Een ruime meerderheid van de Kamer wil dat scholen structureel aandacht aan duurzaamheid gaan besteden. Een motie van de Partij voor de Dieren over duurzaamheid in het onderwijs is aangenomen. De Kamer vindt aandacht voor dieren, natuur en milieu nodig om goed te kunnen werken aan een leefbare planeet en een groene economie. Onderzocht wordt hoe duurzaamheid een integraal onderdeel kan worden van het lespakket.
Ruim veertig jongerenorganisaties en de onderwijswoordvoerders van de Partij voor de Dieren, SP, PvdA, GroenLinks, D66, Christen Unie en 50plus tekenden afgelopen maand het Verdrag duurzaamheid in het onderwijs. De Groene Generatie, een organisatie die onderzoek doet en campagnes verzorgt op het gebied van groen onderwijs, nam het initiatief voor het Verdrag om de regering ervan te overtuigen dat jongeren kennis over duurzaamheid nodig hebben. Het Verdrag moet ertoe leiden dat de overheid duurzaamheid in het onderwijs structureel faciliteert en stimuleert. Dankzij de aangenomen motie moet de regering met een voorstel komen hoe zij dit willen gaan doen.
Esther Ouwehand: “Jongeren hebben niet voor niks dit sterke groene geluid laten horen. Ik ben blij dat we van zoveel partijen steun krijgen om duurzaamheid eindelijk op de kaart te zetten in het onderwijs. De grootste uitdaging waar deze generatie voor staat is de vraag hoe we de aarde leefbaar kunnen houden. Een duurzame samenleving begint op school. Het is logisch dat dieren- natuur- en milieuonderwijs vast onderdeel gaat uitmaken van het lesprogramma.”
Ook op de Kids Climate Conference, de klimaatconferentie met kinderen uit Nederland en Vlaanderen, werd vorige maand voorgesteld dat milieu een vak wordt op school.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Internationaal aanhaken
Die ontwikkeling is niet alleen voor Nederland van belang. In steeds meer landen is duurzame ontwikkeling onderdeel van de lesstof op scholen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
In het rapport Shaping the Future We Want, gepresenteerd in Nagoya in Japan, blijkt dat twee derde van zeventig onderzochte landen een beleid heeft op het gebied van onderwijs en duurzaamheid. “Een erkenning dat onderwijs essentieel is om samenlevingen zich te laten ontwikkelen in een duurzame richting”, concludeert de Unesco.
Transitie
In Japan vond onlangs een conferentie plaats naar aanleiding van het VN-Decennium voor Onderwijs en Duurzame Ontwikkeling, dat dit jaar afloopt. Irina Bokova, directeur van de Unesco, zei gisteren dat het van groot belang is jongeren voor te bereiden op een duurzame toekomst, omdat de planeet heeft te maken met steeds grotere economische, sociale en milieu-uitdagingen.
“Om duurzame ontwikkeling te bereiken, zijn technologie, regelgeving en financiële stimulansen niet voldoende. We moeten de manier waarop we denken en handelen veranderen, als individuen en als samenlevingen”, zei Bokova. Transitie naar een duurzame samenleving moet volgens de Unesco-directeur ondersteund worden door nieuwe lesstof op alle onderwijsniveaus.
De Unesco constateert ook dat een groeiend aantal instellingen voor hoger onderwijs cursussen aanbiedt op het gebied van duurzaamheid, en onderzoek doet naar duurzame oplossingen op met name regionaal niveau. “Daar komt bij dat bedrijven steeds vaker het belang inzien van werknemers kennis in huis hebben waarmee ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling een groenere economie.”
“Er is een duidelijke vooruitgang te zien in het besef dat onderwijs voor duurzame ontwikkeling een levenslang proces is dat begint bij jonge kinderen, en waarop voortgebouwd kan worden tijdens het vervolgonderwijs en later op de werkvloer.”
Voor het rapport benaderde de VN-organisatie in 2013 lidstaten in Afrika, Azië en de Pacific, Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied.