like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen?

Van: op 24 maart 2015

kozijnKunststof kozijnen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Kunststof heeft namelijk vele voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat kunststof kozijnen bijna tot geen onderhoud nodig hebben. Maar hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen nou eigenlijk?

Wat zijn de criteria?

Om te bepalen of een kozijn duurzaam is zijn er voorwaarden waaraan het product zou moeten voldoen. Die zetten we voor het gemak op een rij:

 1. De productie van het product moet het milieu niet (te veel) belasten
 2. Het product zou lang mee moeten gaan
 3. Het product heeft weinig onderhoud nodig (gevolg: minder schoonmaakmiddelen zijn er nodig)
 4. Het product moet goed isoleren (stookkosten dalen en koelingsbehoefte zal ook dalen)
 5. Het product zou recyclebaar moeten zijn

Testen

Voldoen kunststof kozijnen aan deze voorwaarden?

 1. Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Er is geen houtkap nodig en daarnaast is de productie ervan steeds verbeterd. De Europese PVC industrie heeft het productieproces, het inzamelen en het recyclen van kunststof sterk verbeterd. PVC afval wordt ingezameld en goed gesorteerd. De materialen zijn nu tot 10 keer recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies. Belangrijk is wel dat het kunststof voorzien is van een keurmerk (VKG).
 2. Kunststof kozijnen gaan zo'n 50 tot 75 jaar lang mee (afhankelijk van de kwaliteit en keurmerk). En dit zonder enig onderhoud. In vergelijking met hout hoef je kunststof niet te lakken of te schilderen. Eens in de zoveel tijd schoonmaken wordt wel aangeraden.
 3. Als we kunststof kozijnen vergelijken met houten en aluminium kozijnen dan hebben kunststof kozijnen over het algemeen de laagste U-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed kozijnen isoleren. Hoe lager de U-waarde des te beter de kozijnen isoleren. Kunststof kozijnen hebben gemiddeld een waarde tussen de 1 en 2,0 W/m2k (hout: 2,4 W/m2k; aluminium: tussen de 1,8 en de 2,7 W /m2k).

Vergelijking met houten kozijnen

Kozijnen van hout hebben gemiddeld een langere levensduur dan kozijnen van kunststof. Houten kozijnen gaan zo’n 75 jaar lang mee. Maar hou er wel rekening mee dat de kozijnen gedurende de levensduur veel onderhoud nodig hebben. Reken erop de kozijnen om de 5 jaar te moeten schilderen. Bovendien hoeft er bij kunststof kozijnen geen hout gekapt hoeft te worden. Het is ook belangrijk dat als je voor hout kiest, je goed let op het FSC-keurmerk. Voor elke boom die gekapt wordt, wordt er een nieuwe geplant.

Vergelijking met aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben een levensduur van zo’n 40 jaar. In het verleden was het zo dat aluminium kozijnen slecht isoleerden. Dit is veranderd door nieuwe technieken zoals termische onderbreking. De binnenkant van de ‘nieuwe’ aluminium kozijn is voorzien van een kunststof deeltje waardoor de kou niet naar binnen kan dringen. Als we de kozijnen gaan vergelijken zien we echter dat aluminium kozijnen nog steeds slechter isoleren dan houten en kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn wel goed te recyclen.

Zijn kunststof kozijnen wel of niet duurzaam?

Concluderend kunnen we zeggen dat kunststof kozijnen behoorlijk duurzaam zijn. Hoe meer mensen kiezen voor PVC kozijnen des te minder hout er wordt gekapt. Kunststof kozijnen gaan jarenlang mee zonder enig onderhoud en wanneer de kozijnen voorzien zijn van de bekende keurmerken (VKG, PolitieKeurmerk) zijn de kozijnen ook veilig. En kunststof kozijnen isoleren het beste van allemaal.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kamiel Jansen schreef:

  Beste Elsa,

  Hout voor kozijnen is zeker niet altijd afkomstig uit tropisch regenwoud. Er zijn diverse Europese hardhout soorten geschikt voor buiten/binnen kozijnen (o.a. Eiken). Ook zijn er verschillende (al dan niet verduurzaamde) zacht houten soorten die geschikt zijn om te gebruiken als kozijn hout.

 2. Isa schreef:

  Beste Hanz,

  In vergelijking met houten kozijnen kost het minder energie om pvc kozijnen te produceren. Bovendien hebben pvc kozijnen minder onderhoudsmiddelen nodig wat beter is voor het milieu. Het recyclen van kunststof staat nog in de kinderschoenen. In de nabije toekomst zal het vast wel zo zijn dat we pvc steeds vaker kunnen recyclen.

  Wat betreft duurzaamheid van hard hout; ik weet niet of je het weet maar voor houten kozijnen is er tropisch hard hout nodig. Tegenwoordig wordt 20% illegaal gekapt (zie: http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/bossen/ontbossing/niet_duurzame_houthandel/). Dat lijkt mij ook niet echt duurzaam. Tropische bossen zullen binnen korte tijd verdwijnen als het zo doorgaat.

 3. hanz schreef:

  Hout wordt voortdurend vernieuwd in de bossen, het gebruik is bevoordelijk voor de duurzaamheid en verschoning van de atmosfeer.
  PVC is een aardolieproduct, met toevoeging van chloor. Alles niet best voor het milieu, aardolie is eindig en het duurt 100.000 jaren voor er weer een beetje nieuw gevormd is…

  Dus???? Zou die criteria nog maar eens kritisch bekijken…

 4. Ilfalco schreef:

  Ja en het NIBE is volledig objectief en stuurt de eigen publicaties niet. Geloof je het zelf? Heb je de site wel eens goed bekeken en wie er allemaal achter zit?

  Ik heb sterk het gevoel dat jouw opmerkingen teveel worden gestuurd vanuit NIBE met het oogmerk kunststof negatief naar voren te brengen

 5. Kamiel Jansen schreef:

  Het NIBE is al geruime tijd bezig met het onderzoek naar de milieu-impact van bouwmaterialen, de resultaten van deze levenscyclusanalyse (LCA) onderzoeken zijn gratis te vinden op http://www.nibe.info. Hieruit blijkt dat de milieu-impact van PVC kozijnen als één van de milieutechnisch slechtste kozijnen worden geclassificeerd. Voor de milieutechnische vergelijking tussen de producten verschillende kozijnen zie: http://www.nibe.info/nl/members#group-269-32

  Ook komen de aangehouden levensduren niet overeen met de SBR publicatie over de levensuur van bouwmaterialen.
  Al om al heb ik sterk het gevoel dat dit artikel te veel gestuurd is vanuit de kunststof kozijnen branche.