like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Jonge bossen nemen elf keer meer CO2 op dan oerbos

Van: op 7 februari 2016

tropical forestSecundaire tropische bossen, die spontaan ontstaan op verlaten velden, nemen elf keer meer CO2 op dan het oorspronkelijke woud. Dat heeft een internationaal team van bosecologen ontdekt.

Op de klimaattop in Parijs was alle aandacht gericht op de manier waarop de mensheid klimaatverandering kan beperken door de uitstoot van CO2 te verminderen of de opname ervan te verhogen.

Bossen zijn een belangrijke speler in dit verhaal van opvang. Maar terwijl de meeste aandacht uitging naar onverstoord tropisch oerwoud, bleek dat secundair bos dat zich ontwikkelt na braakligging, enorme hoeveelheden CO2 kan vastleggen.

1500 bospercelen

Wetenschappers analyseerden het herstel van bossen in 1500 bospercelen op 45 plekken verspreid over Latijns-Amerika.

Onderzoeker Lourens Poorter van Wageningen University is verrast door de resultaten van het onderzoek, die erop wijzen dat wouden die spontaan op verlaten weiden en akkerland groeien, snel koolstof opnemen. "Na twintig jaar hebben deze bossen al 122 ton biomassa per hectare teruggewonnen. Dat komt per jaar overeen met ruim drie ton koolstof per hectare. Elf keer meer dan in oude bossen", zegt Poorter.

Secundair bos ontwikkelt zich na het vrijmaken van bosgebied voor landbouw of veeteelt. Momenteel is meer dan de helft van het tropisch bos in de wereld geen oerbos meer, maar op natuurlijke wijze regenererend bos waarvan een groot deel secundair bos is.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nature.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws