like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Cecil en de onmens als rolmodel

Van: op 2 augustus 2015

Sabrina CorgatelliWie deze week schande riep over tandarts annex executeur van leeuw Cecil, Walter Palmer, heeft nog niet van Sabrina Corgatelli gehoord: deze dame kan Walter nog wat leren in het executeren van exotische en met uitsterven bedreigde  dieren. Op haar Facebookpagina  toont ze trots een uitgebreid overzicht van haar trofeeën en zet ze zich agressief af tegen iedereen die het opneemt voor de bescherming van dieren. Ze beschrijft daar de jacht nota bene als een door de bijbel gegeven recht en zichzelf en passant als rolmodel voor de succesvolle vrije mens.

En dat lijkt nog maar een druppel van de bloedplas, die in belangrijke mate door Britten en Amerikanen wordt veroorzaakt. Neem eens een kijkje op een site als Thehuntingagency.com of bekijk de foto van Prins Harry met een van zijn trofeeën. Twee jaar geleden lag ook de koning van Spanje onder vuur wegens zijn olifantenjacht.

Fairphone 3_Staring lady

Jacht, en zeker de jacht op groot en exotisch wild, blijft een groot probleem zolang er landen zijn die dat wettelijk toelaten om rijke toeristen en hun valuta aan te trekken. Een beetje jachttrip in Zuid Afrika kost zo'n slordige halve ton. Dat daarvoor drogredenen worden aangevoerd als zou de opbrengst van die plezierjacht de bescherming van bedreigde soorten ten goede komen is op dat continent al gauw te verwachten. Het wordt echter pikant wanneer het Wereld Natuurfonds dit soort praktijken onderschrijft, getuige deze tekst op haar website: 

"De reden dat overheden deze uitzonderingen (op verboden import van bedreigde soorten, red.) toestaan, is dat jachttoerisme in hun ogen, mits verantwoord uitgevoerd, kan dienen om stroperij tegen te gaan en inkomsten te genereren voor het beheren van natuurgebieden. Dat is voornamelijk het geval in landen met een goede wildstand, maar met weinig geld voor natuurbeheer. Door de inkomsten uit jachttoerisme kan bijvoorbeeld meer en beter in de natuurgebieden worden gepatrouilleerd, waardoor stropers minder kans krijgen. Hoe wrang het ook klinkt, in dergelijke situaties kan plezierjacht bijdragen aan de bescherming van diersoorten."

Tja, daar zouden we dan graag goed gedocumenteerde voorbeelden van zien. En het is natuurlijk van de gekke dat we met ons allen miljoenen uitgeven aan steun voor natuurbehoud terwijl de daaruit voortvloeiende verbeterde leefomstandigheden voor dieren de basis vormen voor de jachtindustrie.

Dat het WWF een moeilijke verstandhouding heeft met plezierjacht is een bekend gegeven. WWF-voorzitters prins Bernhard en prins Philip hadden beiden een reputatie als jagers op groot wild en hun rol in natuurbescherming werd een paar jaar geleden nog uit de doeken gedaan in de omstreden documentaire van Wilfried Huismann, The silence of the pandas, die inmiddels van Youtube is verwijderd, maar hier wel nog is te zien.

Inmiddels laait de discussie over de plezierjacht (weer) hoog op en wordt door veel mensen erg emotioneel gevoerd, wat een oplossing niet snel dichterbij brengt. Of die er ooit komt kun je je terecht afvragen. De kern van die discussie draait om de waarde van leven. In het geval van Cecil was dat € 44.000,- en daarmee houdt het mogelijk niet op. Is de volgende stap dan een mensenjacht, zoals die al in films als The Hunger Games  of  The Running man te zien is? De onmens als het ultieme rolmodel, laten we daar maar eens op jagen.

Peter van Vliet

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. André schreef:

  Ik ben het eens met wat Tjara zegt over psychopaten in onze samenleving. Het ergste is misschien wel dat veel psychopaten hoog in de top zitten van bedrijven en instellingen, zowel in het bestuur als bij de grote aandeelhouders, zoals bijvoorbeeld ook bij Shell en Monsanto het geval is. De vraag is dan: hoe bestrijden we dergelijke onmensen als ze al zo goed ingebed zitten in de maatschappij en worden beschermd door wetten en bestuurders die door ons (en geleid door psychopaten?) in het leven zijn geroepen? Dus waar is de Roundup waarmee we deze plaag te lijf kunnen gaan!

