200 medische tijdschriften van over de hele wereld roepen regeringsleiders op tot meer en effectievere klimaatactie, nu, en niet pas als de coronapandemie voorbij is. Dat is een uniek moment. Maar gaat het effect hebben?
De oproep noemt een lange lijst van overbekende bedreigingen en tekortkomingen in de klimaatdiscussie. De artsen springen op voornamelijk de bres om de gevolgen voor de gezondheid van vooral de zwakkeren in de samenleving. De sterfte door hitte onder 65-plussers is inmiddels met 50% toegenomen sinds 2000. Klimaatverandering is dodelijker dan corona, schreven we een paar maanden geleden.
De kern van het betoog van de medici treffen we in de laatste alinea:
De grootste bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid is het aanhoudende falen van wereldleiders om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden en de natuur te herstellen. Er zijn dringende, maatschappelijke veranderingen nodig die zullen leiden tot een eerlijkere en gezondere wereld. Wij, als redacteuren van gezondheidstijdschriften, roepen regeringen en andere leiders op om in actie te komen, om 2021 te markeren als het jaar waarin de wereld eindelijk van koers verandert.
Met de oproep klinkt het geluid om dringende verandering en een onmiddellijke aanpak van de klimaatverandering steeds nadrukkelijker. Maar hoe reëel is de kans daarop?
De aanpak van de coronapandemie heeft vooral laten zien hoe verschillende de meningen van regeringsleiders zijn over de aanpak. En dat is een crisis met een groot, direct en wereldwijd voelbaar gevaar met onmiddellijke gevolgen voor gezondheid, economie en de samenleving als geheel. De gevolgen van klimaatverandering zijn, tot nu toe nog, diffuser en minder nadrukkelijk zichtbaar dan bij covid. En de samenwerking in de aanpak nog verder te zoeken.
Onze eigen Nederlandse pogingen tot een kabinetsformatie zijn daarvan een overtuigend voorbeeld. Geen van de partijen vindt kennelijk de samenvallende crises voldoende urgent om persoonlijke antipathie en politieke belangetjes opzij te zetten voor het lijfsbehoud van de samenleving. En wellicht nog navranter, het frustreren van de formatie wordt door de kiezer nog beloond ook: de VVD loopt verder uit in de peilingen.
Hoe zou dat dan tussen grootmachten die elkaar op leven en dood bestrijden wel en op tijd lukken? Het Vaticaan heeft er een oplossing voor: de hele groep opsluiten en pas naar buiten laten als er overeenstemming is. Laat Franciscus dan maar eens een uitnodiging sturen.