Zelf samen met anderen een koe kopen. Ofwel crowdbutchen. Het is zo oud als de weg naar Rome maar op dit moment bezig met een come back in Nederland. In de moderne variant natuurlijk, want de grote verschillen met duizenden jaren geleden zijn: internet en diepvriezers. En: je hoeft de andere kopers niet per se te kennen. Je koopt gewoon een deel van de koe via internet en anderen doen dat ook.
De nieuwe website www.sameneenkoekopen.nl speelt in op de toenemende behoefte van consumenten aan eerlijke producten. Wie via deze website een deel van een koe koopt weet precies van welke boerderij in Rekken, (Achterhoek), het dier afkomstig is, dat zij gezond voer heeft gehad, in een natuurlijke weide (niet in een walm van uitlaatgassen!) heeft gestaan, haar kalveren zelf heeft grootgebracht en niet preventief is volgestopt met antibiotica. Met andere woorden: een duurzaam en gezond stuk vlees. Je bent wat je eet.
Sterker nog: de consument weet precies om welke koe het gaat. Op dit moment kun je een deel van de Blonde d’Aquitaine nr. 8998 uit Berkelland kopen via www.sameneenkoekopen.nl
Laten we deze echte vleeskoe Betsy noemen. Haar eigenaar is boer Joosten, die tevens ambachtelijk slager is en zo het proces van begin tot eind in handen heeft. Betsy blijft in de wei staan zo lang zij nog niet helemaal verkocht is. Je kunt haar zelfs gaan bezoeken. Pas als de koe voor 100 procent verkocht is, wordt zij geslacht. Het vlees krijgt de tijd om te rijpen, wordt verwerkt tot eindproducten variërend van steaks tot gehakt en stoofvlees en wordt daarna verdeeld in identieke pakketten. Elke besteller krijgt een pakket van een ruime 7 kilo met daarin de verschillende rundvlees producten, verpakt in porties voor 2 personen. Het vlees wordt vacuüm verpakt, diep gekoeld en in speciaal ontwikkelde koelverpakking bij de klant bezorgd.
Tussen het moment dat Betsy helemaal verkocht is en het vleespakket bij jou afgeleverd wordt, zit 4 weken. Die tijd is nodig om het vlees goed te laten rijpen om de kwaliteit optimaal te krijgen. Verser kan het dus niet. De prijs is weliswaar iets hoger dan die van de kiloknallers uit de bio-industrie maar doordat er allerlei tussenhandelaren en -processen ontbreken scheelt het niet veel. De kosten zijn slechts 1,85 euro per persoon per maaltijd. Dat is dus voor de worstjes, maar ook voor de tournedos. Voor die prijs eet je dat nergens en zeker geen vlees van deze kwaliteit.
Daarnaast spelen andere overwegingen een rol. Zoals de wetenschap dat de koe een goed leven heeft gehad, anders dan de dieren die uit de intensieve veeteelt afkomstig zijn. Betsy is in een natuurlijk tempo groot geworden, heeft beweging en daglicht gehad en geen stress bij het slachten. En steeds meer consumenten willen af van de vee-industrie met dierenleed en paardenvleesschandalen.
Tot slot, zo vinden de oprichters van www.sameneenkoekopen.nl, mag de kleinere boeren wel een hart onder de riem worden gestoken. De overheid dwingt hen door allerlei maatregelen (of intrekking daarvan) tot forse uitbreiding van de schaalgrootte. Dat is noch voor deze boeren, noch voor consumenten, noch voor de economie, noch voor het milieu, noch voor het dierenwelzijn wenselijk. Kleinschalige boerenbedrijven zijn de toekomst. Daarvan zijn zowel dieren- en milieuorganisaties als een toenemend aantal consumenten overtuigd. Koop ook daarom samen een koe.