Patiënten die ernstige Covid overleven, hebben meer dan twee keer zoveel kans om het volgende jaar te overlijden dan degenen die niet geïnfecteerd zijn of mildere virussymptomen ervaren, aldus een onderzoek. Dat zou de huidige oversterfte kunnen verklaren.
Het onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Medicine, suggereert dat ernstige coronavirusinfecties de gezondheid op de lange termijn aanzienlijk kunnen schaden, wat het belang van vaccinatie aantoont. Het verhoogde risico om te overlijden was groter voor patiënten onder de 65 jaar, en slechts 20% van de ernstige Covid-19-patiënten die stierven deed dit vanwege typische Covid-complicaties, zoals ademhalingsproblemen. Dat schrijft The Guardian.
“We hebben een eerdere studie uitgevoerd waaruit bleek dat patiënten met ernstige Covid-19 die herstelden, een aanzienlijk groter risico liepen om in de daaropvolgende zes maanden in het ziekenhuis te worden opgenomen”, zegt professor Arch Mainous van de Universiteit van Florida, de hoofdauteur van de studie. “Deze nieuwe studie breidde dat uit om het sterfterisico in de komende 12 maanden te onderzoeken.”
De onderzoekers volgden de elektronische gezondheidsdossiers van 13.638 patiënten die een PCR-test voor Covid ondergingen binnen het gezondheidssysteem van de Universiteit van Florida. Daarvan hadden 178 patiënten ernstige virussymptomen, 246 milde of matige Covid-19 symptomen en de rest testte negatief. Alle patiënten die aan het onderzoek deelnamen, herstelden van de ziekte en de onderzoekers volgden hun resultaten.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Grotere overlijdenskans in volgend jaar
Uit de studie bleek dat patiënten die erg ziek waren van het coronavirus, een significant grotere kans hadden om in het volgende jaar te overlijden, een trend die vooral opviel bij patiënten onder de 65 jaar. Aangezien deze sterfgevallen vaak plaatsvonden lang nadat de eerste infectie was verdwenen, konden ze niet in verband gebracht worden met Covid-19, zo bleek uit de studie.
De meeste sterfgevallen die zich voordeden bij ernstige Covid-19-overlevenden hielden geen verband met veelvoorkomende complicaties van de ziekte – 80% van dergelijke sterfgevallen vond plaats door een breed scala aan redenen die doorgaans niet met het virus worden geassocieerd.
Dit suggereert dat de patiënten een algehele achteruitgang van hun gezondheid hadden ervaren, waardoor ze kwetsbaar waren. “Aangezien we nu weten dat er een aanzienlijk risico is om te overlijden aan wat waarschijnlijk wordt beschouwd als een niet-herkende complicatie van Covid-19, moeten we nog waakzamer zijn bij het verminderen van ernstige episodes van Covid-19”, zei Mainous.
“Je kansen grijpen en hopen op een succesvolle behandeling in het ziekenhuis geeft niet het volledige beeld van de impact van Covid-19. Onze aanbeveling op dit moment is om preventieve maatregelen te nemen, zoals vaccinatie, om ernstige episodes van Covid-19 te voorkomen.”
Covid-19 kan ernstige symptomen en de dood veroorzaken voor kwetsbare mensen, met name degenen met onderliggende gezondheidsproblemen. Sommige mensen ervaren ook langdurige Covid, tekenen en symptomen die enkele weken of maanden na infectie aanhouden. Symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid kunnen nog maanden aanhouden nadat de infectie voorbij is.
Mogelijke verklaring oversterfte
In Nederland werd onlangs een hoge oversterfte waargenomen, waarvoor geen directe verklaring kon worden gegeven door de instanties. Mogelijk dat de uitkomsten van deze studie meer duidelijkheid gaan verschaffen.
Volg hier de laatste ontwikkelingen rond covid-19 en het coronavirus