verschil op tussen linkse en rechtse kiezersgroepen. Vooral kiezers van de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn zelden voor een preventieve arrestatie. Rechtse kiezers, van bijvoorbeeld JA21, VVD of CDA, zijn daar in ruime meerderheid voor.