like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kamp lost probleem postcoderoos nog steeds niet op

Van: op 11 november 2014

henk kampMinister Kamp heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer inzake de postcoderoosregeling het probleem van de postcoderoos nog steeds niet opgelost. De postcoderoosregeling komt voort uit het SER Energieakkoord en moet het mogelijk maken om met een groep burgers collectief lokaal groene energie op te wekken. De coöperatie Morgen Groene Energie kreeg als eerste in Nederland weliswaar groen licht voor een project in Eindhoven, maar lange tijd geen duidelijkheid over de afhandeling van de BTW. Medio oktober kwam teleurstellend bericht van de Belastingdienst. Naar aanleiding van de brief van de Belastingdienst, en de uitzending van EenVandaag op 25 oktober daarover, is het overleg met de ministeries van Economische Zaken en Financiën in een stroomversnelling gekomen. De vrijwilligers van Morgen Groene Energie zijn daar blij mee, maar vinden het tegelijkertijd jammer dat de overheid nog steeds niet veel duidelijkheid geeft.

Morgen Groene Energie ging uit van een model waarbij de inleg van de deelnemers als een kapitaalstorting kan worden gezien en de opgewekte stroom kan worden afgetrokken van de verbruikte stroom. Dan is de BTW druk het laagste en is een acceptabel rendement mogelijk. Helaas is gebleken dat dit niet mag en daardoor is het rendement voor deelnemers te laag. Het verhogen van de energiebelastingkorting is een mogelijke oplossing. Helaas heeft Kamp dit nog niet voorgesteld.

Twee succesjes

Samen met ODE / E-decentraal, de koepelorganisaties van energiecoöperaties, heeft Morgen Groene Energie in het overleg van de afgelopen weken twee succesjes geboekt. Ze hebben helder gekregen dat het mogelijk moet zijn om de opwekking en levering van energie zodanig te structureren dat er maximaal één keer BTW wordt geheven. Ook is het gelukt om draagvlak te krijgen voor het oprekken van de gegarandeerde termijn van de energiebelastingkorting van 10 jaar naar 15 jaar. Hoewel dit twee stappen voorwaarts zijn, helpen deze onvoldoende om tot een acceptabel rendement te komen. Zonder acceptabel rendement (van tenminste 4 à 6%, afhankelijk van het risico) gaat de postcoderoos geen wezenlijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen uit het energieakkoord.

Alternatieve oplossingen

Morgen Groene Energie blijft puzzelen op alternatieve oplossingen ter verbetering van het rendement. Verschillende fiscalisten buigen zich op verzoek van diverse energiecoöperaties over de casuïstiek. Het is jammer dat de overheid niet zelf met helderheid is gekomen met betrekking tot een goed werkende structuur van een postcoderooscoöperatie. Ook over de gedane aannames bij de uitwerking van de regeling is de overheid tot dusverre weinig transparant. Sinds de inwerkingtreding van de regeling is er nu al weer een jaar voorbij, zonder dat een groot aantal projecten is gerealiseerd. Voor een wezenlijke bijdrage aan de milieudoelstellingen is een goed werkende regeling nodig. Morgen Groene Energie blijft zich hiervoor inspannen.

De brief van minister Kamp 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. bijwoner schreef:

    Er zit verandering aan te komen uit de ambtelijke hoek, waarbij de bestemmingsplannen voor panden versneld kan worden veranderd. Het lijkt mij, dat de traagheid van beslissen door de fiscus zo versneld kan worden, waardoor men dan vooraf reeds kan weten wat de uitslag zal zijn. Logistieke bekorting van doorlooptijden bleek v/h bedrijfsleven al miljarden te kunnen besparen en het Rijk heeft dat nu ook ontdekt. Dus Kamp staat binnenkort met lege handen? http://www.bouwstenenvoorsociaal.nl/?q=Transformatie+maatschappelijk+vastgoed&utm_source=e-mailnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=Woon-+en+Leefomgeving

  2. F Vethaak schreef:

    Robbert, maak nou geen slapende honden wakker!

    On topic: Mooi dat er ook succesjes worden geboekt. Verder lijkt het erop dat de lobby van de grote jongens Kamp nog onder duim hebben. Dat er des ondanks veel goede initiatieven zijn er stug wordt door gewerkt aan altenatieve energie voorziening is prachtig. Van de regering lijken we het niet te moeten hebben, dus Power to the people.

  3. Even een heel andere vraag: Gaat Nederland straks ook belasting/accijns heffen op zonne energie? In Spanje gebeurt het al. Wellicht handig om hier ook afspraken over te maken.