like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe de EU de stroom van hormoonverstorende stoffen naar je lichaam in stand houdt

Van: op 24 mei 2015

bpa freeZe komen bij ons binnen via pesticiden op fruit en groenten, met onze tandpasta en doordat we veel van ons voedsel verpakken in plastics die er van doordrongen zijn. Hormoonverstoorders, chemische bommetjes die er sterk van worden verdacht de werking van ons lichaam te verstoren en miljoenen mensen opzadelen met allerlei vormen van kanker, zwaarlijvigheid en suikerziekte.

Het wetenschappelijke bewijs van de schadelijkheid stapelt zich op. Met als gevolg dat de betrokken industrie met de zelfde snelheid tegengas geeft en haar lobby in Brussel richt op het voorkomen van beschermende regelgeving. Want met het spul worden miljarden verdiend. En we moeten vooral de economie gezond houden, toch?

In een recent documentair artikel voor De Correspondent laat journalist Tomas Vanheste zien hoe het er in de Brusselse wandelgangen, op de tennisbanen en in de horeca aan toe gaat om maar te zorgen dat de industrie haar gang kan blijven gaan.

Jazeker, er is wetgeving die de consument moet beschermen. Die wetten gaan uit van het risico op gezondheidseffecten van een bepaalde stof. De risico's zijn verbonden aan bepaalde doses van een stof en worden beperkt door drempelwaarden in te stellen. Alleen is het probleem met EDC (Endocrine Disrupting Compound – hormoonverstorende stoffen) dat hiervoor moeilijk een drempelwaarde vast te stellen is. Hun aanwezigheid als zodanig is al een risico.

De regelgeving die nu moet zorgen dat de aanwezigheid van EDC in een product direct leidt tot een ban op het product, wordt inmiddels van binnen en van buiten de Europese burelen gesaboteerd. Ook Corporate Europe Observatory schreef daar een uitgebreid rapport over.

Zweden heeft inmiddels een proces aangespannen tegen de Europese Commissie wegens nalatigheid die het proces tot regelgeving ernstig vertraagt. Daar hebben zich inmiddels 21 landen bij aangesloten en het proces wordt zowel door het Europese Parlement als door de Europese Raad gesteund.

 

Lees de Duurzaamnieuws whitepaper:

 

Wat EDC met het menselijk lichaam kunnen uitspoken publiceerden we al in eerdere artikelen:

Hormoonverstoorders tijdbom onder gezondheid?
Hormoonverstoorders in groenten: sla als anticonceptiepil
Hormoonverstoorders vormen ernstig gezondheidsrisico   

Download het EU rapport 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. tkemmere schreef:

    …En daarom hebben we in Den Haag http://www.lekkernassuh.org. Lokale biologische groenten zonder verpakkingsmateriaal. Woon je in Den Haag en wil je wat doen? Doe gewoon mee!