Duurzaamheid wordt steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Je kunt tegenwoordig kiezen voor duurzame voeding, groene stroom, eerlijke handel en elektrische auto’s. Je kunt zelfs aan het werk als MVOmanager. Een keuze maken voor onderwijs dat je opleidt voor de uitdagingen van morgen is een stuk minder eenvoudig.
Leren voor morgen
“Het is gek dat we wel les krijgen over de geschiedenis, maar nauwelijks over de toekomst.”, was de conclusie van een groep jongeren bij de Nationale Jeugdraad. Mart Lubben, woordvoerder van Groene Generatie NL: “Uit onderzoek dat we begin dit jaar hebben uitgevoerd blijken er toch best wel wat opleidingen en scholen met duurzaamheid bezig te zijn. Het aanbod is zo klein, divers en versnipperd, dat kiezen voor dit onderwijs bijna onmogelijk is voor ouders en studenten.”
AIRBnb-achtige keuzesite
Groene Generatie NL is samen met Het Groene Brein en Studenten voor Morgen een crowdfundingcampagne gestart om de onderwijskeuzegids van de toekomst te kunnen gaan ontwikkelen. Op het eiland Goeree Overflakkee zijn al veel basisscholen Ecoschool geworden. Alle groene MBO’s hebben er voor gekozen om duurzaamheid tot speerpunt te maken. Er zijn opleidingen waar je leert werken met zonnepanelen of waar je duurzaam ondernemersschap leert. Je hebt zelfs een masteropleiding Duurzame Ontwikkeling. “We hebben de data, we hebben een werkende technische demo, nu moeten we nog de slag maken naar een aantrekkelijke AIRBnb-achtige keuzesite”, aldus Mart Lubben.
Duurzaam doen kun je leren
De grootste uitdaging voor de mens van nu is duurzaam denken omzetten in duurzaam doen. Dat is ook de reden dat Groene Generatie volledig inzet op onderwijs en de verbinding tussen onderwijs en de praktijk. De rol van de gids is een katalyserende. Als studenten laten zien dat ze kiezen voor de opleiding economie, waar ook aandacht wordt besteedt aan bijvoorbeeld circulariteit, dan gaan meer opleidingen zich daarmee bezig houden. Als de ene opleiding het al doet, dient die als inspiratiebron voor de opleiding die ermee wil beginnen. En zo jagen we een vliegwiel aan om de integratie van duurzaamheid in het onderwijs te versnellen.
Nog 10 dagen
Er zijn nog 10 dagen om te investeren in de online gids. De teller staat op 82% door 141 investeerders. Er zijn zelfs al diverse onderwijsinstellingen die zich hebben aangemeld als investeerder. Maar ook een partij als Vandebron is sponsor geworden.
Investeer in jezelf en in de gids
Er zijn nog 78 tickets voor het DLDD College (Duurzaam Leren Denken en Doen) op 11 maart 2016. Een ticket kost 25,- euro. De opbrengst gaat voor 90% naar de ontwikkeling van de keuzegids. Wil je daarna ook nog naar de launchparty, kies dan voor een van de laatste 20 SUSTAINABILITY SUPERSAVERS .