like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Banken moeten van schadelijke investeringen in bio-industrie af

Van: op 11 maart 2019

hamburger

Nederlanders zijn verstokte carnivoren. Gemiddeld staat er 4,8 dagen per week vlees op tafel. Bij ruim twee op de vijf Nederlanders staat vlees (bijna) iedere dag op tafel. Wel geeft een derde aan nu minder vlees te eten dan een jaar geleden. Zij doen dit vooral omwille van gezondheidsredenen, milieu en dierenwelzijn. Mannen hebben meer moeite met minder vlees eten dan vrouwen.

Dit blijkt uit onderzoek van Triodos door Panelwizard onder ruim 1.000 Nederlanders in aanloop naar de Nationale Week Zonder Vlees. Opvallend: als vleeseters moeten kiezen tussen nooit meer vlees en nooit meer met het vliegtuig op vakantie, dan kiest zeven op de tien voor nooit meer vliegen.

Volgens Triodos-directeur Matthijs Bierman laten de resultaten zien dat onze eetgewoontes hardnekkig zijn. “De cijfers zijn moeilijk te rijmen met de groeiende aandacht voor duurzaam voedsel en de groeiende markt voor vleesvervangers. Het laat zien dat initiatieven zoals de Nationale Week Zonder Vlees nog heel hard nodig zijn. Er is een verandering in ons eetpatroon nodig met minder bewerkt en dierlijk voedsel en meer plantaardig voedsel. Het is tijd voor echte keuzes.”

Stop investeringen in bio-industrie

Triodos Bank wil naar een voedselsysteem waarin andere waarden gelden, waar je een eerlijke prijs betaalt en dat laat zien wat de impact van een product op de aarde is. “Dat gaat niet zomaar veranderen”, zegt Matthijs Bierman. Hij vindt dat niet alleen de overheid en industrie maar ook banken veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen. “Door de goede marktinitiatieven te financieren en hun schadelijke miljardeninvesteringen in bijvoorbeeld de bio-industrie rap af te bouwen. Ik voorspel dat de transitie dan echt in een stroomversnelling komt. Geld heeft een enorme veranderkracht.”

Mannen vinden vlees belangrijker

Mannen vinden vlees vaker belangrijk dan vrouwen (91 versus 78 procent) en zijn minder vaak bereid hun vleesconsumptie te verminderen omwille van het milieu (65 versus 76 procent). Hoogopgeleiden zijn vaker bereid minder vlees te eten of extra te betalen (vleestaks) voor vlees. Slechts 3 procent eet helemaal nooit vlees en 6 procent eet vier tot zes dagen per week geen vlees. Jongeren eten vooral minder vlees vanwege het milieu, terwijl ouderen vaker het gezondheidsaspect benadrukken.

Veel onwetendheid

De onderzoeksresultaten laten ook zien dat veel Nederlanders onwetend zijn over de impact van vlees. Dat het eten van kip het minst slecht is voor het milieu (ten opzichte van koe, geit of varken) is slechts bij een derde bekend. De hoeveelheid veevoer (13 kilo) en water (130 liter) nodig voor het produceren van 1 kilo vlees wordt vaak nog onderschat. Bovendien zouden drie op de tien Nederlanders wel minder vlees willen eten, maar weten ze niet goed hoe dit aan te pakken. Dit vormt één van de redenen dat Triodos Bank tijdens de Nationale Week Zonder Vlees een pop-up store op Utrecht CS support waar reizigers terecht kunnen met al hun vragen over (geen) vlees eten.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws