like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzame academie voor de creatieve industrie

Van: op 14 oktober 2014

Thekla ReutenNederland heeft een ‘groene academie’ voor professionals uit de mode- en design-industrie: de Strawberry Earth Academy. Het doel van de academie is werken aan een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. Succesvolle duurzame ondernemers worden gekoppeld aan experts op het gebied van chemie, en technologie. Partners van de Strawberry Earth Academy zijn het Ministerie van Economische Zaken, Stichting DOEN, de ASN Bank en CREM, Leaders for Nature en Wageningen UR.

Moed en pionierschap

Strawberry Earth is een duurzaamheidsplatform dat mensen inspireert om een positieve impact te hebben op hun omgeving, zowel thuis als in hun werk. Op de nieuwe Strawberry Earth Academy worden mode- en designprofessionals, die duurzaamheid als één van hun pijlers hebben, gemotiveerd om de handen ineen te slaan. Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth: “In de huidige tijd van massaproductie is er te weinig tijd voor bezinning en innovatie. De waardevolle innovaties op het gebied van materialen, ontwikkelingen die gaan over waterbesparing uit labs, bereiken ontwerpers te weinig. Zo komt de transitie naar een duurzame economie niet in een stroomversnelling. Binnen de Academy verwelkomen wij ondernemers die al het lef hebben getoond en voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Door deel te nemen aan de academie, staan ze samen sterker en vormen een krachtige stem richting de industrie en overheid met als doel blijvende verandering.”

Cyclus slimmer inrichten

Strawberry Earth voorziet een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. In elke ontwerpfase, of het nu gaat om een telefoon, scooter of avondjurk, zou het behoud van onze biodiversiteit en ecosystemen een centrale rol moeten spelen. Te Velde: “De huidige manier van produceren in de mode- en designindustrie is simpelweg onhoudbaar. Acute problemen als de aantasting en vernietiging van ecosystemen, klimaatverandering en grondstoffenschaarste vragen om een nieuwe manier van ondernemen. Door ontwerpers, bedrijven en onderzoeks- en kennisinstellingen aan elkaar te verbinden, kunnen we duurzame initiatieven opschalen en bereikbaar maken voor de consument. De beste ideeën die voortkomen uit de  Academy gaan een pilottraject in. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van een nieuw materiaal of revolutionaire verftechniek die op grote schaal wordt ingezet.”

Thekla Reuten ambassadeur

Internationaal bekroond actrice Thekla Reuten verbindt zich als ambassadeur aan de Strawberry Earth Academy. Reuten is sinds 2011 ambassadeur voor het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth met als doel de filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Reuten: “Toen Strawberry Earth mij 3 jaar geleden vroeg ambassadeur voor hun Green Film Making Project te worden, was dat voor mij een antwoord op vragen die ik zelf had: Hoe kan ik als wereldburger, als consument, èn als filmmaker, zorgen dat mijn keuzes geen nadelige gevolgen hebben voor toekomstige generaties? Ik ben erg trots dat we, naast de filmindustrie, nu ook een duurzame transitie aanmoedigen in de mode- en designindustrie. Je kunt extra schitteren op een rode loper als je weet dat een mooie creatie ook op een mooie manier geproduceerd is.”

Vervolg op succesvol Green Film Making Project

De Strawberry Earth Academy is een logische vervolgstap op het succes van het Green Film Making Project, een initiatief dat Strawberry Earth in 2011 startte. Het doel van dit project was om de Nederlandse filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Met het project is duurzaamheid een blijvend thema geworden in de Nederlandse filmindustrie én wordt Nederland als duurzaam gidsland op de voet gevolgd door buitenlandse film professionals. Recent maakte het Nederlands Filmfonds, één van de partners van het Green Film Making Project, bekend dat het vanaf 2015 een Sustainability Manager faciliteert. Een duurzame doorbraak in de Nederlandse filmindustrie.

Strawberry Earth

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws