like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Crowdbutchen: gezond vlees rechtsreeks uit de wei op je bord

Van: op 23 januari 2015

samen een koe kopenZelf samen met anderen een koe kopen. Ofwel crowdbutchen. Het is zo oud als de weg naar Rome maar op dit moment bezig met een come back in Nederland. In de moderne variant natuurlijk, want de grote verschillen met duizenden jaren geleden zijn: internet en diepvriezers. En: je hoeft de andere kopers niet per se te kennen. Je koopt gewoon een deel van de koe via internet en anderen doen dat ook.

De nieuwe website www.sameneenkoekopen.nl speelt in op de toenemende behoefte van consumenten aan eerlijke producten. Wie via deze website een deel van een koe koopt weet precies van welke boerderij in Rekken, (Achterhoek), het dier afkomstig is, dat zij gezond voer heeft gehad, in een natuurlijke weide (niet in een walm van uitlaatgassen!) heeft gestaan, haar kalveren zelf heeft grootgebracht en niet preventief is volgestopt met antibiotica. Met andere woorden: een duurzaam en gezond stuk vlees. Je bent wat je eet.

Sterker nog: de consument weet precies om welke koe het gaat. Op dit moment kun je een deel van de Blonde d'Aquitaine nr. 8998 uit Berkelland kopen via www.sameneenkoekopen.nl

Laten we deze echte vleeskoe Betsy noemen. Haar eigenaar is boer Joosten, die tevens ambachtelijk slager is en zo het proces van begin tot eind in handen heeft. Betsy blijft in de wei staan zo lang zij nog niet helemaal verkocht is. Je kunt haar zelfs gaan bezoeken. Pas als de koe voor 100 procent verkocht is, wordt zij geslacht. Het vlees krijgt de tijd om te rijpen, wordt verwerkt tot eindproducten variërend van steaks tot gehakt en stoofvlees en wordt daarna verdeeld in identieke pakketten. Elke besteller krijgt een pakket van een ruime 7 kilo met daarin de verschillende rundvlees producten, verpakt in porties voor 2 personen. Het vlees wordt vacuüm verpakt, diep gekoeld en in speciaal ontwikkelde koelverpakking bij de klant bezorgd.

Tussen het moment dat Betsy helemaal verkocht is en het vleespakket bij jou afgeleverd wordt, zit 4 weken. Die tijd is nodig om het vlees goed te laten rijpen om de kwaliteit optimaal te krijgen. Verser kan het dus niet. De prijs is weliswaar iets hoger dan die van de kiloknallers uit de bio-industrie maar doordat er allerlei tussenhandelaren en -processen ontbreken scheelt het niet veel. De kosten zijn slechts 1,85 euro per persoon per maaltijd. Dat is dus voor de worstjes, maar ook voor de tournedos. Voor die prijs eet je dat nergens en zeker geen vlees van deze kwaliteit.

Daarnaast spelen andere overwegingen een rol. Zoals de wetenschap dat de koe een goed leven heeft gehad, anders dan de dieren die uit de intensieve veeteelt afkomstig zijn. Betsy is in een natuurlijk tempo groot geworden, heeft beweging en daglicht gehad en geen stress bij het slachten. En steeds meer consumenten willen af van de vee-industrie met dierenleed en paardenvleesschandalen.

Tot slot, zo vinden de oprichters van www.sameneenkoekopen.nl, mag de kleinere boeren wel een hart onder de riem worden gestoken. De overheid dwingt hen door allerlei maatregelen (of intrekking daarvan) tot forse uitbreiding van de schaalgrootte. Dat is noch voor deze boeren, noch voor consumenten, noch voor de economie, noch voor het milieu, noch voor het dierenwelzijn wenselijk. Kleinschalige boerenbedrijven zijn de toekomst. Daarvan zijn zowel dieren- en milieuorganisaties als een toenemend aantal consumenten overtuigd. Koop ook daarom samen een koe.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kirsten marsman schreef:

  Hallo Tjara en G.
  Wij zijn het helemaal met jullie eens. Hoe mooi zou dat zijn Helaas is het nog niet zover. Zolang mensen nog eten zoals ze nu eten streven wij ernaar mensen ervan te overtuigen minder vlees te gaan eten maar wel duurzaam en traceerbaar vlees. Op deze manier kan ieder z’n steentje bijdragen aan dierenwelzijn en een beter milieu. Op de langere termijn kunnen mensen er wellicht een gewoonte van maken,te kiezen voor minder vlees. http://www.sameneenkoekopen.nl wil hierin een voorbeeld zijn.

 2. G schreef:

  Top geschreven Tjara! Helemaal mee eens!

 3. Tjara schreef:

  Terug naar max. 2x per week vlees eten is een nog betere optie, zeker in ons verwende Westen met al zijn bewerkte voedsel……zodat de gehele vleesstapel die mede ‘schuldig’ is aan de uitstoot en voedselschaarste elders..kan verminderen.
  Ook goed voor onze zgn zorgen (of is dat slechts belijden met de mond?) om de wereldwijde opwarming en de verarming van de derdewereld landen…die zelf al nauwelijks meer gronden hebben om voor zichzelf te verbouwen…die gronden zijn uitbesteed aan, jawel…verbouw van veevoer voor ook onze koetjes…landbouwgronden toenemend geleased door de Chinezen voor hun bevolking (hoe duurzaam kan je zijn?)

  Een mens heeft zelf niet meer dan 70/80 gram eiwitten per dag nodig in een goed gebalanceerd voedselpatroon en aangezien we met zijn allen meer en meer obees worden….
  Die hoeveelheid eiwitten haal je al snel uit een eitje, wat kaas op brood…een bakje champignons (groeien ook op je koffieprut…) staat gelijk aan een biefstuk! Schrijf maar eens op wat je per dag in je mond stopt en hoeveel eiwitten daar bij zitten…of hoeveel verzurend voedsel!
  Hoe wij, Westerlingen, vlees eten is ronduit ziekmakend, letterlijk, want vlees is erg verzurend voor het lichaam. Hoe ouder we worden, en ja we vergrijzen in rap tempo en moeten langer thuisblijven zonder zorg…) hoe moeilijker we het gaan krijgen en is het zaak die verzuring van het lijf (die cellen vernielt en kanker aanwakkert) heel snel aan te pakken!
  Dat doe je door 70/80% van je dagelijkse inname basisch te eten…als je dan weet dat bv. koffie en bep. fruit (niet citroen want dat is de meest basische van alles!) of frisdranken, fruitdranken, suikers, kaas, fastfood ook erg verzurend zijn….blijft er niet zo heel veel over, tot niks om nog meer verzurende dingen te eten nietwaar.

  Eet je vlees, doe dat dan van biologisch gevoerde (heb je daar zicht op?) dieren. De smaak is niet alleen zoveel lekkerder, je helpt de natuur ook een beetje minder naar de verkeerde kant.