like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame kleding, het groene gevoel op je huid

Van: op 28 september 2019

bamboe boxershort

In de mode en de kledingindustrie is nog veel winst te behalen. Niet alleen in de productie, maar ook in het gebruik. Zo gooien Nederlandse consumenten jaarlijks 180 miljoen kilo kleding weg, waarvan maar 70 miljoen kilo gerecycled wordt. Wereldwijd schijnt zelfs 40% van de kleding ongedragen weggegooid te worden.

Gelukkig zijn er ook initiatieven die deze verspilling tegengaan. Zo wordt het steeds gebruikelijker mee te doen aan kledingruil of ongedragen kleding aan een goed doel te schenken. Daarnaast denken meer mensen na over hun consumptiegedrag (en eigen portemonnee) en kopen ze minder kleding die ze waarschijnlijk toch niet zullen gaan dragen. Een andere manier van duurzame aandacht voor kleding is zorgvuldig kiezen voor bijzondere en duurzame textielsoorten.

Bamboe, zacht op je huid en goed voor de wereld

Over bamboe wordt al veel gesproken en geschreven. En dat is niet voor niets. Want het materiaal is zowel comfortabel als duurzaam.

Bamboe werkt zowel isolerend als verkoelend, het beschikt over antibacteriële eigenschappen waardoor de kans op vervelende geurtjes sterk vermindert, het is in staat om meer vocht op te nemen én het ademt beter dan bijvoorbeeld katoen.

Dat maakt bamboe bij uitstek geschikt als materiaal voor duurzame onderkleding, zoals een bamboe boxershort. Want ook de zachte structuur zorgt voor een weldadig gevoel direct op de huid. De sterke vezels zorgen ten slotte voor een lange levensduur.

Snelle groei zorgt voor veel opname van CO2

Bamboe is een snel groeiende grassoort, die tijdens het groeiproces veel CO2 opneemt. Bamboebossen leveren dan ook een stevige bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem.

De bamboe wordt vooral geoogst van de bamboevelden in China. Een soort papierversnipperaar hakt de sterke stengels fijn. Vervolgens wordt de bamboe gekookt tot het een vloeibare substantie wordt. Die wordt vervolgens door een spinnerette (soort douchekop) gespoten om de garens te maken waarmee het stof wordt gebreid. 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!