Slechts 97 van de 500 grootste investeerders ter wereld ondernemen concrete actie om de risico’s van klimaatverandering te beperken, blijkt uit de Global Climate 500 Index.
Dat is een jaarlijks rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), een non-profitorganisatie. Nog eens 157 grote investeerders zetten nu hun eerste stappen op dit vlak.
De andere helft van de 500 grootste investeerders negeert de klimaatverandering. Zo blijven ze investeren in fossiele brandstoffen.
De investeerders die iets ondernemen, leveren over het algemeen grotere inspanningen dan vorig jaar, maar tegelijk neemt ook het aantal investeerders dat helemaal niets doet, toe.
“Het is schokkend dat bijna de helft van ’s werelds grootste investeerders helemaal niets doet om het klimaatrisico te verzachten”, zegt AODP-directeur Julian Poulter. “Pensioenfondsen en verzekeraars die de klimaatverandering negeren, gokken met het spaargeld en de financiële zekerheid van honderden miljoenen mensen over de hele wereld en riskeren zo een nieuwe financiële crisis.”
Hoe plotseling en omvangrijk de schade als gevolg van klimaatverandering kan zijn zie je bij voorbeeld aan de bosbranden die op dit moment in Canada woeden. Daar is nu zelfs CNN open over, getuige dit artikel.
Shell helpt ook niet
“Wat vooral opvalt aan de laatste kwartaalcijfers van Shell is wat er niet in staat,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This, een beweging van activistische groene aandeelhouders Shell. “Geen woord over klimaatverandering, stranded assets of duurzame energie. Met onze duurzame resolutie zorgen wij ervoor dat het op de volgende aandeelhoudersvergadering alleen over de toekomst van de energievoorziening en Shell zal gaan, en die is duurzaam.”
Shell kondigt in dit kwartaalbericht aan om dit jaar 30 miljard dollar te investeren, onder andere in het zoeken en kopen van nog meer olie- en gasreserves, potentiële stranded assets (koolstofzeepbellen). Volgens de Britse denktank van bankiers Carbon Tracker loopt Shell de het risico 77 miljard aan investeringen in stranded assets te verliezen in de komende 10 jaar.
“Shell keert nu veel meer dividend uit dan het winst maakt. De enige weg uit deze neerwaartse spiraal is het bedrijf omvormen tot een toekomstbestendig, duurzaam energiebedrijf,” zegt van Baal.
Volgens de Global Climate 500 Index haalden de 12 AAA-investeerders over de laatste vijf jaar een hogere winst dan gemiddeld. Dat bewijst volgens het AODP dat je klimaatactie kunt ondernemen zonder winst op te offeren.