• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Crowd butching: samen een duurzame koe kopen

14 januari 2014|doorredactie|inbiologisch, voeding

koeien eten eendenkroosSteeds meer mensen voelen de behoefte om diervriendelijk en duurzaam geproduceerd vlees te kopen. Maar hoe weet je zeker dat je vlees echt helemaal in orde is? Op koopeenkoe.nl koop je samen met andere consumenten een koe die normaal opgegroeid is, zonder gemanipuleerd voer en antibiotica. Als de gehele koe verkocht is, wordt zij geslacht en wordt het vlees gerijpt. Daarna ontvangen alle deelnemers een vleespakket. Crowd butching dus. Omdat koopeenkoe.nl van de boer direct aan de consument levert, is het vlees ook nog eens goed betaalbaar.

Samen een koe kopen is eigenlijk oeroud. In vervlogen tijden kocht men vaak als gemeenschap een koe waarvan het vlees vervolgens gedeeld werd. Dat kan nu ook via crowd butching,  waarbij online een ‘horizontaal’ stuk van de koe wordt gekocht. Al het vlees van de koe wordt namelijk gebruikt en dus zitten er naast gehakt en worst ook riblappen en stooflappen in een pakket. En niet te vergeten ook meerdere soorten biefstuk, zoals entrecote en kogelbiefstuk. Als 100% koe is verkocht, wordt het dier geslacht en verwerkt tot mooie vleesproducten. Hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller het vleespakket in huis is. Dat kunnen volledige vreemden zijn, maar wie zijn vleespakket snel in huis wil hebben, doet er goed aan om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren, bijvoorbeeld via social media. Hoeveel mensen al een deel besteld hebben, is op de website te volgen.

Een pakket is gebaseerd op vlees voor twee personen en bevat 7,5 kilo vlees. Het vleespakket wordt geleverd in heel Nederland en gratis thuisbezorgd in de Randstad en past in één lade van een normale vriezer. Omdat het vlees vacuüm is geseald, nemen de verpakkingen minder ruimte in dan de schaaltjes van de supermarkt.

Blije koeien

De koeien van koopeenkoe.nl hebben drie keer meer ruimte dan een gemiddelde koe. De stallen zijn licht, ruim en voorzien van groen, om de natuurlijke leefomgeving van de koe zoveel mogelijk te benaderen. Uiteraard lopen de dieren ook in de wei, waar ze een mix van (onbemest) gras en kruiden eten. Dit is overigens ook de reden dat koopeenkoe.nl geen biologisch keurmerk heeft, de dieren krijgen geen officieel biologisch geteeld voer. Al kan het feitelijk niet veel puurder worden dan een onbespoten weide. De koeien worden bijgevoederd met tarwe en antibiotica wordt alleen toegediend als de dieren ziek zijn, dus niet preventief.

Bedenker en directeur van koopeenkoe.nl Yvo Rijen bedacht het concept van ‘crowdbutching’ naar aanleiding van verschillende vleesschandalen en de wetenschap dat vlees soms jaren in grote vriescellen ligt te wachten tot het verkocht wordt.

Lees meer op www.koopeenkoe.nl

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Kwart koffiedrinkers wil natuurvriendelijke fairtrade koffieJeroen de Haas: ‘Het systeem kraakt steeds harder’
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten