like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Korter werken, maar dan wel langer

Van: op 20 juli 2014

661Carlos Slim, de op een na rijkste man ter wereld (die zo graag onze KPN wilde overnemen) heeft een slim idee. We gaan allemaal nog maar drie dagen per week werken. Maar dan wel langer, een uur of tien per dag, en misschien wel tot je vijfenzeventigste. Het voordeel zou zijn dat je relaxter en gezonder gaat leven.

Het idee van korter werken is niet nieuw. Bij hoge werkloosheid kan korter werken leiden tot een betere verdeling van arbeid en inkomen, en dus ook tot minder kosten voor de overheid. Welkome voordelen in tijden van crisis, zou je zeggen. Welkome voordelen ook om crisis te voorkomen, zegt Rutger Bregman in een uitgebreid artikel in de Correspondent.

Fairphone 3_Staring lady

Als onderdeel van een glasheldere analyse somt hij ze uitgebreid op:

 • Stress, en alle ongemakken die er het gevolg van zijn, nemen aantoonbaar af.
 • Onderwijs wordt effectiever, laten ze in Finland zien.
 • Klimaatverandering neemt af door een lagere CO2 uitstoot.
 • Werkloosheid verdwijnt niet, maar vermindert aanzienlijk.
 • Emancipatie verbetert doordat iedereen meer tijd heeft voor zorgtaken.
 • Vergrijzing veroorzaakt minder problemen, met een betere verdeling kunnen mensen makkelijk langer doorwerken.

Korter werken is de sleutel voor een succesvolle participatiemaatschappij, zoals onze rechtse rakker Rutte die zo graag wil. Want dan hebben we daar ook de tijd en de middelen voor. Groen en links Nederland wil het ook graag. En toch schiet het maar niet op.

Het wachten is op een bedrijf dat het voortouw neemt. Dat durft te laten zien dat de effecten van korter werken concurrentievoordeel opleveren waardoor korter werken sexy wordt. Want als je nu niet druk-druk-druk bent, wordt je al gauw als een loser gezien. Maar wat dat met je prestaties (en je gezondheid) doet, daar maken veel minder mensen zich druk over.

Het begint door te druppelen, getuige ook dit blog op NRC, dat weer verwijst naar de Volkskrant. Nu maar wachten op het Lichtend Voorbeeld. Van Slim?

Peter van Vliet

Lees Bregman
Lees Slim

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Conny Bergé schreef:

  Ik heb destijds voor de Emancipatiekommissie als extern expert een aantal rapporten geschreven, die zijn uitgebracht als advies aan de regering. In de grote hoeveelheid documentatie heb ik het Zweeds onderzoek niet direct paraat. Waarschijnlijk wel te vinden bij Atria in A’dam. Het onderzoek uit 1978 door de econome Marga Bruyn-Hundt (1931- 1998) inzake de 5-urige werkdag is onder meer terug te vinden in het boek ‘Tussen konfrontatie en samenwerking’ (15 jaar MVM) en zal ook in het Atri-archief ondergebracht zijn.

 2. redactie schreef:

  @Conny: bestaat er nog een link naar dat onderzoek?

 3. Conny Bergé schreef:

  Al in de jaren 70 van de vorige eeuw is uitvoerig het korter werken besproken en berekend. Verschillende opties zijn langs gekomen en de meest effectieve voor een herverdeling was de 5-urige werkdag bij 5 werkdagen. Scandinavisch onderzoek had uitgewezen dat een werkweek met 4 lange werkdagen niet tot een echte herverdeling van betaald en onbetaald werk zou leiden. Mannen zouden de extra vrije dag gebruiken voor eigen hobby’s, terwijl de herverdeling ging om betaald werk en onbetaald werk zoals huishouden, zorg voor kinderen, mantelzorg en ander vrijwilligerswerk. Die 5 uren per 5 werkdagen kunnen tegenwoordig ook nog aardig flexibel ingevuld worden. Bovendien een uitkomst voor de verschillende chronotypes en inderdaad sowieso beter voor gezondheid, prestaties, creativiteit enz. Waard om het plan weer van de plank te halen.

 4. Luc Weide schreef:

  @ janke: onze jeugd krijgt pas weer vaste banen als werkgevers behoefte hebben aan die jeugd. En werkgevers krijgen pas behoefte aan die jeugd als genoeg werknemers van nu korter gaan werken.

  Aternatief: alle computers het raam uit en alle robots op de schroothoop.

 5. janke schreef:

  Ja en dan langzamerhand de lonen verlagen en dan heb je gelukkig nog 4 dagen in die week over zodat je dan ook nog wel 3 keer 10 uur kunt werken. Worden we nog meer slaaf van die rijke jongens zoals meneer slim, die hun werknemers goed weten uit te knijpen
  Laten we eerst zorgen dat onze jeugd weer vast werk heeft en geen o uren en korte contracten. Dan kan de economie ook weer beter draaien. En dan wordt de poet eerlijker verdeeld

 6. Luc Weide schreef:

  Wat NIET zo slim is van Carlos, is het idee om die 30 uur per week te verdelen over 3 dagen van 10 uur. Als mensen TE lang achter elkaar doorgaan, dan maken ze tegen het eind zoveel fouten, dat de gemiddelde arbeidsproductiviteit zwaar terugloopt.
  Waarom geen 5 dagen van 6 uur en 2 ploegen ? (Bedrijfstijd = 12 uur per dag)
  Of 4 dagen van 8 uur, in onderling overleg in te vullen ?

 7. Wilbert Jansen schreef:

  Best een goed idee! Het verschil in inkomen zal meevallen, omdat het op weekbasis meestal hooguit 6 uur arbeid minder is. Daarbij kun je als bedrijf beginnen de nieuwe instroom te beperken tot contracten van maximaal 30 uur per week. Dan zal het proces ook geleidelijker gaan. Voor bedrijven best interessant omdat ze door de hele week 10 uur extra open zijn.

 8. Luc Weide schreef:

  @ Christa: minder werken is BRUTO ook minder loon. Maar als iedereen weer kan meewerken hoeven de werkenden minder sociale premies af te dragen. Daardoor houdt iedereen NETTO meer over van dat loon. En iedereen heeft dan wel veel meer vrije tijd om menswaardige dingen te doen die er nu vaak bij inschieten.

  @ Roelof Kuipers: voor een degelijke onderbouwing zie hier: http://www.ergoyou.info/econ_en_werkgel/probleem.html

 9. ans schreef:

  Het lichtend voorbeeld waar Peter van Vliet om vraagt is dichter bij huis dan hij denkt:
  zie het artikel in FD van 6 aug. 2013 met ondernemer Franz Bontrup die dit al in praktijk brengt, tot groot genoegen van zijn werknemers

 10. Als het over meer of juist minder werk gaat dan kan gezien worden dat de huidige economie is uitgewerkt. Je kunt binnen dat ‘systeem’ nog zo veel veranderen, het blijft slechts schuiven. Wil je geen verandering maar een verbetering dan zijn er inzichten nodig die er nog niet eerder waren. En met deze ‘onbekende’ inzichten kan werk en inkomen een fris en eigentijds antwoord krijgen. Wij zijn er overtuigd van dat werk, tijdbesteding en inkomen anders kan, afgestemd op de behoeften van nu. Zonder in te leveren, ook dat is mogelijk.

 11. Roelof Kuipers schreef:

  Allereerst verwonder ik me over de luchtige toon, waarmee het “slimme idee” wordt geadopteerd. Het suggestieve “het voordeel zou zijn” voegt weinig toe aan de discussie. Ik vind dat “de opsomming van letters” van Van Vliet niets laten blijken, dat je er wat aan hebt; zonde van ieders energie!

 12. Christa schreef:

  Minder werken is ook minder loon natuurlijk, mensen kunnen nu al nauwelijks rondkomen! Komt bij dat bijvoorbeeld alleenstaande ouders (waar dus 1 ouder zich onttrekt aan zijn taken) steeds meer worden gedwongen te werken door ze vele honderden euro´s per jaar te korten, gaan ze dan ook de wetgeving veranderen wat betreft ouders die nooit niets voor hun kinderen doen en betalen? Als alleenstaande ouders (zonder kans op een fatsoenlijk diploma en ervaring) die nu gedwongen worden om te gaan werken ook nog eens 2 dagen minder loon krijgen komen ze nog niet boven bijstandsniveau uit, zijn dan dus ten alle tijden gedoemd tot niet rond kunnen komen én werken. Maar daar zal wel weer allemaal compleet overheen gestapt worden. Bedankt overheid, ook namens de gehandicapten die nu al gedwongen worden langere dagen te maken omdat ze anders teveel aan vervoer kosten, zal voor hun ook wel weer een flink staartje aanzitten.