• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • DDWD overzicht
  • Zoek
  • Menu Menu

Horeca en catering kunnen duurzame en gezonde voedselkeuzes stimuleren

14 november 2016|doorredactie|inRotterdam, voeding

restaurant duurzame horecaDuurzamer en gezonder eten, ook in de horeca,  staan de afgelopen jaren flink in de spotlight. Erg belangrijk, omdat onze dagelijkse voedselkeuzes 34% van onze voetafdruk bepalen en samenhangen met urgente thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en gezondheid.

Structurele verandering blijkt uitdaging

Voor veel consumenten blijft het echter een uitdaging om structurele veranderingen in hun eetpatroon aan te brengen. En heb je je eigen voorkeuren op een rijtje staan dan kan het nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld in je bedrijfskantine, het restaurant waar je hebt afgesproken, of terwijl je onderweg bent, de duurzame en gezonde keuze te maken. Terwijl wij denken dat juist horeca en catering dankzij het bieden van een vernieuwend, gezond en inspirerend aanbod een faciliterende rol kunnen spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem! Vooral het maken van stappen op het gebied van de consumptie van dierlijke eiwitten in de vorm van vlees, zuivel en eieren is erg belangrijk, want juist dat aspect is verantwoordelijk voor het grootste deel van onze ‘foodprint’, oftewel de impact op de aarde.

Consumenten willen duurzamere menukaarten

Tijdens het World Food Day festival in Rotterdam verzamelden Smaackmakers handtekeningen voor een petitie waarmee ze duurzamere en gezondere menu’s in Rotterdamse restaurants stimuleren; Ga je uit eten dan zijn tournedos, steak, kipsaté of tonijn met friet en salade en een dame blanche toe vaak wat de pot schaft. Dat kan en moet beter, verassender, gezonder en inspirerender, vinden ze. En daar bleek vrijwel elke bezoeker het mee eens te zijn.

In een paar uur verzamelden Smaackmakers honderden handtekeningen en enthousiaste reacties op de actie van de (potentiële) Rotterdamse restaurantbezoeker.

Duurzaamheid in restaurants kan beter

Hoewel er in en flink aantal restaurants al goeie stappen worden gemaakt op het gebied van voedselverspilling, het gebruik van streekeigen producten en het versterken van de link tussen de boer en de horeca, laat recent onderzoek onder horecaprofessionals naar duurzaamheid in restaurants (Duurzaameter 2016) zien dat er nog veel te winnen is.

Zo is de trend vooral ‘beter’ vlees en zijn restaurants nog nauwelijks bezig met minder vlees, is er veel behoefte aan kennis over duurzaamheid en vindt 91 procent van de ondervraagden dat ook ‘gewone’ restaurants prima met duurzaamheid aan de slag kunnen. Een onderzoek van Rank a Brand onder grote restaurantketens als Van der Valk, Burger King, Ikea Restaurants, McDonalds en Subway, in Nederland bevestigt dat duurzaamheid nog te weinig op het menu staat. Bij de laatste scan scoort geen enkele restaurantketen hoger dan een C-label op een schaal van A (best) tot E (slechtst).

Inspiratie nodig?

Smaackmakers laten graag vanuit hun eigen passie aan de hand van workshops en trainingen op maat aan horecabedrijven zien én proeven wat duurzaam en gezond eten is, waarom het belangrijk is en hoe het bestaande aanbod kan worden verbeterd en kan worden ingezet om (bedrijfs)doelen te halen. Zónder dat dat extra kosten betekent. Want, duurzaamheid IS sexy en uiteindelijk beter voor alle partijen en daarmee, voor onze wereld!

Geïnspireerd? Meld je nu aan voor de cursus Duurzaamheid & Rendement in de horeca bij Koninklijke Horeca Nederland.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je actuele ontwikkelingen en inzichten rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid die je niet overal al leest. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • oogst afrika voorspellem Artificiële intelligentie AI helpt oogsten in Afrika te voorspellen6 juni 2023 - 09:32
  • wegwerp plastic Gaan we naar plasticvrij of naar toekomstbestendige plastics?4 juni 2023 - 11:08
  • ddwd 19 Duurzaam De Week Door 22: Oliedomme greenwashing en de olifant in de rechtszaal4 juni 2023 - 08:51
  • kantelpunt klimaatverandering permafrost Continenten als warmtebatterij slaan meer warmte op3 juni 2023 - 11:42
  • stikstofnormStappenplan stikstof bespaart 33 miljard en haalt alle milieudoelen2 juni 2023 - 12:32

Inzicht

  • duurzaam voedingspatroon De 3 belangrijkste stappen voor een duurzaam voedingspatroon23 mei 2023 - 09:05
  • links rechts politiekPeilingen voor de Tweede Kamer: wordt Pieter Omtzigt de volgende premier?23 mei 2023 - 07:00
  • kantoorEen duurzame economie en duurzaam ondernemen begint bij bestuurders16 mei 2023 - 18:17

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Overbevolking bedreigt duurzaamheid, maar waar blijft het bevolkingsbeleid?De dwingende kracht van (on-)duidelijke duurzaamheidsdoelen
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen