like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Europees Parlement stimuleert vooral grijze waterstof en thuisbatterijen   

Van: op 12 juli 2020

waterstof hyundai nexo

Met zonne- en windenergie komen we er niet om de klimaatdoelen van Parijs te halen, stellen de leden van het Europees Parlement vast. Daarom komt er ruim baan voor alternatieven zoals waterstof en thuisopslag van energie. Ook stroomopslag in auto’s hoort daarbij. Deze alternatieve vormen voor groene energie moeten ervoor zorgen dat de Europese Unie het klimaatprobleem beter te lijf kan gaan.

Het Europarlement nam een resolutie aan over de ontwikkeling waterstof en energieopslag. Het opwekken van energie uit ‘groene waterstof’ is een serieuze aanvulling op zonnepanelen en windturbines. Daarom roepen Europarlementariërs de Europese Commissie op door te gaan met onderzoek naar waterstof. Ook kan Europese steun helpen om de kosten van groene waterstof te drukken en het economisch aantrekkelijk te maken. Verder zouden gaspijpleidingen gebruikt kunnen worden als vervoerslijnen voor waterstof. Het Europees Parlement wil daar meer onderzoek naar, ook omdat gas op termijn zal worden afgebouwd.

Zo langzamerhand is duidelijk dat energie uit zon en wind niet altijd betrouwbaar is. Als er te weinig wind staat, kunnen turbines onvoldoende aan de energievraag voldoen. Hetzelfde geldt voor donkere dagen. In dat geval wordt er te weinig zonnestroom opgewekt. Daarom moeten we groene energie opslaan zodat er genoeg is op energiearme dagen. Thuisbatterijen en opslag in auto’s zijn daarvoor goede middelen, aldus het Europees Parlement. Te denken valt aan nieuwe batterijtechnologieën en warmte- en koudeopslag.

Het Europarlement steunt de Europese Commissie in het ontwikkelen van één Europese standaard voor batterijen, zodat de EU steeds minder afhankelijk zal worden van de import ervan uit niet-EU-landen. Omdat deze landen vaker op een milieuonvriendelijke manier met grondstoffen omgaan, is het ook beter om zelf batterijen te ontwikkelen. Door meer in te zetten op recycling en het kopen duurzame grondstoffen kan de EU een groene slag maken, zo stellen Europarlementariërs.

Verder moet de EU-regelgeving rond nieuwe energievormen worden versoepeld zodat het makkelijker wordt om over te stappen op waterstof en andere vormen van energieopslag. Momenteel zijn er teveel dubbele belastingen, zijn de energienetwerken verouderd en schieten de EU-netwerkcodes tekort. Voor ontwikkelaars van faciliteiten voor energieopslag is het daardoor lastig werken. Het Europees Parlement wil dat deze barrières opgeheven worden.

Niet groen genoeg

De waterstofstrategie die de Europese Commissie presenteerde zet volgens GroenLinks in op de juiste sectoren, maar mist een aantal belangrijke keuzes. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie, dus het is goed om te zien dat de Europese Commissie er serieus werk van maakt. Waterstof is echter geen magische oplossing. Het vereist duidelijke industriepolitieke keuzes, dat mist deze strategie nog te veel.”

Het produceren van waterstof vereist veel energie. Bovendien is de productie niet per definitie schoon. “Daarom moeten heel duidelijke keuzes gemaakt in hoe waterstof wordt ingezet en onder welke voorwaarden subsidies verleend worden. Die keuzes gaat deze strategie uit de weg”, zegt Eickhout.

“De focus van de EU moet zich richten op groene waterstof geproduceerd uit duurzame energiebronnen. Daar zal ik bij de uitwerking van deze strategie nauw op toe zien,” stelt Eickhout. “We hoeven niet de Shell’s van deze wereld financieel te helpen hun gas schoon te maken. Er is een fikse lobby gaande vanuit de gasindustrie voor Europese steun aan grote gasprojecten, onder het mom van waterstof. Ik zie geen waarborgen in de strategie om dat soort verspilling van publiek geld te voorkomen. Ook lijkt de Waterstof Alliantie, die gelijktijdig is gelanceerd, erg zwaar op de klassieke gasbedrijven te leunen. Dit laat zien dat de Europese Commissie nog te veel luistert naar die fossiele lobby.”

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen