De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) laat jaarlijks zien hoe duurzaam gemeenten in Nederland zijn. Op dinsdag 25 september organiseerde het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) een symposium over de uitkomsten van de nieuwe GDI 2018. Belangrijke vraag: hoe kun je als gemeente effectief sturen op duurzaamheid?
De GDI is samengesteld uit 24 indicatoren, die grotendeels worden samengesteld op basis van bestaande data. Die worden door diverse organisaties bijgehouden en in de GDI bij elkaar gebracht. In één van de workshops tijdens het evenement worden concrete mogelijkheden getoond om als gemeente zelf actief te sturen op duurzaamheid, om zo de score in de index positief te beïnvloeden.
Maatschappelijke waarde meten
“Om niet alleen burgers en bedrijven, maar ook je medewerkers en andere stakeholders mee te krijgen in de duurzame transitie is het nodig om transparant te zijn. Maar dan moet je wel iets laten zien. Daarom is het zo belangrijk om je meervoudige, maatschappelijke waarde te meten en zichtbaar te maken”. Dat zegt Peter van Vliet, die samen met Elisabeth Rijpkema het initiatief nam voor commonizers, dat gemeenten en ondernemers helpt hun duurzame waarden te meten en zichtbaar te maken.
In de transitie naar een nieuwe, duurzame economie speelt het begrip “common good” een centrale rol. Dat is het samenspel van al die waarden, anders dan geld, die in hoge mate de kwaliteit van de samenleving bepalen. En het bewaken van de kwaliteit van de samenleving staat aan de basis van de functie van de gemeente.
commonizers helpt kennis en inzichten beschikbaar te maken door bestaande programma’s voor verduurzaming en / of certificering te vergelijken en helpt om een keuze te maken voor de instrumenten die het beste passen bij de situatie en doelen van de organisatie.
Welke aanpak werkt voor je gemeente
In de workshop Welke aanpak werkt voor je gemeente? geeft commonizers op een interactieve manier inzicht in een effectieve aanpak voor het meten en transparant maken van sociale, ecologische en bestuurlijke duurzaamheid in (gemeentelijke) organisaties. Hiermee kunnen gemeenten hun organisatieprocessen evalueren en verduurzamen. Dat leidt niet alleen tot verbetering van scores in o.a. de Gemeentelijke DuurzaamheidsIndex (GDI), maar ook tot meer kwaliteit van leefbaarheid in hun gemeente.