like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

BTW op zonnepanelen aftrekbaar voor particulier

Van: op 11 november 2013

energieakkoordEigenaren van Zonnepanelen hebben recht op teruggaaf van BTW die betaald wordt over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. De regeling geldt voor zogenaamde kleinverbruikers. Dit wil zeggen een elektriciteitsaansluitingen met een aansluitwaarde van minder dan 3 x 80A. Alle particulieren in Nederland voldoen aan deze eis.

Wie als particulier met zonnepanelen energie teruglevert aan het netwerk, is volgens de Belastingdienst ondernemer.Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof stelde staatssecretaris Weekers van Financiën dat mensen die via zonnepanelen energie opwekken, en tegen betaling terug leveren aan de energieleverancier, voor de btw als ondernemer worden aangemerkt.

De overheid publiceerde al een document met de meest gestelde vragen en antwoorden. In het document staat onder andere dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat particuliere eigenaren van zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen en alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345,- .

In de praktijk bereiken particulieren dit bedrag niet. Consumenten die de btw van de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug willen vragen, moeten zich bij de Belastingdienst wel melden als ondernemer.

De informatie van de belastingdienst

Kijk hier of u in aanmerking komt voor BTW teruggave

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Wyno Peeters schreef:

  Bij aankoop en installatie van zonnepanelen in de periode 1 april 2013 – 19 juni 2013 is het nu nog steeds mogelijk de BTW op de aankoop en installatie van de zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst, dat in tegenstelling tot eerdere berichtgeving door de Belastingdienst. Voor de BTW teruggave dienen de facturen van de zonnepanelen een factuurdatum te hebben van na 1 april 2013.
  Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

  BTW terugvragen zonnepanelen bij aankoop zonnepanelen door particulieren in 2015 blijft mogelijk, volgens het Belastingplan 2015.

 2. W. Peeters schreef:

  Niet vergeten om als particulier de BTW terug te vragen op de aankoop en installatie van zonnepanelen, met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.
  Bij aankoop van zonnepanelen in het 1e kwartaal 2014 uiterlijk in april 2014 een BTW nummer aanvragen bij de Belastingdienst.
  Informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

 3. Wyno Peeters schreef:

  Voor particulieren is het nog steeds mogelijk de betaalde BTW op aanschaf en installatie van zonnepanelen, van na 20 juni 2013, terug te vragen van de Belastingdienst.
  Voor meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

 4. Hier een handige instructie voor het BTW verhaal. Hier staat precies in wat u moet doen om de BTW terug te vorderen. Zelfs zit er een instructie in hoe Particulieren het formulier moet invullen en een voorbeeldbrief hoe particulieren de ontheffing kunnen aanvragen.

  http://www.energy-guard.nl/media/wysiwyg/Instructie_btw_voordeel_voor_de_particulier_als_ondernemer_20131125.pdf

 5. @N.Binnendijk
  Waar baseer je dit op?

 6. N.Binnendijk schreef:

  PAS OP!! Er schuilt een addertje onder het gras. Als je PV ondernemer wordt om BTW terug te vragen, zit je ook vast aan de afdracht van Energie belasting en ODE! Je besparing is dan het levering tarief 6 tot 7 ct per kW plus de vrijstelling BTW voor de kleine ondernemer. Bij elkaar opgeteld wordt wordt je terugverdientijd daarmee verlengd van 15 jaar naar 20 jaar of meer. Je moet dan 20 jaar een belasting administratie voeren! Onduidelijk is nog wat de eventuele gevolgen voor de heffingskorting zijn.

 7. Voor de IB ben je geen ondernemer met zonnepanelen, omdat je niet voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet je regelmatig arbeid verrichten voor de IB en dat is niet het geval. Wij hebben een handig 3 stappenplan gemaakt waarmee je de BTW makkelijk zelf terug kunt vragen. We hebben hier al veel positieve reacties op gehad: http://www.bespaarbazaar.nl/kenniscentrum/financieel/btw-zonnepanelen-terugvragen/

 8. Zonnetje schreef:

  Als je je als (particulier) ondernemer meldt bij de belastingdienst…..heeft dat ook vast gevolgen voor je status als….Bijstandsontvanger, WW’er, WAO’er, AOW’er etc etc..immers.,..als ondernemer (hier als leverancier van stroom aan het net) heb je hier dan ‘inkomsten’ en die moet je verrekenen met de inkomsten die je al hebt, ook als dat inkomen komt uit andere potjes…
  “In de praktijk halen particulieren dit niet”…
  Maar wat als je je hele schuur hebt volgehangen met zonnepanelen? Gewoon, als AOW’er..geen extra pensioentje maar wel een schuur in het weilandje….

  Noemen we dit nu ‘scheppen van werkgelegenheid’ bij al die diensten die die uitkeringen verzorgen of…’gek’ maken van dit soort duurzaamdenkende mensen..

  Nou ja, in ieder geval denk ik, indien dit werkelijk plaats gaat vinden (en men vooraf al in staat is en kan berekenen hoeveel zon er gaat schijnen en of men boven die norm uit gaat komen en het huis verder onvoldoende geïsoleerd is) , dat men zich wel 10x bedenkt voor men zonnepanelen aan gaat schaffen…als de dood om ‘ondernemer’ te worden en te verzuipen in nog meer regelgeving…
  Want hoe zit het nu dan met bv. al die (gedwongen?) zzp’ers met massa’s zonnepanelen op hun dak…welke deel is dan wel of niet…
  Hoe zit dat dan met die voorgenomen isolatie van het dak, kom ik dan wel of niet boven de norm??

  En ik dacht nog wel dat onze overheid kleiner zou worden…en de regelgeving dus minder…

 9. Marian schreef:

  En daarna? Antwoord op de volgende vragen heb ik nog nergens kunnen vinden.
  – Moet je het eerste jaar verplicht aangifte IB doen als ondernemer? (Toch wel een stukje lastiger dan als particulier.)
  – Moet je zoals ieder bedrijf een jaarrekening (laten) opstellen met een balans en resultaten en weet ik veel?
  – Moet je de btw die je op grond van de KOR niet hoeft af te dragen optellen bij je belastbaar inkomen?

  Als je het mij vraagt: ja, ja en ja. Wie het beter weet mag het zeggen.

  Wat ik verder nogal zuur vind: de échte kleine ondernemer die als zelfstandige net boven de KOR-grens van 1345 euro btw-afdracht zit, heeft waarschijnlijk niet de middelen om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen én valt per definitie buiten deze regeling, ook als hij de zonnepanelen privé aanschaft.