Door de opwarming van de oceanen verschuiven de leefgebieden van vissen naar het noorden en worden vissen klimaatvluchtelingen. Op sommige plaatsen zijn bepaalde vissoorten zelfs al helemaal verdwenen, blijkt uit nieuw Schots onderzoek.
Wetenschappers van de Universiteit van Glasgow stellen vast dat mariene soorten steeds meer richting de polen trekken als reactie op het opwarmende water. De opwarming van de oceaan is een van de belangrijkste gevolgen van de klimaatverandering, omdat het mariene ecosystemen drastisch door elkaar schudt.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Global Change Biology, analyseerde data van 115 soorten uit alle grote oceaangebieden. In totaal ging het om meer dan 595 vispopulaties die hun broed-, voedings- en migratiegewoonten hebben gewijzigd door de opwarming van de oceaan.
Temperatuur van levensbelang
“Het is mogelijk dat de opwarming in sommige regio’s te snel gaat voor de vissen om zich aan te passen, zodat verplaatsing de beste strategie is”, zegt hoofdauteur van de studie Carolin Dahms. “Tegelijkertijd zien we dat hun vermogen om dat te doen ook wordt beïnvloed door andere factoren zoals de visserij, zo verplaatsen commercieel geëxploiteerde soorten zich langzamer.”
Eerder onderzoek becijferde dat de leefgebieden van mariene vissoorten gemiddeld 226 kilometer opgeschoven zijn, weg van de evenaar, in de voorbije veertig jaar.
Voor marine soorten zoals vissen is de temperatuur van het omringende water van cruciaal belang voor hun metabolisme, groei en voortplanting. Het bereik waarin de temperatuur voor hun leefbaar blijft is bovendien vaak nogal klein, waardoor zelfs kleine veranderingen in de watertemperatuur hen tot migratie dwingt.
Visvangst en voedselzekerheid
Volgens de Schotse onderzoekers verandert het zeeleven tot zeven keer sneller van leefgebied door de opwarming van de aarde dan dieren op het land. Die massale visverhuizingen hebben een enorme impact op mariene ecosystemen – zo zijn vissoorten op sommige plaatsen volledig verdwenen – en zo ook op de voedselzekerheid.
“Hoewel deze soorten door de verplaatsing naar koeler water op korte termijn kunnen overleven, valt nog te bezien hoe de voedselketen en de ecosystemen door deze veranderingen zullen worden beïnvloed”, zegt bioloog Shaun Killen, die meewerkte aan het onderzoek.
“Als de prooien van deze soorten niet mee verhuizen, of als deze soorten een invasieve verstoring worden op hun nieuwe locatie, kan dat in de toekomst ernstige gevolgen hebben.”
Bovendien dreigen bestaande conflicten rond visvangst te escaleren wanneer visbestanden verdwijnen voor bepaalde kusten.