 2. g.kleinjan schreef:

  ik kan me de overspannen reacties niet goed voorstellen. al zijn die dieren gefokt om bejaagd te worden,wat dan nog? die beesten hebben tot aan hun dood een mooi leven gehad,beter dan de dieren in de grote stallen,die we massaal met elkaar opvreten.het is alleen jammer dat het geld wat voor de jacht betaald wordt grotendeels in de zakken van corrupte politici terecht komt .

 3. Fedde schreef:

  Gelukkig dat in ieder geval deze kwseties nu openbaar worden en snel ook door het internet.
  De grote machten welke de rijke mens ondersteund die de jachtpraktijken ook financieren door er aan mee te doen, die moeten allemaal bewust worden dat het ontoelaatbaar is. De aarde moet van de gewone man blijven en niet beheerd door de rijke.
  Wat wij kunnen doen is niets kopen van Unilever en Monsanto, zelf groente verbouwen en weinig dierlijk eten. Plaatselijk ruilen etc. Dan creeren we misschien weer een stukje wederopbouw van de tot nu toe vernietigde aarde en zijn natuur.

 4. Henk schreef:

  De echte discussie is natuurlijk de verachtelijke en respectloze wijze waarop wij met dieren menen te moeten omgaan. Jacht is daar slechts één ziek voorbeeld van

 5. Vrijheid schreef:

  Ik heb sterk de indruk dat er meer psychopaten en gestoorde mensen los rondlopen dan er opgesloten zitten in GGZ of waar dan ook.
  Het wordt steeds gekker in de wereld, alles moet maar kunnen. Belachelijk om zoveel geld uit te geven aan de jacht op dieren die met uitsterven worden bedreigd. Idioten zijn het allemaal, van hoog tot laag. Respect voor alles wat groeit en bloeit, maar ach wat maakt het tegenwoordig, alles moet leuk zijn, plezier geven en als dan Cecil daarvoor moet worden geofferd, maakt niks uit toch. Schande, schande, schande!!

 6. tjara schreef:

  Ik kan een ieder die dit niet begrijpt van harte het boek: Een einde aan destructieve relaties, van Jan Storms aanraden! Hoewel de titel suggereert dat het om menselijke relaties gaat, wat in principe ook beschreven wordt, gaat het veel verder. Het is een (hand)boek over psychopatie, een ziekte die veel vaker voorkomt dan we denken en gruwelijk veel schade aan richt en we laten hen die schade ook aanrichten!! Psychopatie is bijzonder moeilijk te herkennen (ik heb het hier niet over de levensgevaarlijke gekken als Hitler e.d.) voor de leek, maar ook de politie, Justitie, bankiers, artsen, hulpverleners en medemensen trappen er voor 90% in. Doordat we er zo massaal intrappen zijn we, vaak onbewust, maar lang niet altijd….medeschuldig aan! Onder genoemde groepen komen ze zelf ook voor, meer dan we zo door (kunnen) hebben!! Mensen die dit soort jacht- en roofgedrag ( graaigedrag!) vertonen missen o.a. inzicht in hun eigen functioneren. Joris Luyendijk zijn laatste boek, maar ook Ewald Engelen (Schaduwelite)beschrijven vaak dit type mens. Voor de leek niet altijd een makkelijk te lezen boek, maar geeft uitstekend inzicht in waar op te letten en hoe mogelijk te herkennen in de eigen maatschappij. Helaas is er geen behandeling mogelijk, de omgeving moet zorgen dat dit soort mensen niet op bepaalde posities komt of er weggestemd of gehaald worden! Voor het zich afvragende individue of hij/zij met een (huis-,tuin- en keuken)psychopaat van doen hebben (werk/huwelijk/familie etc.) die hun leven misschien al jaren tot hel maakt…ook een absolute eyeopener!