Op de klimaatconferentie die momenteel doorgaat in Parijs speelt hernieuwbare energie, en zonne-energie in het bijzonder, een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Uitgerekend nu verlengt de Europese Commissie de importheffingen op Chinese zonnepanelen en -cellen. China is met grote voorsprong de belangrijkste producent van zonnepanelen wereldwijd. Hierdoor ondergraaft de Europese Commissie het potentieel van de Europese zonne-energie sector als een primaire pijler van een CO2-neutrale energievoorziening, zegt Solar Power Europe.
In oktober 2015 lieten diverse leden van het Europees Parlement, die de belangrijkste politieke groepen vertegenwoordigen, in een open brief aan de Europese Commissie nog optekenen dat het aantal solarprojecten drastisch gedaald is in Europa, van 17 GWp in 2012 tot onder 7 GWp in 2014. Het aantal banen in de zonne-energie sector daalde van 265.000 in '11 tot ongeveer 120.000 vandaag. Daarom stelden zij uitdrukkelijk: "Opdat de Europese solarsector opnieuw groei zou kennen en jobs terugkeren, roepen wij de EU-Commissie op om de heffingen te beëindigen.”
Op 3 december 2015 publiceerde SolarPower Europe, de nieuwe naam voor EPIA (Europese Photovoltaïsche Industrie Associatie), een nieuwe studie van Ernst & Young die aantoont dat het schrappen van de handelsbarrières met China aanleiding had kunnen geven tot 50.000 nieuwe jobs in Europa tegen 2020. “Deze bevindingen tonen dat Europa duidelijk voordeel kon halen uit een einde van de handelsbelemmeringen op zonnepanelen en -cellen. Dit zou goed zijn voor de gehele Europese zonne-energie waardeketen, jobs creëren en de economie stimuleren zodat Europa zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen zou halen.”
De beslissing van de Europese Commissie staat in schril contrast met andere wereldmachten zoals India en China die aan zonne-energie een hoofdrol toedichten in de klimaatdiscussie. De President van India maakte maandag tijdens de klimaatconferentie in Parijs nog bekend dat India een internationale zone-energie alliantie gaat huisvesten. Dit samenwerkingsverband van minstens 120 landen heeft India in het leven geroepen om zonne-energie voor iedereen in de wereld bereikbaar te maken. India roept alle landen ter wereld op om samen tot 2030 duizend miljard dollar (950 miljard euro) in zonne-energie te steken.
Weer een waardeloze stelling waar chinese handelaren die profiteren van illegale dumping , de klimaattop gebruiken om fraude goed te praten! Zelfs dubieus! Chinese zonnepanelen leveren ten eerste een veel slechtere CO2 voerafdruk dan Europese panelen. Dus waneer het serieus om het klimaat zou gaan dan moeten we juist meer investeren in lokale productie van zonnepanelen. Inmiddels is de markt ( los van dubieuze handelaren) het inmiddels eens dat het de huidige MIP en heffingen goed zijn voor de industrie. De markt in NL groeit en de kwaliteit neemt eindelijk toe doordat er weer innovatie kan worden gedaan. Kortom een juiste beslissingen van de EU en ook beter voor het klimaat. Ook beter voor de consument die niet wordt opgezadels met chinese gedumpte plastic panelen.Gelukkig zie je steeds meer bedrijven die er ook zo over denken. http://www.ed.nl/mening/opinie-importheffing-is-goede-zaak-1.5535361
woorden (b)lijken machteloos
als ze niet zijn uitgesproken
door machtige lieden.
En bovendien worden we in ons land nog “beloond” op onze beperking van de CO2-uitstoot door het prosumententarief op zonnepanelen …
Zie ook het morele failliet van de Europese Commissie die klimaatvoorstellen blokkeert om TTIP. Dezelfde industrie, dezelfde touwtjes en dezelfde marionetten.
De Europese Commissie lijkt haar oren geheel te laten hangen naar de fossiele industrie en haar lobbyisten. De burger zal zich meer en meer afkeren van Brussel en niet accepteren dat de EU instituties ons continent tot de nieuwe derde wereld dreigen te maken.