Eosta gaat een samenwerking aan met Bhutan, het land van de Gross National Happiness Index. Bhutan is het enige land ter wereld dat een 100% bio landbouwbeleid heeft. Eosta-topman Volkert Engelsman sprak in oktober voor het parlement van Bhutan en begon een uitwisselingsprogramma. Hij wil de duurzame ontwikkeling op het platteland van Bhutan stimuleren, om een braindrain en leegloop naar de steden te voorkomen.
Bhutan, het kleine koninkrijkje in de Himalaya, is het eerste land ter wereld waar welvaart officieel niet alleen wordt gemeten in geld; naast economische criteria zijn er ook ecologische, culturele, sociale en spirituele criteria voor welvaart. Met de Gross National Happiness Index wordt deze levenskwaliteit vastgesteld op basis van meetbare indicatoren. De index is meer dan een theoretisch model. Zo hield Bhutan het beruchte chemie- en gentechbedrijf Monsanto buiten de deur door het op de GNH-index te toetsen.
In februari reist een Bhutaanse staatsdelegatie op uitnodiging van Eosta twee weken door Europa. De delegatie bestaat o.a. uit staatssecretaris van landbouw dr. Dasho Tenzin Dhendup en de coördinator van het nationale biologische programma, mw. Kesang Tshomo. Onder begeleiding van biologische landbouwexpert Martien Lankester maakt de groep een intensieve tournee langs vakbeurzen, biologische bedrijven en wetenschappelijke instituten.
Engelsman legt uit hoe deze samenwerking tot stand kwam: “Op de Rio+20 Earth Summit van de Verenigde Naties in 2012 maakte ik kennis met de toenmalige premier Jigme Thinley en landbouwminister Pema Gyamtsho, die een beleid gericht op 100% biologische landbouw hebben ingevoerd. In dat gesprek herkenden we veel in elkaars visie op duurzaamheid. Ons werkmodel, de Nature & More Duurzaamheidsbloem, heeft veel overlap met de Gross National Happiness Index, die je evengoed de Gross National Sustainability Index zou kunnen noemen.”
Na de verkiezingen van 2013 wisselde in Bhutan de macht, en kwam het landbouwbeleid onder druk te staan. Pema Gyamtsho nodigde Engelsman uit om een toespraak te houden tot het parlement van Bhutan en het een hart onder de riem te steken bij de realisatie van het 100% bio beleid. Omgekeerd sprak Gyamtsho ook op het door Eosta georganiseerde bodemcongres, Celebrating Soil!, in juni 2015 in Amsterdam.
Om de brug van politiek naar praktijk te slaan, heeft Eosta nu bovendien een young leadership programma opgezet, de “Nature & More – Bhutan Bridge”. Engelsman licht toe: “We willen een braindrain naar de steden en naar het buitenland voorkomen, zoals in veel Aziatische landen gaande is. Bhutan is lang geïsoleerd geweest en heeft daardoor een mondiaal gezien unieke kans om zich op een werkelijk duurzame manier te gaan ontwikkelen. Het past ons om daarbij te helpen.”
Op dit moment loopt de jonge veelbelovende Bhutanese student Jignam Ngyamsto stage bij Eosta en een aantal andere duurzame ondernemingen. De eerste student, Dechen Dorji, is alweer terug naar Bhutan, na een verblijf van drie maanden in Nederland, met plannen voor een nieuw bedrijf – uiteraard op het platteland.