like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Coronavirus made in China: steeds meer aanwijzingen

Van: op 3 mei 2020

coronavirus covid-19

China hield opzettelijk bewijs achter van de uitbraak van het coronavirus of vernietigde dit. De Australische krant The Saturday Telegraph kreeg een rapport van samenwerkende inlichtingendiensten Five Eyes in handen. Dat spreekt volgens de krant over een "aanval op internationale transparantie" die tienduizenden levens kostte.

Het rapport stelt dat de Chinese regering "met gevaar voor andere landen" het nieuws over het virus heeft verdoezeld. Artsen die zich hierover uitspraken werd het zwijgen opgelegd of verdwenen, bewijs uit laboratoria werd vernietigd en het land weigerde om levende monsters te verstrekken aan internationale wetenschappers die werken aan een vaccin.

Ook meldt de krant dat met steun van de Australische regering een team van Chinese wetenschappers is opgeleid en gefinancierd die dodelijke coronavirussen genetisch veranderde zodat die van vleermuizen op mensen konden worden overgedragen en die niet konden worden genezen. Die studie is nu het onderwerp van onderzoek naar de oorsprong van COVID-19.

Inlichtingendiensten onderzoeken nu of het virus per ongeluk uit een laboratorium in Wuhan is gelekt. Het betrokken onderzoeksteam staat onder leiding van wetenschapper Shi Zhengli. 

Dat team ontdekte een coronavirus uit een grot in de provincie Yunnan met opvallende genetische gelijkenis met COVID-19. Dat gebeurde gelijktijdig met onderzoek waarin een van een vleermuis afgeleid coronavirus gesynthetiseerd werd, en waarvan besmetting niet kon worden genezen.

Sleutelfiguren van het Wuhan Institute of Virology-team, die in het rapport voorkomen, werden opgeleid of waren werkzaam in het CSIRO's Australian Animal Health Laboratory. Daar deden ze fundamenteel onderzoek naar dodelijke ziekteverwekkers bij levende vleermuizen, waaronder SARS, als onderdeel van een doorlopend partnerschap tussen de CSIRO en de Chinese Academie van Wetenschappen.

Dit partnerschap gaat nog steeds door, ondanks bezorgdheid dat het onderzoek te riskant is.

Lees meer bij de Daily Telegraph

Lees ook de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws