like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Groen Traineeship duurzame invulling van Maatschappelijke Diensttijd

Van: op 2 februari 2020

maatschappelijke diensttijd groen traineeship

Vanaf 21 maart gaat landelijk de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van start. Dit wordt gestimuleerd door de rijksoverheid om de betrokkenheid van jongeren bij de maatschappij te stimuleren. Het Groen Traineeship is de groene invulling van dit project dat al eerder startte als proeftuin. Het Groen Traineeship-programma is een coalitie van diverse natuur- en milieuorganisaties. 

Het Groen Traineeship bestaat uit tal van projecten waarin Groene Trainees groepsgewijs samenwerken, bijvoorbeeld om een dorp te vergroenen, een natuurwerkdag te organiseren voor kinderen, andere jongeren te betrekken bij natuur en milieu of klimaatduiken te organiseren. Ook krijgen ze trainingen en persoonlijke begeleiding. De groep die in september begon, sluit nu zijn traineeship af. De toekomstige trainees zijn ook aanwezig op de landelijke dag. Zij komen voor de kick-off van hun Groen Traineeship. Er zijn allerlei workshops over klimaat, je eigen voedselbos maken, plastic vrij leven, visueel werken en storytelling. Een dag vol inspiratie, kennismaken en netwerken.

Jongeren betrekken bij duurzaamheid

Volgens projectleider Ilja Beudel van IVN Natuureducatie is het Groen Traineeship een goede manier om jongeren te betrekken als vrijwilliger.‘We merken dat veel jongeren iets willen doen voor natuur en duurzaamheid, maar niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Binnen dit traineeship kunnen ze dat wél. Ook past het binnen hun drukke leven, want ze werken ca. 1 dag per week voor een periode van 5 maanden. Tegelijkertijd lukt het ons als groene organisatie zelden om jongeren te bereiken. En als we ze bereiken hebben we ze eigenlijk niets te bieden, want veel bestaande vrijwilligersgroepen zijn sterk vergrijst, de gemiddelde leeftijd is 62, daar passen de jongeren niet goed bij. Erg bijzonder dus dat het ons met het Groen Traineeship wél lukt!’

Samenwerkingsverband

Het Groen Traineeship een samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL. Het initiatief geeft invulling aan de maatschappelijke diensttijd. Met de maatschappelijke diensttijd (MDT) investeert het kabinet in de talenten en inzet van jongeren die vrijwillig iets doen voor de samenleving. Het doel van deze investering is het versterken van de samenleving en jongeren in staat te stellen om maatschappelijke impact te hebben.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws