Alcoholgebruik kan op heel veel verschillende manieren van negatieve invloed zijn op de gezondheid. Nu, in tijden van corona, is het belangrijker dan ooit om gezond en duurzaam te leven. Toch merken verslavingsdeskundigen op dat het alcoholgebruik in tijden van corona toeneemt. Zeker voor mensen die verslavingsgevoelig zijn kan het gebruik van alcohol aanlokkelijk zijn en als copingmechanisme dienen.
Een alcoholverslaving heeft niet alleen heel veel nadelige gevolgen op de lange termijn. Ook nu gezondheid juist de eerste prioriteit hoort te hebben kan alcohol van enorme negatieve invloed zijn.
Hogere kans op ziekte door het drinken van alcohol
De meeste mensen zijn zich er wel van bewust dat het drinken van alcohol van nadelige invloed is op de gezondheid. Het is echter veel minder bekend dat overmatig drinken ook het immuunsysteem kan schaden. Hierdoor neemt de weerstand af en is de kans dat bacteriën en virussen sneller toeslaan. Ook de kans op longontstekingen neemt toe. Nu weten we van het nieuwe covid-19 virus dat deze vooral toeslaat op de longen. Daarnaast is de kans op een ernstiger ziekteverloop vele malen hoger bij mensen met een zwakkere gezondheid. Waaronder mensen die overmatig drinken.
Ook negatief effect bij incidenteel drinken
Af en toe een wijntje bij het eten kan in principe geen kwaad. Maar hoe zit dat precies wanneer men incidenteel grote hoeveelheden drinkt? Bijvoorbeeld wanneer ze zich iets te ver laten gaan in het weekend of op een feestje? Wanneer er sprake is van binge drinking e n er in zeer korte tijd grote hoeveelheden alcohol wordt genuttigd, zien we eigenlijk hetzelfde effect ontstaan als bij overmatig alcoholgebruik op de lange termijn. Het enige verschil is te zien in de duur van de gevolgen. Bij incidenteel overmatig drinken is duidelijk te zien dat het immuunsysteem voor enkele uren drastisch afneemt. Het lichaam kan invloeden van buitenaf niet direct weren. Hierdoor neemt het risico op besmetting toe. Iets wat je met de huidige corona-crisis natuurlijk niet wilt.
Effect op de spijsvertering
Wat veel mensen niet weten is dat overmatig alcoholgebruik tevens kan leiden tot een verstoring in het spijsverteringssysteem. Hierdoor kunnen belangrijke voedingsstoffen niet goed door de darmen worden opgenomen. Deze zijn juist noodzakelijk om virussen zoals het nieuwe covid-19 virus te bestrijden. Overmatig alcoholgebruik verzwakt alle belangrijkste systemen in het lichaam en kan daarmee indirect leiden tot grote gevolgen indien men besmet raakt met het corona-virus.
Alcoholverslaving in tijden van corona
Mensen die psychisch al zeer kwetsbaar zijn lopen een groot risico om in tijden van corona terug te vallen in hun verslavingsgedrag. Dit werd opgemerkt in verslavingskliniek Trubendorffer. Zo zei één behandelaar: “Een aantal zaken vallen mij op: de alcoholisten, die crisisgevoelig zijn, zakken nu nog sneller door het ijs en vallen inderdaad heviger en eerder terug in hun verslaving. De alcoholisten die inmiddels meer copingvaardigheden tot hun beschikking hebben, benutten deze coronatijd juist om te gaan bewegen en zij vluchten minder voor wat er speelt. In Tilburg lopen in het algemeen natuurlijk de aanmeldingen terug sinds de coronatijd, dus daar zit wel een opvallendheid. Hoewel we niet weten waarom, lijkt het mij niet uitgesloten dat in de wat meer gesloten Brabantse cultuur mensen zich nu nog meer terugtrekken in hun verslavingsgedrag.”
Dit verslavingsgedrag is niet alleen onwenselijk voor de gezondheid van de samenleving, maar kan er zelfs toe leiden dat er straks meer sterfgevallen door corona te betreuren zijn. Ook alcoholisten behoren immers tot de risicogroep.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer.