Een huisdier is slecht voor het milieu. Dat blijkt uit een onderzoek van een aantal Zwitserse onderzoekers. Hierbij werd de uitstoot van CO2 van een huisdier vergeleken met een SUV rit. Een hond zou net zo slecht voor het milieu zijn als een rit van ruim 3.600 kilometer. Een kat is goed voor een rit van maar liefst 1.400 kilometer.  Een behoorlijke vervuiling voor zo’n klein dier dus. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de uitstoot zo laag mogelijk te houden. Als je het milieu erg belangrijk vind, kun je ook een ander dier nemen. Een vis of konijn is een stuk beter voor het milieu.

Als je toch liever voor de hond of kat gaat zou je wel je best kunnen doen om je huisdier een duurzaam en milieuvriendelijk leven te geven. Wij helpen je daar graag bij en hebben daarom een aantal tip voor je op een rijtje gezet!

groenopladen generic keuzehulp

Voeding voor je huisdier

Net als bij ons is voor je huisdier ook het ene voedsel beter voor het milieu dan het andere. Goedkoop voedsel is vaak niet de beste optie. Kijk eens naar de mogelijkheden voor biologische voeding, dit is een stuk beter voor het milieu. Geef je dier ook geen voedsel dat voor mensen is. 

Adopteer een huisdier

Het is dus duidelijk dat een huisdier slecht is voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat dit beperkt blijft kun je eens kijken of er een hond, kat of ander dier beschikbaar is in het asiel. Deze dieren zitten hier toch te wachten op een nieuw baasje. 

Speeltjes en andere benodigdheden

Bijna alles wat je voor je dier kunt kopen heb je ook in een duurzame variant die goed is voor het milieu. Net als bij de voeding is dit misschien niet altijd de goedkoopste optie, maarja er moet iets gedaan worden om de CO2 uitstoot te verminderen. Ook kun je ervoor kiezen om tweedehands speeltjes of producten te kopen. Dit is ook duurzaam en beter dan iets nieuws kopen.

Naast dat het milieu natuurlijk erg belangrijk is, is de gezondheid van je huisdier ook erg belangrijk. Zet de gezondheid dan ook altijd centraal. Zorg voor goede voeding en genoeg beweging en gebruik vlooiendruppels kat of vlooienmiddel hond om je huisdier te verzorgen. 

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws