vloer kurk laminaat

Om je huis duurzamer te maken kijk je al snel naar isolatie en energieverbruik. Maar ook met de keuze van de materialen die worden toegepast in de inrichting en in de afwerking van je huis kun je al flink verduurzamen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een herbruikbare vloer van kurk of laminaat.

De vloer is niet meteen het eerste wat in je opkomt als je denkt aan hergebruik van materialen in je interieur. Toch is dat heel goed mogelijk. Traditioneel denken we bij een vloer toch nog vaak aan vaste materialen als tegels of planken. Maar een vloer die zwevend wordt gelegd, kan je ook opnieuw gebruiken. Bekende zwevende vloeren zijn vaak van laminaat, maar ook een kurkvloer kan uitgevoerd worden in klikbare elementen.

Duurzame vloeren

Verschillende soorten vloeren zijn soms moeilijk met elkaar te vergelijken als het om duurzaamheid gaat. Zo heeft een houten vloer minder milieubelasting bij de productie, maar vraagt tijdens zijn leven wel veel onderhoud met vaak milieubelastende middelen. Laminaat daartegen is vrijwel onderhoudsvrij en kan vrij makkelijk worden hergebruikt, wat de levensduur aanzienlijk verlengt. Laminaat kun je ook makkelijk zelf leggen en is voordelig in aanschaf.

Eenvoudig te recyclen

Laminaat is onschadelijk restafval als het aan het einde van zijn levensduur komt, en is gemakkelijk te recyclen en af te voeren. Het is niet nodig om de oude vloer als speciaal afval te verwijderen. Maar heel vaak kan de opgenomen vloer nog prima worden hergebruikt.

Laminaatvloeren kunnen dankzij slimme klikverbindingen eenvoudig worden gedemonteerd. De afvoer ervan is al even gemakkelijk: losse vloerdelen of legresten kunnen zonder problemen met het huisvuil worden afgevoerd. Grotere hoeveelheden, zoals bijv. compleet afgewerkte vloeren, kunt u best rechtstreeks naar het grof vuil brengen.

Let op de ondervloer

Heb je onderburen? Dan is het leggen van een geluiddempende ondervloer verplicht. Het voorkomen van geluidsoverlast is overigens niet de enige reden om een ondervloerplaat onder laminaat te leggen. Ondervloerplaten zijn ook erg handig en soms zelfs noodzakelijk om oneffenheden in de basisvloer weg te werken. Daarnaast isoleert een ondervloer ook koude vloeren.

Duurzaam kurk

Kurk is een natuurlijk materiaal en worden gemaakt van de schors van de kurkeik. Daarvoor wordt alleen de buitenste laag van de boom gebruikt en loopt de boom geen schade op. Binnen een heel korte tijd is de schors volledig hersteld en kan er opnieuw geoogst worden. De meeste kurkeiken groeien in Portugal. Kurkvloeren gelden helemaal terecht als duurzame, ecologische vloeren omdat de grondstof – het natuurlijke materiaal kurk – snel groeit zonder dat de natuur daar schade van oploopt.

Een beschermende toplaag van kurkplanken zorgt ervoor dat je een kurkvloer gemakkelijk kunt onderhouden. Voor schoonmaken is stofzuigen meestal voldoende. Vlekken poets je met een lichte vochtige doek of een uitgewrongen dweil (puur water) weg. Meer hoef je voor het juiste onderhoud van een kurkvloer niet te doen.

En verder:

Wil je meer doen voor duurzaamheid in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor gebruikte meubelen en accessoires, in plaats van nieuwe. Heel trendy zijn ook nieuwe meubels van hergebruikte materialen.

Ook kun je letten op de duurzaamheid van het schoonmaak-onderhoud. Schoonmaken komt een paar keer per week langs, en de hoeveelheid middelen die je daarvoor gebruikt kan in de loop van de tijd ook aardig oplopen. Voor veel van de producten geldt: hoe minder je ervan hoeft te gebruiken, hoe beter. En kies dan altijd voor de meest milieuvriendelijke variant, in product en in verpakking.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws