like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Goede doelen helpen met een oude föhn of spaarlamp

Van: op 3 oktober 2016

e-waste afvalInwoners die afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij hun gemeentelijke milieustraat kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen. Hoe meer bezoekers op de milieustraat, hoe groter de kans dat het lokale goede doel een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro in de wacht sleept. Ook de inleveraars zelf maken kans op mooie prijzen. Doel van de campagne is inwoners te stimuleren meer e-waste in te leveren op de milieustraat. Alle 325 gemeenten die inzamelpartner zijn van Wecycle doen mee. Wecycle is de non-profitorganisatie die de inzameling en recycling van e-waste regelt in Nederland.

Wie op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, kan ter plekke op zijn of haar smartphone inchecken op de Wecycle-actiesite. Via GPS (Global Positioning System) wordt vastgesteld of de inwoner echt op de milieustraat is. Vervolgens kan de inwoner punten voor een lokaal goed doel scoren. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van 1.000 euro voor het lokale goede doel. Gemeenten konden dit zelf kiezen. Bij winnende gemeenten die zelf geen keuze hebben gemaakt, gaat de cheque naar de lokale Oranjevereniging. Inwoners maken kans op een nieuw apparaat.

 

Klein e-waste naar milieustraat

Doel van de actie is om het inleveren van kleine elektrische apparaten en spaarlampen via de gemeentelijke milieustraat te stimuleren. 83 procent van de bevolking weet dat je oude kleine elektrische apparaten kunt inleveren bij de milieustraat, voor spaarlampen is dit 74 procent (TNS Nipo/Kantar Public, 2016). Kleine apparaten en lampen blijven echter in huis liggen, terwijl deze heel goed kunnen worden gerecycled. Jan Vlak, directeur van Wecycle: “Veel mensen gaan naar de milieustraat met hun afgedankte koelkast, tv of wasmachine maar ze vergeten daarbij hun oude föhn of kapotte spaarlamp. Als je toch naar de milieustraat gaat, kijk dan of er in de la of schuur nog apparaten en lampen liggen. Kleine moeite maar goed voor het milieu en nu ook voor het lokale goede doel.”

Het is de derde keer dat Wecycle een inzamelactie houdt met de gemeentelijke milieustraten in combinatie met goede doelen. In de vorige twee rondes ontvingen 50 lokale goede doelen in totaal 50.000 euro van Wecycle. De inzamelactie loopt tot en met 31 december. Wecycle maakt in januari bekend welke gemeenten hebben gewonnen. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

 

Circulaire economie

Wecycle laat alle ingeleverde elektrische apparaten voor meer dan 80 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws