like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Haiyan raakt klimaattop Warschau: Sano in hongerstaking

Van: op 18 november 2013

haiyan sano klimaattop WarschauDe zware tyfoon Haiyan die vorige week over de Filippijnen raasde, raast door op de klimaattop in Warschau. De Filippijnse delegatieleider Naderev ‘Yeb’ Sano deed er net als in Doha vorig jaar (daags nadat tyfoon Bopha 1100 mensen doodde) een nieuwe dramatische oproep om maatregelen te  nemen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Deze stormen zijn volgens Sano immers geen gewone natuurrampen maar een gevolg van de klimaatopwarming, meer bepaald van de opwarming van de oceanen die de intensiteit van de tyfoons verhogen. Hij verwees hierbij naar de waarschuwing in het recent IPCC rapport voor zwaardere tropische stormen. “Als oceanen opwarmen zullen ze intensere stormen genereren. Klimaatopwarming impliceert dat super tyfoons niet langer 1 keer om de 100 jaar voorkomen, maar in de toekomst een jaarlijks fenomeen dreigen te worden”, aldus Sano die zijn kritiek herhaalde op het feit dat rijke landen onvoldoende middelen ter beschikking stellen om landen zoals de Filippijnen in staat te stellen maatregelen te nemen om zich tegen dergelijke natuurfenomenen te beschermen. Een standpunt dat meer en meer veld wint is dat de rijke landen, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming, de Filippijnen moeten schadeloosstellen voor dergelijke supertyfoons. “Elke tyfoonseizoen kost ons 2 procent van ons BNP en het herstel nog eens 2 procent”, aldus Sano.

Hongerstaking

Sano kondigde op de klimaattop in Warschau tevens aan in hongerstaking te gaan tot er betekenisvolle vooruitgang wordt geboekt in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ook 9 leden van de Belgische delegatie hebben vrijdag 24 uur lang gehongerd, niet alleen uit solidariteit met de Filippijnen, maar ook uit protest tegen de besluiteloosheid van het land over de financiering van het klimaatfonds. In 2009 beloofde Belgie 50 miljoen euro te storten maar tot dusver is nog slechts 92,5 miljoen euro betaald.

De oproep van Sano kreeg inmiddels ook de steun van het Internationaal Vakbond (IVV) dat in een mededeling benadrukt “dat catastrofale gebeurtenissen zoals Haiyan meer en meer zullen voorkomen als de wereld actie blijft uitstellen”. De waarschuwing van het IPCC voor intensere stormen lijkt inderdaad op te gaan voor de Filippijnen. Het was dit jaar al de vijfde cycloon van de hoogste categorie 5 die er passeerde, terwijl het gemiddelde sinds 2000 4,4 is. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) liet recent dan weer weten dat de hogere zeeniveaus – sinds de jaren ’90 is de zeespiegel jaarlijks gemiddeld met 3,2 millimeter gestegen – kustbevolkingen meer en meer kwetsbaar maakt voor vloedgolven.

Luc Vanheerentals – Argosactueel.be

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Eveline Reijenga schreef:

    Sander, dream on…we zijn de wereld hard aan het vernietigen, met vele records in dit soort weersomstandigheden de laatste tijd.

  2. Sander schreef:

    Erg triest voor de Filippijnen, en ze verdienen natuurlijk hulp. Maar om te stellen dat er inderdaad intensere stormen voorkomen omdat er dit jaar 0,6e deel van een hele storm meer voorkomt dan gemiddeld is wat kort door de bocht.
    Jammer dat mensen niet verder kunnen kijken dan het zinloos verbinden van statistische trends aan een enkele gebeurtenis…

    En wil iemand de Belgen vertellen dat ze 42,5 miljoen euro terug mogen vragen (of de typfout verbeteren)? 😉