like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Geen subsidie, maar investering in een nieuwe structuur

Van: op 3 januari 2014

664‘Windmolens draaien op subsidie.’ Het is een veelgehoorde uitspraak, maar volgens Willem Smelik van Meewind is dit een verkeerde voorstelling van zaken. “Het is geen subsidie, maar een investering die je als samenleving doet in een nieuwe structuur.”

De nieuwe structuur waar Smelik op doelt moet uiteindelijk leiden tot een duurzame economie met – in de ideale situatie – een 100 procent duurzame energieproductie. “In dat geval zijn we niet meer afhankelijk van de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen, die bovendien veel CO2-uitstoot opleveren”, aldus Willem Smelik van Meewind, beleggingsfonds in duurzame energieprojecten. “Met het oog op een schone toekomst is die nieuwe structuur dus niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk.”

Algemeen

Grote belangen

Smelik is de eerste die erkent dat niet iedereen het met hem eens zal zijn. “Er zijn partijen die er belang hebben bij hebben dat de oude structuur in stand blijft. Dat geldt bijvoorbeeld voor de traditionele energiemaatschappijen, die energie produceren op basis van fossiele brandstoffen. Een kolencentrale wordt immers minder rendabel als de duurzame energieproductie toeneemt. Zeker als duurzame energie voorrang krijgt op het net. De belangen van oliemaatschappijen zijn eveneens duidelijk. Hun eigen vermogen bestaat voor een belangrijk deel uit olievoorraden. Bij een 100 procent duurzame energieproductie zouden deze voorraden hun waarde verliezen. Als je overstapt op een nieuw structuur wordt de oude structuur langzamerhand minder rendabel; dat is nu eenmaal onvermijdelijk.”

Bezuinigen = vertragen

De partijen die de huidige structuur willen behouden hebben belang bij een vertraging van de overgang naar een volledig duurzame energieproductie. “Windparken zijn duur. Zonnepanelen zijn duur. Subsidie is duur. Dat wordt dan gezegd”, aldus Smelik. “Maar subsidie in duurzame energie – bijvoorbeeld in een windpark op zee – moet je niet zien als een kostenpost, maar als een investering in een totaal nieuwe structuur. Gaan overheden vanwege bezuinigingen korten op de subsidies voor het stimuleren van duurzame energie? Dan betekent dat een vertraging van de overgang naar deze nieuwe structuur, waardoor beleidsdoelstelling moeten worden aangepast. De politieke discussie moet zich dus richten op de beleidsdoelstellingen, de daarbij behorende termijnen en de financiële consequenties, in plaats van alleen te focussen op de subsidie.”

Van slib tot groen gas

Steeds meer Nederlanders zien het belang in van duurzame energie. Zij kiezen bijvoorbeeld bewust voor een groene energieleverancier als Greenchoice. Ook ontstaan er in wijken steeds meer gezamenlijke initiatieven, zoals het gezamenlijk opwekken van schone energie door middel van zonnepanelen. “En ook bedrijven en organisaties kiezen ervoor om zelf duurzame energie te produceren”, vult Smelik aan. “Denk bijvoorbeeld aan waterschappen die een biogasinstallatie plaatsen, waarmee slib van de rioolwaterzuivering kan worden omgezet in groen gas. Via het fonds Regionaal Duurzaam 1 maken de participanten van Meewind dergelijke initiatieven mede mogelijk.”

Altijd rendement

Met een ander fonds, Zeewind 1, investeert Meewind in het offshore windpark Belwind. Dit fonds, dat inmiddels ruim 4500 participanten heeft, blijft groeien. En dat is niet alleen vanwege het aantrekkelijke rendement, geprognosticeerd op 7 tot 10 procent. Smelik: “Los van het financiële aspect: de opbrengsten van een investering in duurzame energie zijn altijd goed, omdat je investeert in je eigen toekomst. Met een dergelijke investering kiezen mensen bewust voor meer duurzame energie en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en minder CO2-uitstoot.”

Tot slot: waar draaien de windmolens van Belwind op, als ze niet op subsidie draaien? “Op wind”, besluit Smelik. “En mede mogelijk gemaakt dankzij de investeringen van overheden, bedrijven en particulieren, die gezamenlijk een nieuwe structuur kunnen realiseren.”

Kijk voor meer informatie op www.meewind.nl

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Diny Siebers schreef:

  @ Hendrik Geerling
  De nieuwsbrief in zijn geheel stuur ik door naar anderen, zoals je elk mailtje direct kunt doorsturen.

  Mijn ervaring daarbij is dat ontvangers dan toch vaak niet kunnen vinden waar ik hen op wilde attenderen.
  Daarom stuur ik, als het maar om één artikel gaat, dat door via ‘knippen en plakken’. Dat doe ik door de regel in de http://www.werkbalk (waar we altijd intypen welke website we willen oproepen) blauw te maken en dan op de re.muisknop te klikken. In het venstertje wat verschijnt, klik je op ‘knippen’. Ga daarna naar je mailprogramma en klik (weer met de re. muisknop) ergens in het bericht wat je wilt verzenden. Klik daarna in het weer verschenen venstertje op ‘plakken’ en de link van het artikel verschijnt.
  Als ik voor de laatste methode kies geef ik aan de ontvanger door dat hij de hele website overzichtelijk kan zien via het kopje HOME wat links boven de grote letters van DUURZAAMNIEUWS staat. Succes ermee!

 2. Hendrik Geerling schreef:

  Ik krijg regelmatig de nieuwsbrief. Heel vaak denk ik dat zou die of die ook moeten weten.
  Dan wil ik dat doorsturen, en loop ik vast op de mogelijkheid omdat op een eenvoudige wijze te doen.
  Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  H,Geerling