like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

D66, ChristenUnie gezakt naar klimaatlabel D

Van: op 11 maart 2019

klimaatlabel

Op het Klimaatlabel politiek van 2019 is de PvdA gestegen naar label B terwijl de ChristenUnie en D66 naar label D zijn gezakt. In 2017 stonden zij op respectievelijk label A en B. Vooral het stemgedrag over de voorgenomen uitbreiding van de luchtvaart speelde hierbij een rol.

Politieke partijen die deelnemen aan Rutte III stemmen minder vaak groen dan toen ze in de oppositie zaten. Regeringspartijen stemmen ook minder groen dan ze in hun verkiezingscampagnes beloven. Dit blijkt uit het klimaatlabel politiek, dat is gebaseerd op het stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer.

Het regeerakkoord stelt letterlijk dat “de regering er alles aan doet om de doelstellingen van Parijs te halen”. De VVD -en met haar de coalitiepartners- stemmen echter vaak tegen deze belofte in. PVV en FvD stemmen op basis van ontkenning van het klimaatprobleem, beide partijen negeren het onomstotelijke bewijs dat de klimaatwetenschap levert: dat menselijk handelen een cruciale bijdrage levert aan het versneld opwarmen van de aarde.

Voor het klimaatlabel heeft Leo van Lierop, een actief voorstander van een schoner klimaat, meer dan honderd moties en amendementen beoordeeld op hun effect op CO2-reductie. Het klimaatlabel laat dus zien hoe groen partijen doen, niet hoe groen zij zeggen dat ze zijn in hun campagnes. Het klimaatlabel is een hulpmiddel voor iedereen die op 20 maart een stem wil uitbrengen voor de Provinciale Staten (en dus indirect de Eerste Kamer) en de Waterschappen.

Het landelijke initiatief Kiesklimaat verspreidt het klimaatlabel actief op sociale media en via -duurzaam gedrukte- stickers. Wie dat wil kan via kiesklimaat.nl het opvallende geel-zwarte logo op zijn of haar profielfoto zetten en andere mensen informeren over welke partijen het klimaat op de eerste plaats zetten. Dit initiatief - voortgekomen uit de online community van de landelijke klimaatbeweging- wordt ondersteund door Milieudefensie en Klimaatverbond Nederland.

Lees ook: Ook D66 aanhang grote vervuilers

Weten hoe het in jouw provincie zit? Doe een stemwijzer, kijk hier voor het overzicht.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!