like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe groot moet je tuin zijn om er van te kunnen eten?

Van: op 15 juli 2018

biologische landbouw zelfvoorzienend prmacultuur

Is de vakantie voor jou ook de periode om weer wat actiever in je tuin aan de slag te gaan? En heb je plannen om wat meer eerlijk voedsel uit je tuin te halen? Dan is de vraag hoeveel vierkante meter land je per persoon nodig hebt om qua voedsel zelfvoorzienend te worden zeker interessant. Want het is opvallend weinig, zo blijkt.

Bij permacultuur worden alle ecologische niches op een stuk land opgevuld. Daardoor kunnen vaak hoge oogsten gehaald worden.

 

Zelf in je eigen groenten en fruit voorzien: 35-40 m2

Het makkelijkst is om qua groenten en fruit zelfvoorzienend te worden. Groenten en fruit bestaan voornamelijk uit water, waardoor je al snel hoge opbrengsten per vierkante meter haalt. Nadeel van zelfvoorzienendheid is dat je altijd de groenten van het seizoen moet eten. Dus geen tomaten in de winter  – tenzij je een kas hebt. Als we het advies van het Voedingscentrum volgen, moet elk mens zo’n 400 gram groenten en fruit per dag eten.

Dat komt neer op rond de 150 kg per persoon per jaar. De meeste groentes hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als twee keer per jaar groente wordt geteeld en uit wordt gegaan van  gemiddeld twee kilo opbrengst per vierkante meter zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. De opbrengst kan zelfs nog verder omhoog als je kiest voor productieve groentensoorten (winterpeen levert meer dan 10 kg per vierkante meter op) en intensieve teelt, dus het land het hele jaar door bedekt houden.

Houd bij de planning ook rekening met de winter, dus leg een kas aan en/of zorg dat je groenten als sluitkool of winterpeen kweekt. Zuurkool kan je ook zelf maken uit witte of rode kool en blijft zeer lang goed.

 

Brood, aardappelen en peulvruchten: 250 vierkante meter

De Nederlandse landbouw behoort tot de productiefste ter wereld. Een hectare aardappels levert in goede jaren meer dan zestig ton op. Dat is genoeg om zo’n 750 mensen van aardappels te voorzien, dus ongeveer 15 vierkante meter per persoon (iets ruimer genomen). Een hectare tarwe levert minder op omdat meer dan de helft van de biomassa in het stro zit en tarwe natuurlijk droog is – aardappels bestaan voor driekwart uit water. Driekwart van het gewicht van de aardappelplant bestaat uit aardappelknollen. Wintertarwe, dat is tarwe die in de herfst gezaaid wordt om de planten zo een voorsprong te geven in de lente, brengt rond de negen ton per hectare op. Voldoende voor 110 mensen, dus (weer met overmaat) rond de honderd vierkante meter per persoon. Het loont dus de moeite voor een deel over te schakelen op aardappels.

De aminozuren in granen en peulvruchten zijn complementair – als beide in een verhouding 3:1 worden gegeten krijg je in principe alle aminozuren in de juiste verhouding binnen. Omdat peulvruchten per vierkante meter  minder opbrengen dan granen – denk aan drie ons vergeleken met bijna een kilo – is het areaal dat nodig is vergelijkbaar. Gunstig is dat peulvruchten veel stikstof in de bodem achterlaten, waardoor de granen beter gaan groeien. Peulvruchten, aardappelen en granen kunnen dus in rotatie.

Ook hier geldt dat het groeiseizoen flink verlengd kan worden door te werken met kassen. Zo kunnen ook tropische gewassen als zoete aardappel en kousenband worden gekweekt. Het is dus mogelijk geheel zelfvoorzienend in voedsel te worden met een tuintje van ongeveer 300 vierkante meter. Wel heb je uiteraard kunstmest of een andere bron van meststoffen nodig. Echte ecofreaks composteren dus hun eigen excrementen. Wie vals wil spelen kan beter een grote zak fosfaatkunstmest en kalirijke meststof in zijn schuurtje zetten. Voor weinig geld kan je zo jaren verder.

 

Oliehoudende zaden: 30 vierkante meter

Een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren is absoluut van levensbelang. Het Voedingscentrum beveelt 15 gram meervoudig onverzadigde vetten per dag aan. Per jaar wordt dat ongeveer 6 liter (5 kg) olie. Een gezond oliehoudende gewas, dat het in Nederland ook goed doet, is koolzaad, dat per vierkante meter een halve kilo oliezaad (200 gram olie) produceert. De perskoek is eetbaar of te gebruiken als veevoer. Nog gezondere alternatieven, maar met een iets lagere opbrengst per vierkante meter zijn lijnzaad en raapzaad (niet in Nederland verkrijgbaar). Ook zonnebloemen kunnen.

 

Vlees, melk en andere dierlijke producten: verdrievoudiging oppervlak

Om alle vlees te kweken dat de gemiddelde Nederlander eet, zo’n 86,6 kilo per jaar, is dit kleine tuintje van 350 vierkante meter lang niet genoeg. Als we er van uitgaan dat al dit vlees varkensvlees is (voederconversie: 5), dan is om deze varkens te kweken rond de 500 kilo graan en andere gewassen per jaar nodig. Hiervoor moet het tuintje in afmeting verdrievoudigen. Een slimmer alternatief is daarom kippen te houden. Die leggen ook geregeld eieren. Per persoon is één a twee kippen voldoende. Deze kunnen met etensrestjes en de koolzaadkoek gevoerd worden en voor de rest loslopen.

Een andere interessante aanvulling is een visvijver. Wat je absoluut wilt voorkomen is watergebrek in je tuintje, want dit vertaalt zich direct in een lagere oogst. In het waterreservoir kunnen weinig eisende vissen zoals zoetwaterkarpers of Afrikaanse meervallen (verwarmd water) gehouden worden. Graskarpers of tilapia’s kunnen worden gevoerd met eendenkroos, dat erg goed groeit op overbemest water. Ik heb ooit onderzoek gedaan naar een systeem waarbij eendenkroos als waterreiniging werd gebruikt.

Dit artikel verscheen eerder op Visionair.nl en is geschreven door blogger Germen.

 

Lees ook: Permacultuur, wat is dat eigenlijk?

 

Meer over permacultuur:

Permacultuur Nederland

Tegenlicht uitzending Groen Goud

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. T blom schreef:

  Goedeavond

  op 125 m2 kan 1 persoon zich zelf voeden met groenten bio ik zelf ben prof bezig met permacultuur rn houdt dit aan als erichtlijn met name de wintergroenten vragen veel ruimte en hebben een lang groeiseizoen voor aardapelen houdt ik 2.5kg per m2 aan

 2. Jurgen schreef:

  Beetje onzinnig artikel waarvan ik vermoed dat het (deels) gebaseerd is op, of vertaald uit een buitenlands artikel. Als ik teksten lees als “dit kleine tuintje van 350 vierkante meter” dan kan dit toch niet op ons land slaan, waar de tuintjes gemiddeld eerder richting een tiende daarvan gaan.

  En dan dat gedoe met kunstmest, waar al volop over gevallen is. En dat geklets over koolzaad en veeteelt? Waar slaat dat nou weer op?

  Artikelen over moestuinieren zijn leuk, maar dan wel realistisch graag.

 3. Carsten888 schreef:

  “Als twee keer per jaar groente wordt geteeld”
  helaas hebben we in nederland maar 1 zomer.

 4. henk schreef:

  Een leuk artikel. Echter ik had graag een calorieberekening erbij gezien, want ik eet heel wat meer dat 90 kg aardappels per jaar. Daarnaast wordt ervan uit gegaan dat 9 ton tarwe /ha mogelijk is. Om een varken te voeren wel maar om mensen te voeden zeker niet. 5 ton is meer in de lijn der verwachting. En de beste man weet nog niet dat kunstmest je bodem verarmt, heeft waarschijnlijk aandelen van een chemisch bedrijf. Dat de huidige vleesconsumptie niet houdbaar is, weten we al een tijdje, maar om dan de vleesconsumptie buiten beschouwing te laten is net zo onduurzaam. De bijprodukten van je gewassen kan je geheel of gedeeltelijk inzetten om een paar konijnen te fokken en mesten. Het stro met de konijnenmest kan je laten omzetten door wormen, heb je gelijk een prachtige eiwitaanvulling voor je kippen en je vissen. Het gebruik van onze eigen uitwerpselen zal ook in de toekomst noodzakelijk zijn. Maar een goede start voor een interessante gedachtenwisseling. Bedankt Gerwen.

 5. BJ schreef:

  Er zijn heel veel vormen van duurzame bemesting, luzernekorrels b.v. of ik haal ook wel koeienmest bij een biologische boer. Dat werkt prima. Van een tuin van 250 vierkante meter eten we met 2 gezinnen, 4 volwassenen en 2 kids. Daarnaast geven we nog heel veel weg, wecken we groenten en vriezen we in. Kortom, je kan er goed van eten, ook zonder kunstmest!

 6. Tjara schreef:

  @Redactie
  Ik kan dit niet met jullie eens zijn. Iemand die niet weet wat hij doet…en bv. ‘vals’ speelt, mogelijk zonder het zelf te weten….kan de natuur grote schade aanrichten.
  Mensen die deze site lezen…zijn volgens mij vooral mensen die duurzamer willen leven nietwaar??…
  Hij schrijft op deze site…(jullie plaatsten het immers, dus jullie vinden het als redactie kennelijk een stuk wat ons lezers aan zal spreken…) …” heb je wat meer zin om eerlijk….” Dat geeft al aan dat het hem erom te doen is mensen advies te geven hoe eerlijker met de omgeving om te springen…hij richt zich in zijn stuk tot hen….tot ons mogelijk potentiele tuinierders om duurzamer om te gaan etc…
  Ik reageer op deze site dat ik het een leuk stuk vind maar dat ik verbaasd ben over het advies van hem…on uberhaupt kunstmest ter sprake te brengen voor duurzaam tuinieren…
  Kunstmets en Permacultuur of biologisch tuinieren….bijt elkaar!!
  En hebben jullie ook niet net ook een stuk geplaatst dat biologisch tuinieren veel meer voedingswaarde aan het gewas geeft?…
  Toch?

 7. redactie schreef:

  @Tjara, Truus: de auteur adviseert niet maar laat mensen een keuze. En niet iedereen kiest er voor om (helemaal) duurzaam te zijn. Bovendien is zelf je groenten verbouwen al veel duurzamer dan ze uit de supermarkt halen.

 8. Tjara schreef:

  Leuk stuk, maar zeer verbaasd over het advies kunstmest te gebruiken of vals te spelen met bv. Kali.
  Wie duurzaam….wil (moes)tuinieren, gebruikt liever echt geen kunstmest!! Het geeft weliswaar een piek in de groei, maar de uitspoeling (vervuiling naar het milieu/grondwater) is de gemene adder! Het verstoort het bodemleven en permacultuur gaat er juist om die bodem intact te houden en zichzelf te laten voeden met restafval van het geoogste, plus (zelfgemaakte) compost e.d. Nog los van de wereldwijde eindigheid en tegelijk de enorm toenemende vraag vanwege de stijging van het vleesgebruik, van Kali e.d. (dus prijsstijgingen in de handel) ben je veel duurder en minder duurzaam bezig.
  Wie gaat (moes)tuinieren, of dat al doet en wil verbeteren om duurzamer te leven, verdiepe zich eerst in de grondsamenstelling, de gewenste manier van tuinieren en de mogelijke bewerkingen. Ook gewone compost kent uitspoeling dus zijn groenbemesters ook hier soms aangewezen. Kunstmest dient vermeden te worden, is verre van duurzaam!! We hebben al grondwaterproblemen genoeg!

 9. truus schreef:

  De berekening van de opbrengst lijkt gebaseerd op niet-ecologische landbouw methoden? Of op ‘valsspelen’? Waarom zou een biologische tuinder stiekem een zak kunstmest in de schuur zetten? Het hele idee van zelf je groente verbouwen voor een duurzame leefstijl gooi je dan toch te grabbel? Hoezo is dit Duurzaam Nieuws? Kortom, dit stukje roept meer vragen op dan het beantwoordt.