zonnepanelen

Denk jij bij de winter aan kou? Dan denk je waarschijnlijk niet direct aan duurzaam en al helemaal niet aan zonnepanelen. Toch zijn zonnepanelen juist in de winter (als je meer energie verbruikt) een goed idee. En ook heel fijn voor je portemonnee. 

Omdat zonnepanelen (zon)licht nodig hebben maar geen warmte, leveren ze je ook in de winter energie. Er zijn namelijk genoeg mooie zonnige winterdagen, zelfs in Nederland.  Reden genoeg dus om even verder te lezen. 

groenopladen generic keuzehulp

PV panelen

Zonnepanelen bevatten fotovoltaïsche cellen die een deel van de fotonen uit het zonlicht omzetten in elektriciteit en worden daarom ook wel fotovoltaïsch panelen of afgekort als PV-panelen genoemd. Met deze cellen kan een zonnepaneel het zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Doordat deze manier van opwekken onbeperkt voorradig is en het milieu niet aantast, vallen zonnepanelen onder de duurzame energieleveranciers. 

Bij zonnepanelen kun je de energie natuurlijk voor je zelf gebruiken maar ook terugleveren. Dit terugleveren noemen we solderen. In het kort houdt het in dat als je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt en dus verbruikt, je deze energie verkoopt aan de energiemaatschappij. Zo wek je dus nooit voor niets energie op of energie die niet bruikbaar is. 

Voorbereiding is belangrijk

De laatste tijd hoor je steeds meer over zonnepanelen en ook als je door een wijk rijdt, zie je steeds meer daken met zonnepanelen. Hierdoor is er ook een groter aanbod gekomen in leveranciers. Tegelijk is hierdoor vooraf diverse offertes voor zonnepanelen vergelijken nog belangrijker . Vergelijk daarbij ook liever meer dan twee offertes om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Liever niet meer dan vier omdat je anders door de bomen het bos niet meer ziet. Vraag ook een rendement berekening op, zodat je goed weet waar je aan begint en wat het voor jou oplevert. En let er op of het bedrijf je kan helpen bij de mogelijkheden voor subsidies. Zo leveren de zonnepanelen je al geld op nog voor ze op je dak liggen. En vraag dan ook direct naar de mogelijkheden voor het terugvragen van de BTW op de aanschaf en montage uren. Want dat kan… ook als je geen ondernemer bent. 

Het hele jaar door…

Nu is overigens een goed moment om zonnepanelen te kopen. Want niet alleen in de zomer, juist ook in de winter als je veel energie nodig hebt voor de verwarming maar misschien ook die lekker warme douche. Goed is het dan om te weten dat zonnepanelen de warmte niet belangrijk is bij het opwekken van deze energie. Sterker nog, als het in de zomer heel warm is, kan dat zelfs tegenwerken. Dat komt omdat door de warmte de geleiding van het zonlicht minder goed is waardoor er verlies van elektriciteit is ontstaat. Hierdoor is een koude maar zonnige winter(dag), per uur veel effectiever voor het op te wekken aantal kilowattuur (kWh). En daarbij is het ook goed te weten dat zelfs als het bewolkt is, de opwekking toch doorgaat. 

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws