like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Horeca en catering kunnen duurzame en gezonde voedselkeuzes stimuleren

Van: op 14 november 2016

restaurant duurzame horecaDuurzamer en gezonder eten, ook in de horeca,  staan de afgelopen jaren flink in de spotlight. Erg belangrijk, omdat onze dagelijkse voedselkeuzes 34% van onze voetafdruk bepalen en samenhangen met urgente thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en gezondheid.

 

Structurele verandering blijkt uitdaging

Voor veel consumenten blijft het echter een uitdaging om structurele veranderingen in hun eetpatroon aan te brengen. En heb je je eigen voorkeuren op een rijtje staan dan kan het nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld in je bedrijfskantine, het restaurant waar je hebt afgesproken, of terwijl je onderweg bent, de duurzame en gezonde keuze te maken. Terwijl wij denken dat juist horeca en catering dankzij het bieden van een vernieuwend, gezond en inspirerend aanbod een faciliterende rol kunnen spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem! Vooral het maken van stappen op het gebied van de consumptie van dierlijke eiwitten in de vorm van vlees, zuivel en eieren is erg belangrijk, want juist dat aspect is verantwoordelijk voor het grootste deel van onze ‘foodprint’, oftewel de impact op de aarde.

 

Consumenten willen duurzamere menukaarten

Tijdens het World Food Day festival in Rotterdam verzamelden Smaackmakers handtekeningen voor een petitie waarmee ze duurzamere en gezondere menu’s in Rotterdamse restaurants stimuleren; Ga je uit eten dan zijn tournedos, steak, kipsaté of tonijn met friet en salade en een dame blanche toe vaak wat de pot schaft. Dat kan en moet beter, verassender, gezonder en inspirerender, vinden ze. En daar bleek vrijwel elke bezoeker het mee eens te zijn.

In een paar uur verzamelden Smaackmakers honderden handtekeningen en enthousiaste reacties op de actie van de (potentiële) Rotterdamse restaurantbezoeker.

 

Duurzaamheid in restaurants kan beter

Hoewel er in en flink aantal restaurants al goeie stappen worden gemaakt op het gebied van voedselverspilling, het gebruik van streekeigen producten en het versterken van de link tussen de boer en de horeca, laat recent onderzoek onder horecaprofessionals naar duurzaamheid in restaurants (Duurzaameter 2016) zien dat er nog veel te winnen is.

Zo is de trend vooral ‘beter’ vlees en zijn restaurants nog nauwelijks bezig met minder vlees, is er veel behoefte aan kennis over duurzaamheid en vindt 91 procent van de ondervraagden dat ook ‘gewone’ restaurants prima met duurzaamheid aan de slag kunnen. Een onderzoek van Rank a Brand onder grote restaurantketens als Van der Valk, Burger King, Ikea Restaurants, McDonalds en Subway, in Nederland bevestigt dat duurzaamheid nog te weinig op het menu staat. Bij de laatste scan scoort geen enkele restaurantketen hoger dan een C-label op een schaal van A (best) tot E (slechtst).

 

Inspiratie nodig?

Smaackmakers laten graag vanuit hun eigen passie aan de hand van workshops en trainingen op maat aan horecabedrijven zien én proeven wat duurzaam en gezond eten is, waarom het belangrijk is en hoe het bestaande aanbod kan worden verbeterd en kan worden ingezet om (bedrijfs)doelen te halen. Zónder dat dat extra kosten betekent. Want, duurzaamheid IS sexy en uiteindelijk beter voor alle partijen en daarmee, voor onze wereld!

Geïnspireerd? Meld je nu aan voor de cursus Duurzaamheid & Rendement in de horeca bij Koninklijke Horeca Nederland.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Rotterdam

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!