• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Europees burgerinitiatief “Stop TTIP” van start

14 oktober 2014|doorredactie|ineu, maatschappij

ttipEen aantal weken geleden heeft de Europese Commissie het Europese Burgerinitiatief “Stop TTIP” tegen vrijhandelsverdragen TTIP en CETA, waaraan ook foodwatch wilde deelnemen, afgewezen. Samen met meer dan 250 andere Europese organisaties heeft foodwatch besloten om deze week een zelf georganiseerd Europees Burgerinitief te starten. Het doel is om binnen één jaar één miljoen handtekeningen te verzamelen. De teller staat inmiddels al op ruim 350.000. Nederlandse burgers kunnen het burgerinitiatief ondertekenen via www.foodwatch.nl.

Geen democratisch proces

Achter gesloten deuren, in het grootste geheim, wordt er tussen de EU en de VS onderhandeld over het vrijhandelsverdrag TTIP. Van een democratisch proces waarbij burgers inspraak hebben is geen sprake. Zelfs onze Kamerleden hebben geen inspraak en weten niet wat er precies wordt besproken. Pas aan het eind, als de plannen klaarliggen, mag het Europees Parlement het complete voorstel goed- of afkeuren. De Europese Commissie, die namens de EU over het TTIP onderhandelt, krijgt sinds januari 2014 advies van een club lobbyisten van de voedsel- en landbouwindustrie. Kortom, vertegenwoordigers van grote industrielobby's mogen wél meepraten over onderwerpen als de toekomstige normen op het gebied van milieu, dierenbescherming, arbeidsrecht en consumentenrechten.

Verdrag dient voornamelijk bedrijven

Het doel van dit verdrag – als we de beloften van regeringen en bedrijven moeten geloven – is om groei en banen te creëren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Maar er is tot nu toe geen bewijs geleverd dat dit verdrag een significante groei zal opleveren. foodwatch is er dan ook samen met 250 andere maatschappelijke organisaties van overtuigd dat dit verdrag vooral grote bedrijven dient, niet de Europese burgers. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan worden via dit verdrag de belangen van ruim 800 miljoen consumenten opgeofferd aan die van grote bedrijven. Het grootste gevaar is niet de verzwakking van de bestaande normen, maar het blokkeren van verdere noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, dierenwelzijns-, arbeids- en consumentenrechten door het feit dat toekomstige regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Hilde Anna de Vries, directeur foodwatch Nederland: “Nationale overheden misleiden burgers op dit moment over de consequenties van dit verdrag. Wij eisen dan ook dat de TTIP onderhandelingen stop worden gezet."

Bovendien kunnen bedrijven, als dit verdrag wordt aangenomen, een klacht indienen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt, het zogenoemde “Investor-state dispute settlement” mechanisme (ISDS). In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die bijvoorbeeld consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan. Dit fenomeen staat bekend als 'regulatory chill'. Uit de Kamerbrief bij onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken (25 juni) blijkt dat het risico voor dergelijke schadeclaims en daarmee 'regulatory chill' hoger is bij de voedings- en de chemische sector dan bij de andere betrokken sectoren.

Ook lopen we het risico om een belangrijke Europese verworvenheid, het voorzorgprincipe – de zwaarbevochten basis voor consumentenbescherming – kwijt te raken. In de EU geldt: als er gegronde verdenkingen zijn dat een product schadelijk kan zijn, wordt het verboden. Maar in de VS geldt precies het omgekeerde. Zolang de schadelijkheid niet bewezen is, mag het product verkocht en gebruikt worden.

CETA

De afgelopen jaren is er bovendien onderhandeld over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA). Over de inhoud van dit akkoord, waarin ook ISDS is meegenomen, is inmiddels overeenstemming. Het moet een einde maken aan de meeste handelsbelemmeringen tussen de EU en Canada. Indien het wordt ingesteld geldt het als blauwdruk voor het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de EU en de Verenigde Staten. De stemming van de Europese Raad, waarin nationale overheden worden vertegenwoordigd, is uitgesteld tot november.

Hormoonvlees en kloonvlees

Voordat de beoogde vrije handel tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie kan worden gerealiseerd, moet de huidige regelgeving van beide continenten omtrent milieu- en consumentenbescherming worden geharmoniseerd. Voor de Europese consument kan dit betekenen dat in de toekomst bijvoorbeeld zogenaamd "gekloond vlees" en "hormoonvlees" vrij en ongelabeld op de Europese markt verschijnt. Maar ook bestrijdingsmiddelen die nu verboden zijn in Europa, maar toegestaan in de VS, worden mogelijk weer toegelaten.

TTIP bevriest de standaarden en limiteert de rechten van Europese burgers

TTIP is ontworpen als een 'levende overeenkomst'. Dit houdt in dat er een langetermijnsamenwerking op wetgevingsgebied zou komen. Kortom, de Amerikaanse en EU-autoriteiten bespreken hoe zowel nieuwe als bestaande regelgeving kan worden aangepast in de toekomst. Bij elke nieuwe aanpassing van wetgeving die doorgang zou vinden in de EU en haar lidstaten, zal vervolgens moeten worden gekeken of ze niet afbreuk doet aan de bepalingen van TTIP. Met andere woorden: in de toekomst zal het nauwelijks mogelijk zijn om strengere normen voor milieu-, dierenwelzijns- en consumentenrechten vast te stellen. De huidige (inadequate) normen worden zo goed als bevroren en zijn daarna vrijwel onaantastbaar. Zo zou het in de toekomst onmogelijk worden voor het Europees Parlement om het verkeerslichtsysteem, waarvoor veel consumentenorganisaties al jaren pleiten, in te voeren. Hetzelfde geldt voor verplichte labelling van genetisch gemodificeerde (GMO) ingredienten. Beiden zouden geen doorgang vinden omdat het de bepalingen van TTIP zou schenden.

foodwatch vindt dat de internationale handel zich juist moet aanpassen aan nieuwe, strengere normen voor consumentenbescherming, niet andersom.

Eigen Europees Burgerinitiatief

foodwatch roept iedereen op om mee te doen aan het gestartte Europese burgerinitiatief tegen TTIP en CETA. Daarnaast zal foodwatch de maatschappelijke en politieke discussie rondom de vrijhandelsverdragen blijven voeden. Economische belangen mogen nooit vóór de belangen van consumenten en het milieu gaan. foodwatch eist dat áls er een vrijhandelsverdrag komt, dit voldoet aan strenge internationale normen voor consumentenbescherming. Bovendien moeten deze normen voortdurend aangepast en verbeterd kunnen worden.

Meer informatie

  • Standpunt van foodwatch over TTIP:
    http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/standpunt-ttip/2-minuten-info/
  • Kamerbrief over onderzoek Buitenlandse Zaken:
    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/06/25/kamerbrief-over-studie-naar-investeerder-staat-geschillenbeslechting-in-ttip.html
  • Link naar Europees Burgerinitiatief: http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/standpunt-ttip/e-mailactie/
  • Gronden afwijzing van Europees burgerinitiatief van Europese Commissie:
    http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/non-registered/details/2041
  • Platform van Europese maatschappelijke organisaties tegen TTIP en CETA:
    http://stop-ttip.org/eu-commission-wants-to-wipe-out-citizens-involvement-in-ttip-and-ceta/
  • Over foodwatch:
    http://www.foodwatch.org/nl/over-foodwatch/wat-wij-doen/

2 antwoorden
  1. Tjara zegt:
    16 oktober 2014 op 10:06

    En! bij de winkel/super waar je doorgaans koopt aan de bel trekt.
    Zo heb ik al diverse malen aan de bel getrokken bij mijn super om te stoppen met plastic zakken/zakjes en evt. mandjes neer te zetten die je bij de kassa kunt achterlaten om je groente en fruit in je tas te doen. En een hoek te maken waar alleen regionale groente verkrijgbaar is.

    En begin bij jezelf, koop gewoon niets wat plastic verpakt is wat zo onnodig is. Ik wil geen komkommer, sla, spinazie of paprika e.d. in plastic…totaal geschift.

    Ga naar de biomarkt in je buurt of zoek de kleine ondernemers op ipv de supers. Misschien handiger die super?? Zoek je bewust de kleine ondernemers weer op breek je niet alleen ook de macht van de grote prijsbepalers, je steunt je omgeving beter, En je koopt bewuster in!
    Heb je kinderen? Ook zonder is goed en gezond en gratis vit. D waar we met zijn allen zo’n tekort aan hebben…Pak dan de fietsen en ga op zaterdag samen boodschappen doen bij de boer, of in de buurt, op de markt en laat hen “betalen’. Leren ze ook nog beter begrijpen wat het allemaal kost! (3/4 van de jongeren zit in de schulden….doordat ze niet leerden omgaan met geld, weet dan ook dat je kind verwennen gelijk staat aan verwaarlozen…)

    Ik woon in (geen achterstandswijk!!) Vinexlocatie met zo’n 25.000 bewoners, de meest kinderrijke buurt in Nederland, waar 62% van de kinderen tot 12 jaar (pre) diabeet is!! Dat is Niet de schuld van school…..Dat is de schuld van de ouders en verzorgers! Dat is kindermishandeling…. WAKKER WORDEN! begin bij jezelf en je eigen omgeving en wordt eindelijk bewust wat er aan het gebeuren is… We zijn zelf verantwoordelijk voor wat we dagelijks doen en ons leven in richten, dat is de overheid niet. De overheid moet wel de randvoorwaarden scheppen waaronder we dan kunnen (blijven) doen.

    Als ik…tegen jou zeg: HOU JE MOND!! Dan zeg jij hopelijk…..’Ben je helemaal gek geworden zo tegen mij te spreken”….
    OK, waarom zeg je dat dan niet tegen alles wat je democratie, je gezondheid, je evt. kinderen bedreigd???
    Nou, kom op dan! Verhef je stem en wijs niet naar de ander.

  2. ans zegt:
    15 oktober 2014 op 09:43

    Belangrijk om niet te vergeten dat je als consument/burger altijd “met de voeten kunt stemmen” dwz bepaalde producten gewoon niet kopen ! Betekent dus ook zelf goed geïnformeerd blijven over wat veilig en verantwoord is

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Duurzame academie voor de creatieve industrieZen en de kunst van collectieve waardecreatie
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen