Carlos Slim, de op een na rijkste man ter wereld (die zo graag onze KPN wilde overnemen) heeft een slim idee. We gaan allemaal nog maar drie dagen per week werken. Maar dan wel langer, een uur of tien per dag, en misschien wel tot je vijfenzeventigste. Het voordeel zou zijn dat je relaxter en gezonder gaat leven.
Het idee van korter werken is niet nieuw. Bij hoge werkloosheid kan korter werken leiden tot een betere verdeling van arbeid en inkomen, en dus ook tot minder kosten voor de overheid. Welkome voordelen in tijden van crisis, zou je zeggen. Welkome voordelen ook om crisis te voorkomen, zegt Rutger Bregman in een uitgebreid artikel in de Correspondent.
Als onderdeel van een glasheldere analyse somt hij ze uitgebreid op:
- Stress, en alle ongemakken die er het gevolg van zijn, nemen aantoonbaar af.
- Onderwijs wordt effectiever, laten ze in Finland zien.
- Klimaatverandering neemt af door een lagere CO2 uitstoot.
- Werkloosheid verdwijnt niet, maar vermindert aanzienlijk.
- Emancipatie verbetert doordat iedereen meer tijd heeft voor zorgtaken.
- Vergrijzing veroorzaakt minder problemen, met een betere verdeling kunnen mensen makkelijk langer doorwerken.
Korter werken is de sleutel voor een succesvolle participatiemaatschappij, zoals onze rechtse rakker Rutte die zo graag wil. Want dan hebben we daar ook de tijd en de middelen voor. Groen en links Nederland wil het ook graag. En toch schiet het maar niet op.
Het wachten is op een bedrijf dat het voortouw neemt. Dat durft te laten zien dat de effecten van korter werken concurrentievoordeel opleveren waardoor korter werken sexy wordt. Want als je nu niet druk-druk-druk bent, wordt je al gauw als een loser gezien. Maar wat dat met je prestaties (en je gezondheid) doet, daar maken veel minder mensen zich druk over.
Het begint door te druppelen, getuige ook dit blog op NRC, dat weer verwijst naar de Volkskrant. Nu maar wachten op het Lichtend Voorbeeld. Van Slim?
Peter van Vliet