Op 3 november gaat de Urban Greenhouse Challenge van start. Dit is de derde keer dat Wageningen University & Research hun internationale studentencompetitie organiseert op zoek naar ideeën voor lokale, stedelijke voedselproductie die steden op een duurzame manier kan voeden. Deze ‘Social Impact Edition’ daagt concurrenten uit om verder te denken dan voedsel en stadslandbouw te zien als een katalysator voor sociale verandering.
De Urban Greenhouse Challenge van dit jaar zal kijken naar alle manieren waarop een stadslandbouwlocatie problemen zoals armoede, werkloosheid en het gebrek aan toegang tot betaalbaar en voedzaam voedsel kan aanpakken. Kortom, deze editie staat in het teken van maatschappelijke impact.
De uiteindelijke inzending van de deelnemers zal zich richten op de East Capitol Urban Farm in Washington, D.C., een voedselknooppunt in een van de meest diverse wijken met een lager inkomen van de hoofdstad van de Verenigde Staten. De uitdagers van dit jaar wordt gevraagd om een alomvattend plan te maken dat de site ontwikkelt om niet alleen het hele jaar door robuust en veerkrachtig voedsel te produceren, maar ook dat sociale rechtvaardigheid bevordert door middel van een nieuwe voedseleconomie.
Introductie van lokale voedselsystemen
Om deze Social Impact Edition van de Urban Greenhouse Challenge af te trappen, zal Dr. Sabine O’Hara van de University of the District of Columbia op 3 november een keynote presenteren die gericht is op het stimuleren van empowerment van de gemeenschap door middel van lokale voedselsystemen. De uitdaging van dit jaar is eigenlijk een voortzetting van O’Hara’s samenwerking met dr. Marian Stuiver van Wageningen University & Research, hoofd van het programma Green Cities. Ze werkten samen aan het ontwikkelen van een visie voor circulaire en op de natuur gebaseerde food hubs.
O’Hara’s presentatie wordt gevolgd door een rondetafelgesprek met Tiffany Tsui van het Vertical Farm Institute en dr. Sigrid Wertheim-Heck, onderzoeker aan de Wageningen University & Research. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer voedsel als onderdeel van cultuur en erfgoed en stadslandbouw als onderdeel van de vergroening van de stad. Deze onderwerpen zijn bedoeld om de studenten te inspireren, die food hub-concepten zullen ontwikkelen die de lokale geschiedenis vieren en alle gezondheidsvoordelen van een groene leefomgeving (bijvoorbeeld afkoeling van extreme hitte) integreren.
Studenten van over de hele wereld
De inschrijving voor de Challenge staat open tot 14 november. Studenten die willen deelnemen, moeten een interdisciplinair team vormen dat samen een volledig ontwikkelingsplan maakt, waarin niet alleen kennis van land- en tuinbouw, maar ook architectuur en bedrijfsleven wordt meegenomen. Samen beginnen ze aan een reis die de beste van hen naar een digitale site-bezichtiging, deskundig overleg en uiteindelijk een Grand Finale zal brengen waarin de beste tien ontwikkelingsplannen mogelijk zullen dienen als prototypes voor een echte, betaalbare en duurzame stadsboerderij.
Kijk je mee naar het openingsevenement van de Urban Greenhouse Challenge? Lees hier meer en schrijf je in.