• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Leren over de circulaire economie … in de keuken

11 maart 2019|doorredactie|incirculaire economie, onderwijs

eit master

Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Een circulaire economie, waarin alle grondstoffen worden hergebruikt zonder dat er afval bij ontstaat, kan abstract en ver weg klinken. Toch kunnen we circulaire principes ook dichtbij ervaren. Bijvoorbeeld in de keuken.

Demontabele huizen, fietspaden van gerecycled plastic en refurbished smartphones. Het zijn voorbeelden van innovatieve circulaire initiatieven. In Nederland zijn er zo’n 1.500 vernieuwende producten, diensten, platforms en businessmodellen die zich inzetten om grondstoffen optimaal te hergebruiken en afval te verminderen. Dat meldde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eerder dit jaar op basis van een inventarisatie.

Het PBL constateert ook dat circulaire koplopers serieuze obstakels moeten overwinnen. Een ander recent rapport, dat Circular Economy in januari presenteerde tijdens de top van het World Economic Forum in Davos, komt tot vergelijkbare conclusies. Volgens The Circular Gap Report 2019 is de wereldwijde economie slechts voor 9 procent circulair en maken overheden nog onvoldoende gebruik van circulaire principes in hun klimaatbeleid. Tegelijkertijd zijn consumenten niet goed op de hoogte van de circulaire ontwikkelingen. Uit een peiling onder ruim 1.000 Nederlanders komt naar voren dat 75 procent van de consumenten nog nooit heeft gehoord van de circulaire economie. Nog eens 9 procent weet niet precies wat de term inhoudt.

Circulaire start-ups versnellen

De abstractie van de concept van circulaire economie maakt het voor ondernemers en consumenten nogal eens ingewikkeld om ermee aan de slag te gaan. Daarom ondersteunt EIT Climate-KIC – de Europese kennis- en netwerkorganisatie die innovaties stimuleert die klimaatoplossingen en economische impact realiseren – onder andere studenten, young professionals en start-ups om hun ideeën om te zetten in acties. Via educatie- en ondernemersprogramma's krijgen jonge talenten alle kennis en vaardigheden in handen om een bijdrage te leveren aan de transitie naar een circulaire economie.

meewind 23 02

Sinds de oprichting in 2010 versnelde EIT Climate-KIC wereldwijd 1.500 start-ups en deden ruim 17.000 studenten mee aan de opleidingsprogramma's, vertelt Gareth Wakeling van EIT Climate-KIC Benelux. Recent nam een nieuwe lichting studenten uit heel Europa het diploma van het EIT Master Label in ontvangst. Het programma geeft Master-studenten de mogelijkheid om tijdens hun opleiding aanvullende colleges, workshops en masterclasses over klimaatwetenschap, klimaatinnovatie en ondernemerschap te volgen. "Het EIT Master Label is een unieke manier om high potentials vanaf het moment dat zij hun loopbaan starten, te betrekken bij de klimaatinnovaties die de samenleving nu nodig heeft."

Piece of Plate

In het programma van het EIT Master Label houden studenten zich onder andere bezig met de vraag hoe we mensen meer kunnen laten nadenken over de gevolgen van klimaatverandering - en hoe enthousiasme ontstaat voor de oplossingen om de negatieve effecten tegen te gaan, zoals circulaire diensten en producten. Réka Gugán, die aan Wageningen University & Research studeerde en vorig jaar het EIT Master Label behaalde, is met het vraagstuk aan de slag gegaan via haar eigen bedrijf. Piece of Plate organiseert circulaire kookworkshops. Wakeling: "Gugán is op een missie om ons te stimuleren tot een planeetvriendelijke manier van koken. Piece of Plate is een inspirerend voorbeeld van hoe de circulaire economie er in ons dagelijkse leven uit kan zien."

In een circular cooking challenge van Piece of Plate gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om een zo circulair mogelijke maaltijd te bereiden. Centraal daarin staan plantaardige ingrediënten en voedingsmiddelen die normaal gesproken als afval worden gezien, zoals groenten en fruit die een beetje beschadigd zijn.

"Een circulaire maaltijd kan elegant, simpel en betaalbaar zijn - en lekker natuurlijk", zegt Gugán over de challenge. Maar het gaat haar om veel meer dan koken. "We moeten ook kanttekeningen durven plaatsen bij de status-quo en beseffen dat we allemaal de mogelijkheid hebben om het verschil te maken. Voor een circulaire economie is een holistische benadering van onze alledaagse keuzes noodzakelijk." Met holistisch bedoelt Gugán dat bij alle aspecten van ons dagelijkse leven – van de spullen die we kopen tot de reizen die we maken – vragen over circulariteit te stellen zijn.

Circulair is fun

Réka Gugán's werk is een goede illustratie van EIT Climate-KIC's visie op de circulaire economie, zegt Wakeling. "Piece of Plate maakt het concept van de circulaire economie heel tastbaar. Een circular cooking challenge laat mensen ervaren dat circulaire principes heel simpel, concreet en fun kunnen zijn."

Met het EIT Master Label – en de Summer Schools die studenten in vijf weken op weg helpen om hun eigen onderneming te starten – ondersteunt EIT Climate-KIC jonge talenten zoals Gugán om nieuwe avonturen aan te gaan. "Een belangrijk onderdeel van ons werk is om klimaatinnovaties te stimuleren, dat betekent ook dat we duurzame start-ups ondersteunen", zegt Wakeling. "Door educatie en ondernemerschap te combineren, kunnen we deze ondernemers de tools in handen geven om een cruciale rol te spelen in de transitie naar een circulaire economie."

Veranderen door experimenteren

Van zijn eerste circulaire kookles van Piece of Plate heeft Wakeling al veel opgestoken. "Circulair koken begint met het veranderen van je bestaande kookgewoonten. Wat voor de één een nutteloos restje is, kan voor de ander een basisingrediënt zijn voor een heerlijke hoofdmaaltijd", geeft hij als voorbeeld. Daarnaast blijkt flexibiliteit essentieel. "Houd je aan circulaire principes, niet aan het recept uit een kookboek. En experimenteren is een must. Experimenteer met alles! En dat is misschien wel een principe dat niet alleen geldt voor circulair koken, maar voor álle circulaire initiatieven."

Foto's door Iris Joschko

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
D66, ChristenUnie gezakt naar klimaatlabel DBanken moeten van schadelijke investeringen in bio-industrie af
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen