like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Als planten met elkaar kunnen praten

Van: op 21 juli 2014

In deze documentaire over wetenschappelijk onderzoek van JC Cahill zien we dat planten wel degelijk onderling kunnen communiceren. Als dat ook betekent dat planten een hoger bewustzijn hebben dan we tot nu toe dachten, dan mogen vegetariers zich nog wel eens achter de oren krabben....

 

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, TV

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Rinie van der Zanden schreef:

  Dat bloemen, planten, bomen communiceren is evident. Al het leven dat gebonden is aan de plek waar het op vastzit heeft geen persoonlijke ziel, maar wordt bezield en in beweging gezet met hulp van onzichtbare lichtkrachten. Daarom zijn ze stuk voor stuk van enorme schoonheid, want perfect aangesloten op de universele levensstroom Dieren hebben een groepsziel,luisteren naar signalen van de groepsziel, zoals duidelijk is gebleken bij naderende rampen, zoals een tsunami. Zij zijn al gevlucht voordat de ramp toeslaat. De mens is die signaalgevoeligheid kwijtgeraakt. De mens is in wezen geest, die zich een stoffelijk lichaam kiest en bezielt en ook weer aflegt. Maar hij belemmert zelf al duizenden jaren zijn geest en geestkracht, waardoor hij zich tevens heeft afgesloten van de geestelijke wereld die hem zou kunnen helpen naar groter bewustzijn, natuurlijk en daarmee waarachtig mens-zijn in een mooi paradijs op aarde

 2. Irene schreef:

  Wat een vreemde manier om hier over te praten. Onderzoek heeft allang uitgewezen dat planten communiceren. Deels door afgifte van feromonen, deels via de netwerken van schimmels in de bodem. We weten er misschien nog niet veel van, maar dat er gecommuniceerd wordt is duidelijk. Dit wil overigens niet zeggen dat planten een hoger bewustzijn hebben.

  De communicatie verloopt via scheikundige processen: Bij bijvoorbeeld vraat aan een plant wordt het blad beschadigd waardoor feromonen, opgesloten in het blad, vrijkomen. Deze feromonen drijven op de wind en komen in contact met planten in de buurt, die als scheikundige reactie daarop meer looizuur gaan aanmaken (of andere stoffen in het blad brengen die het taaier en minder voedzaam en smakelijk maken). Allemaal al bekend. Waarom dan die scepsis?

 3. Ron schreef:

  Ik heb de documentaire nog niet gezien, maar ik heb een documentaire in mijn hoofd van jaren geleden. Er werd een dood ree onder een boom gevonden en na onderzoek bleek dat het gehalte looizuur van de gegeten bladeren erg hoog was. Het dier had zichzelf vergiftigd. Een stukje bos werd afgezet om er achter te komen hoe het kwam dat het looizuurgehalte zo hoog was. Als er bladeren van een boom getrokken werden, gebeurde het, maar niet alleen bij die boom, ook bij de omringende bomen ging het gehalte omhoog. En niet alleen benedenwinds. Ik weet niet hoe, maar ook planten communiceren dus met elkaar…

 4. John Habets schreef:

  Ik beschouw mezelf niet als een vegetari√ęr, alhoewel ik vlees eten zoveel mogelijk vermijd. Trouwens ook niet als een vergroener, terwijl ik wel veel geef om de natuur. Ook communiceer ik (nog) niet met de plantjes.
  Blijft, dat ik het artikel te waardevol vind om het af te doen met een grapje. Het houdt af van de inhoud.

  Ik neem trouwens niet aan dat dit de bedoeling is geweest van de redactie – waarvoor respect trouwens – die nog niet heeft gereageerd!

  John Habets.

 5. vergroener schreef:

  Tja, redactie, grappen maken over vegetariers is riskant. Het zijn vaak zuurpruimen ūüėČ

 6. John Habets schreef:

  Een beetje gekke reactie van uw redactie. Alsof alleen vegetari√ęrs zich achter een oor zouden moeten krabben. Ook maakt u met uw opmerking – althans zo lijkt het – in feite de ontdekking een beetje belachelijk. Het nodigt in ieder geval niet na tot verder nadenken. Of dat zo duurzaam is?

  Dank overigens voor uw nieuwsflitsen!

  Met een vriendelijke groet,

  John Habets
  Brunssum.