Het is nu officieel: juli is de warmste maand sinds het begin van de metingen. Amerikaanse onderzoekers voorspellen dat 2015 ook als geheel alle records gaat breken. Onderzoekers van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA hebben net berekend dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd vorige maand nooit hoger was sinds het begin van de metingen in 1880. Daarmee wordt juli de warmste maand ooit; juli is immers de warmste maand van het jaar.
Het vorige record dateert van 1998. In dat jaar lag de juli-temperatuur 0,14 graad lager dan die van juli 2015.
Vooral boven zee
Juli 2015 was ook 0,81 graad Celsius warmer dan het gemiddelde van de twintigste eeuw, een belangrijk referentiepunt.
Het is vooral de temperatuur boven zee die tot het record heeft geleid, zeggen de onderzoekers. “De wereldwijde waarde werd aangedreven door recordwarmte over grote delen van de Stille en Indische Oceaan.”
2015 is op weg het warmste jaar sinds het begin van de metingen te worden. Van januari tot juli zitten we al 0,85 graad boven het twintigste-eeuwse gemiddelde. Dat gebeurde nooit eerder.
Al 38 jaar op rij
2014 was ook al het warmste jaar sinds het begin van de metingen. De NOAA stelde begin dit jaar dat de aarde al 38 jaar op rij warmer is dan gemiddeld.
Een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering is de uitstoot van CO2. De gemiddelde CO2-concentratie in de atmosfeer overschreed in maart de symbolisch belangrijke drempel van 400 ppm (parts per million). De CO2-concentratie ligt nu meer dan 120 deeltjes hoger dan voor het begin van de industriële revolutie, de helft van die stijging is gebeurd sinds de jaren tachtig.
De NOAA beschikt over de grootste hoeveelheid klimaatgegevens ter wereld.