like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

vpro tegenlicht: vleeskwekers

Van: op 25 mei 2018

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?

Jaarlijks worden zeker 50 miljard dieren geslacht om aan ons verlangen naar vlees te voldoen. Bijna een vijfde van de CO2-uitstoot op aarde is afkomstig uit die veeteelt. Het blijkt uiterst lastig om minder vlees te gaan eten: veel mensen vinden vlees gewoon lekker en de mondiale vraag ernaar neemt nog steeds toe. Dat was voor ondernemer en kweekvleespionier Willem van Eelen de reden om ‘in vitro vlees’ te bedenken. Na zijn overlijden kreeg dochter Ira vorig jaar een telefoontje uit Silicon Valley. CEO Josh Tetrick van het jonge bedrijf Just nodigde haar uit om kweekvlees te komen eten in de keuken van hun laboratorium in San Francisco. Het bedrijf kocht de patenten van haar vader en staat nu in de startblokken om daadwerkelijk kweekvlees te gaan produceren en verkopen.

Maar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beschouwt kweekvlees als een zogenoemd ‘novelfood’ en vertraagt hiermee de introductie van kweekvlees. Met deze weerstand wordt het veranderen van onze mondiale vleesproductie- en consumptie een race tegen de klimaatklok.Daar staat tegenover dat vlees uit opgekweekte stamcellen ultiem duurzaam is, en dat er voor de productie minder grond, water en energie nodig is. Ook is het volkomen voedselveilig volgens de makers en hoeven er geen dieren voor te worden geslacht.

Kortom: kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook?

Met o.a. Josh Tetrick (CEO Just), Paul Shapiro (auteur ‘Clean Meat, How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World’), Mark Post (Mosa Meat), Michael Selden (Finless Foods) en Ira van Eelen (dochter van kweekvleespionier Willem van Eelen).

Regie: Rob van Hattem

Bekijk de uitzending 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws