like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Fosfaat uit Nederlands afvalwater gaat cacaoplantages voeden

Van: op 24 november 2016

chocolatemakers struviet tres hombresDe wereldwijde consumptie van chocolade zorgt voor een crisis op de plantages van de Dominicaanse Republiek. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. Grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen.

Hier gaat Chocolatemakers uit Amsterdam met hulp van de Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen. Het plan klinkt eenvoudig, maar is uniek in de wereld. Struviet (fosfaat) dat door de Waterschappen gewonnen wordt uit het Nederlandse afvalwater, wordt teruggebracht naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek. Daar wordt het weer als voedingsrijke grondstof gebruikt.

 

Struviet is duurzame grondstof

Struviet is één van de waardevolle grondstoffen die waterschappen terugwinnen uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen. De Tres Hombres, de zeilende vrachtvaarder uit Den Helder, heeft onlangs bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het is uniek dat het eerste zeilende vrachtschip ter wereld nu terugvaart met struviet.

 

Afvalstof als voedingsstof

De Energie –en Grondstoffenfabriek, een projectorganisatie van de Waterschappen, werkt met veel enthousiasme mee aan het project. “Via deze weg willen we aandacht vragen voor de verhandelbaarheid van grondstoffen uit afvalwater. Het moet aantrekkelijker worden om nog meer grondstoffen uit afvalwater terug te winnen en te kunnen verhandelen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld meehelpen aan het voorkomen van ontbossing doordat de bodem via struviet verbetert. We brengen het fosfaat naar die plek in de wereld waar behoefte is en het ook positieve sociale impact heeft."


Cacaosector in crisis

De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering. Daarnaast is er vooral het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood. Ook ontstaat er ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

 

Waarom struviet uit Nederland

Natuurlijk komt bij het lezen van dit project bij sommige mensen de vraag op, waarom struviet uit Nederland moet komen. Dat komt omdat er in het afvalwater ter plaatse nauwelijks fosfaat voorkomt. Bovendien wordt er nauwelijks water gezuiverd. Projecten om dat in de toekomst wel te gaan doen vorderen maar heel langzaam. Importeren is nu de snelste en effectiefste weg.

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een ‘bean to bar’ ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord. Als producent koopt Chocolatemakers hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de cacaoboeren in voor een eerlijke en goede prijs. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Momenteel werkt Chocolatemakers samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo. Chocolatemakers laat middels bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders gemaakt kan worden en hoe het mogelijk is om duurzaam te produceren.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws