fossil free[ update ] Het kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL (FFCNL) verraste het Van Gogh Museum vrijdagavond om 21.00 met een onaangekondigde performance. Daarmee hebben de kunstenaars opnieuw de giftige en misleidende sponsor-relatie tussen het museum en oliereus Shell aan de kaak gesteld. FFCNL roept het Van Gogh Museum op om hun partnerschap met Shell te verbreken. Acht performers en kunstenaars zijn door de politie meegenomen.

Zeven vrouwelijke performers voerden op de glazen trap van het entreegebouw een performance op met de titel ´Drop the Shell, from Prestige to Disgrace´. Alle zeven vrouwen dronken tegelijkertijd een olieachtige, zwarte vloeistof uit witte Sint Jakobsschelpen en lieten de vloeistof uit hun mond druipen en zo hun beeldschone witte jurken besmeuren. De gele St. Jakobsschelp is het beeldmerk van Royal Dutch SHELL.

Op zondagmiddag zaten vier van de acht performers nog steeds vast. Ruim honderd mensen liepen daarom mee in een stille mars naar het Van Gogh Museum. De deelnemers aan de mars eisen vrijlating van de vier kunstenaars van Fossil Free Culture die vrijdagavond werden gearresteerd in het museum. [ Inmiddels zijn alle performers weer vrij]

Anders dan musea Tate en Louvre – waar soortgelijke performances plaatsvonden – was het Van Gogh Museum zo slecht gediend van deze kritiek dat ze de politie op de performers belde. Alle acht performers hebben een nacht in de cel doorgebracht, vier van hen zitten nog steeds vast.

De solidariteitsactie roept het Van Gogh Museum op geen aanklacht tegen de performers in te dienen, maar juist kritisch naar zichzelf te kijken.

Liset Meddens van Fossielvrij Nederland: "We are gathered here today to decry the inverted justice of artists being imprisoned for making socially relevant art. It seems the dark day is already upon us, when the might of catastrophic polluters like Shell can silence the creative free speech of artists and thinkers, and art-wash their image using their ill-gained profits. Shame on Shell! and shame on the Van Gogh museum for bringing about the arrest of these brave artists."

Een initiatiefnemer van Fossil Free Culture: ´Shell krijgt onterecht een positief imago door het sponsorschap van het Van Gogh Museum. Het is een bekende strategie van fossiele multinationals om culturele instellingen te sponsoren. Zo creëren ze de illusie dat ze een positieve bijdrage leveren aan de samenleving terwijl ze in werkelijkheid klimaatverandering veroorzaken.´ Het kunstenaarscollectief vraagt aandacht voor de negatieve impact van fossiele brandstoffen op een stabiele leefklimaat, die maakt menselijke beschaving onmogelijk.

Deze actie maakt deel uit van de Global Divestment Mobilisation; een wereldwijde golf van acties verspreid over zes continenten, met duizenden mensen die de fossiele industrie een halt toeroepen om het klimaat te beschermen. Aangezien de fossiele industrie nu nog in elke vezel van de maatschappij zit, moeten we haar macht ontmantelen door nu in actie te komen.

Het kunstenaarscollectief bestaat uit beeldend kunstenaars, musici, activisten, een curator en een kunsthistoricus. Afgelopen jaar zijn ze van start gegaan met artistieke acties in door oliebedrijven gesponsorde culturele instellingen.

© photo: Laura Ponchel

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws