like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

IT, telecom worden groeimotor voor circulaire economie

Van: op 1 april 2017

Hoewel het nog een relatief nieuw verschijnsel is, is wel duidelijk dat de circulaire economie een grote impact zal hebben op de gehele economie. Het gaat namelijk om een systeemverandering die productieprocessen volledig zal veranderen. Ook de TMT-sector ( technologie, media en telecom) kan een bijdrage leveren aan de circulaire economie door haar producten en diensten aan te passen. Zo is bij de productie van IT-hardware een sterke reductie van grondstoffen en energiegebruik mogelijk.

ABN AMRO beschouwt daarnaast een transitie naar een modulaire productie van computers, IT-apparatuur en elektronica als logische stap naar een meer duurzame hardware-branche. Ook is winst te behalen bij uitgevers van dagbladen en tijdschriften. Hier ligt een volledige uitfasering van grondstoffen als papier en inkt door digitalisering van nieuwsmedia binnen handbereik.

 

TMT als aanjager van circulaire economie

De circulaire economie heeft vijf belangrijke kenmerken: circulaire productie, product als dienst, levensduurverlenging, deelplatformen en recycling. Het internet en de voortgaande digitalisering faciliteren veel circulaire oplossingen in de markt. Technologie in de vorm van sensoren, netwerkverbindingen, software en cloud-toepassingen heeft de potentie de opkomst van de circulaire economie te versnellen. Dit maakt de TMT-sector tot hofleverancier van andere sectoren, zoals Industrie, Bouw, Retail, Agri en Food. Voor de IT- en telecomsector is de circulaire economie een nieuwe motor voor groei.

 

Nieuwe circulaire verdienmodellen

Van de eerder genoemde vijf kenmerken gelden circulaire productie, product als dienst en deelplatformen als nieuwe kansrijke businessmodellen. ”Deelplatformen zijn het verst ontwikkeld en al volop onderdeel van ons dagelijks leven. Ook gaan bedrijven ertoe over producten niet meer te verkopen aan consumenten, maar ze aan te bieden als een dienst’’, vertelt Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO. ”Waar gevestigde bedrijven nalaten te veranderen of te laat in beweging komen, spelen nieuwe bedrijven in op de nieuwe kansen van de circulaire economie. Een nieuwe lichting TMT start-ups zal experimenteren met circulaire businessmodellen.’’

Het volledige rapport is hier te downloaden.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws