like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Shell komt met eigen klimaatresolutie

Van: op 18 februari 2021

follow this klimaatresolutie

De beleggers die in 2020 voor de klimaatresolutie van Follow This stemden, hebben Shell opnieuw in beweging gekregen: Shell reageerde door zijn vrijblijvende ambities om te zetten in concrete en hogere doelen (targets). Bovendien gaat Shell aandeelhouders nu zelf om steun vragen met een eigen klimaatresolutie, naast de Follow This klimaatresolutie. “We zijn blij dat Shell de noodzaak van de steun van aandeelhouders in de energietransitie nu ook inziet,” reageert Mark van Baal van Follow This dat sinds 2016 klimaatresoluties indient, die Shell consequent afwees.

“We verwelkomen deze stappen met voorzichtig optimisme,” zegt Mark van Baal. “Het laat zien hoe effectief onze klimaatresoluties zijn om reuzen als Shell in beweging te krijgen. Helaas zijn de nieuwe doelen en nieuwe investeringen nog niet voldoende om te leiden tot emissiereducties die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.”

groenopladen generic keuzehulp

Emissiereducties

Shell belooft om zijn gemiddelde emissies met 20% te reduceren in 2030. Als Shell tegelijkertijd groeit, zal dat niet leiden significante absolute emissiereducties in 2030, terwijl de internationale en politieke consensus vraagt om een totale emissiereductie van 25% tot 45%. “Als Shell daadwerkelijk op een 1.5°C route wil zitten, dan zal het zijn emissies in 2030 met 45% moeten hebben teruggebracht.”

Groene investeringen

Shells investeringen in duurzame energie gaan omhoog naar $2-3 miljard per jaar, ongeveer 12% van de totale investeringen van $25 miljard. De andere 88% zullen nog steeds naar fossiel gaan. “Deze investeringsniveaus laten geen duidelijke koersverandering zien. Het is met name zorgelijk dat er nog steeds $8 miljard (een derde) naar exploratie en productie van nog meer fossiele brandstoffen gaat.”

Shells verhaal aan beleggers is grofweg: ‘We hebben beloofd om in 2050 niets meer uit te stoten. Hoeven we dan de komende tien jaar nog niet zo veel te doen aan het reduceren van onze emissies?'

Op Shells aandeelhoudersvergadering op 18 mei zal de Follow This klimaatresolutie voor de 5e keer ter stemming komen. Vorig jaar steeg de steunvan 5.5% naar 14.4%. "Deze nieuwe doelen zijn duidelijk een reactie op de beleggers die voor onze klimaatresolutie stemden."

Shell zet daar nu een eigen klimaatresolutie naast. "Shell wil een mandaat van zijn aandeelhouders. Steeds meer aandeelhouders willen emissiereducties die in lijn zijn met 'Parijs'. We hopen dat precies is wat Shell in zijn resolutie gaat vragen. Shell heeft de kennis, het geld en de macht om de energietransitie in een versnelling te brengen."

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws