like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Dit is het moment om te investeren in een zonneboiler

Van: op 26 april 2017

zonnecollectorDe overheid maakt met steeds grotere stappen een overgang om van het aardgas af te stappen. Nu al maakt ze het met subsidie aantrekkelijk om in zonneboilers en andere duurzame verwarmingsbronnen te investeren. Over een paar jaar zal de omschakeling echter niet meer gestimuleerd worden met een subsidieregeling, maar door een gasprijsverhoging. Als de subsidie na 2020 wordt gestopt, kunnen we uitkijken naar een flinke gasprijsverhoging om de overstap naar een gasloze samenleving te realiseren.

 

Hogere subsidie voor zonneboilers in 2017

Minister Kamp heeft de subsidieregeling voor zonneboilers voor 2017 met 50% omhooggesteld. De subsidie is gebaseerd op de opbrengst van de zonnecollector; hoe sterker de zonnecollector, hoe hoger de subsidie op de zonneboiler. Maar met alleen een hoog rendement zonnecollector komt u er niet, de subsidie wordt berekend over een totaalpakket. Het energieverbruik van de pomp, temperatuurregeling en het energieverlies van de boiler in 24 uur wordt weggestreept tegen de opbrengst van de zonnecollectoren. U heeft dus een zonneboiler met energiezuinige onderdelen en een hoge opbrengst zonnecollector nodig om een hoge subsidie te verkrijgen. Dit komt ook ten goede aan het rendement en de terugverdientijd van het systeem.

BES LED

Nieuwe ontwikkelingen hoog rendement zonnecollectoren

De ontwikkeling van zonnecollectoren staat niet stil. Het rendement stijgt en aankoopprijs wordt steeds interessanter. Voorheen zagen de zonnecollectoren er uit als een zonnepaneel, maar als er echt een hoog rendement moet worden behaald - vooral in de winterdagen - wordt er overgestapt op vacuümbuis zonnecollectoren. In dit systeem vangen glazen buizen het licht op. Doordat de buis aan de binnenkant vacuüm is getrokken, kan de warmte niet meer ontsnappen. De vacuüm zonnecollectoren wordt vaak in combinatie gebruikt met de heatpipe-techniek, maar het wordt pas echt interessant als er ook een parabolische reflector achter de buizen wordt geplaatst. Deze zonnecollectoren noemen we (Compound Parabolic Concentrator) CPC zonnecollectoren. Deze CPC zonnecollectoren hebben ongeveer 50% hogere opbrengst als een vacuüm heatpipe zonnecollector zonder reflector. Er kunnen ook minder vacuum buisen worden gebruikt per m2 waardoor de zonnecollector lichter in gewicht is en u meer vermogen op uw dak kan plaatsen.

 

Waarom wordt de zonneboiler nu veel vaker toegepast?

De warmte uit de zonnecollector kan worden opgeslagen in een boilervat zodat deze later kan worden gebruikt. Dit heeft als voordeel dat u niet afhankelijk bent van een netbeheerder zoals bij PV zonnepanelen. U heeft de energie in eigen beheer, ongeacht de energieprijs. De huidige subsidieregeling maakt de aankoop zeer aantrekkelijk. De zonneboiler kan het hele jaar een grote bijdrage aan het verwarmingssysteem leveren waardoor u gemiddeld 70% van de energie voor uw tapwaterverwarming en 50% van uw cv-waterverwarming kunt besparen. Er zijn diverse groene leningen die het mogelijk maken om tegen een zeer laag tarief te lenen. Dat maakt het interessant om uw huis te verduurzamen, en het is een betere inverstering dan geld wegzetten op een spaarrekening.

 

Gecombineerde toepassing met andere warmtebron

De zonneboiler is een zeer mooie aanvulling op een bestaand systeem zoals verwarmen met aardgas. Maar wanneer u toch uw aardgas installatie gaat vervangen met bij voorbeeld een cv-houtkachel, pelletketel of warmtepomp, dan installeert u vaak ook een boiler of buffervat. Waarom zou u voor een kleine extra investering dan niet een zonnecollector op het vat aansluiten. Ook als u een complete zonneboiler installeert in plaats van alleen zonnecollectoren op een bestaande boiler of buffervat, kunt u van de subsidieregeling gebruik maken.

Meer informatie: 2-improve energy

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws